EUEurópa

Orbán Viktor megsértette a EU alapszerződéseit az Európai Tanács szerint

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 9:27

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint Orbán Viktor munkamódszere elfogadhatatlan.

„Békemissziója” részeként Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt, majd Kínába utazott, jelenleg pedig az Egyesült Államokban van, ahol a Bloomberg értesülése szerint a NATO-csúcs után Donald Trump republikánus elnökjelölttel találkozik

Orbán Viktor előre be nem jelentett moszkvai útját az Ukrajnával folytatott béketárgyalások előmozdítása érdekében tett lépésként mutatta be, akciója viszont heves kritikát váltott ki az Európai Unió és a NATO szövetségesei részéről, akik azonnal arról kezdtek kommunikálni, hogy Orbán Viktor nem képviselte őket az orosz elnökkel folytatott megbeszélései során.

A Financial Timesnak három, az ügyet jól ismerő forrás azt mondta, hogy az EU jogi szolgálata szerdán közölte a tagállamokkal, hogy Orbán Viktor fellépése megsértette az Európai Unió szerződéseit, amelyek tiltanak minden olyan intézkedést, amely veszélyeztetheti az EU célkitűzéseinek elérését. Orbán Viktor megsértette azt a jogi rendelkezést is, amely minden tagot felszólít, hogy külpolitikai tevékenységét „fenntartás nélkül, a lojalitás és a kölcsönös szolidaritás szellemében.” 

Politikai hiba volt Moszkvába menni

 – mondta a Financial Timesnak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki az EU 27 tagját képviseli. Hozzátette: tíz év alatt még soha nem látta a 26 másik ország ilyen súlyos reakcióját egy ország cselekedeteire. Charles Michel kiemelte:

Ez a munkamódszer elfogadhatatlan.

Cherles Michel háborús bűncselekménynek nevezte a hétfői, a kijevi gyermekkórház elleni orosz támadást és azt mondta, hogy az Putyin „politikai válaszát” mutatja Orbán Viktor úgynevezett békemissziójára. Michel szerint a NATO-csúcson találkozott Orbán Viktorral, és kapcsolatban áll a többi uniós vezetővel, hogy eldöntsék, hogyan tovább. Több uniós diplomata is azt mondta a lapnak, hogy több uniós tagállam is megvitatta, hogyan bojkottálják a hagyományos informális miniszteri találkozókat, amelyeket a soros elnökség időszaka alatt Magyarországon tartanak. Egy kisebb csoport pedig informális megbeszéléseket is kezdett arról, hogyan lehetne az uniós szerződéssel korlátozni Orbán mozgásterét az elnökség alatt. Egyes uniós tisztviselők bizalmasan felvetették, hogy megfosztják Magyarországot a soros elnökségtől, tette hozzá egy forrás.

Az uniós intézményeknek eleve nem lett volna szabad Orbán csapdájába esniük

 – mondta egy magas rangú diplomata a lapnak, aki kiemelte, hogy az uniós jogszabályokat az unió védelmére kellene használni. Elina Valtonen, Finnország külügyminisztere az Financial Timesnak azt mondta, hogy Orbán Viktornak meg kell értenie, hogy lehetetlen, hogy az országok „elvont, semleges megfigyelői” legyenek annak, amit Oroszország a Nyugattal való konfliktusként ábrázol, és hogy minden félnek világosan meg kell fogalmaznia, hogy hol áll. Orbán cselekedetei határozottan amellett szóltak, hogy az EU-ban, különösen külpolitikai kérdésekben, meg kell szüntetni az egyhangú döntéshozatalt, tette hozzá Valtonen.

Korábban Rácz András Oroszország-szakértő mondta el, mire lehet számítani a jövőben Orbán Viktortól:

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én. – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#orbán viktor#európai tanács#soros elnökség

Címlapról ajánljuk