EUEurópa

Orbán Viktor a két ország „ellenségeskedésének” nevezte az Ukrajna elleni orosz agressziót az Európai Tanács elnökének írt levelében

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 20:11

A miniszterelnök honlapján nyilvánosságra hozták a levelet, amiben Orbán Viktor a moszkvai út után leírta az EU vezetőinek, hogy szerinte mit kellene csinálniuk.

A miniszterelnöki honlapon nyilvánosságra hozták azt a jelentést, amit Orbán Viktor az Európai Tanács elnökének küldött az ukrán, orosz, kínai és török vezetőkkel, valamint Donald Trumppal folytatott megbeszéléseiről.

Orbán azt állítja, személyesen azt tapasztalta, hogy a hadviselő felek még mélyebben be akarják vonni magukat a konfliktusba, és egyikük sem kíván tűzszünetet vagy béketárgyalást kezdeményezni. Szerinte három globális szereplő képes befolyásolni a fejleményeket, az EU, az Egyesült Államok és Kína, emellett figyelembe kell venni Törökországot is, mint „az egyetlen sikeres közvetítőt” az Orbán által „ellenségeskedésnek” nevezett háború 2022-es eszkalációja óta.

Azt is írja Orbán, hogy Kína csak akkor vállal aktívabb szerepet a tűzszünetet és a béketárgyalásokat illetően, ha a siker esélye közel bizonyos, de szerintük ez jelenleg nem áll fenn. Emellett azt tapasztalta, hogy az Egyesült Államokat jelenleg lefoglalja az elnökválasztási kampány, és a választásokig Trumptól sem lehet számítani békekezdeményezésre. Abban viszont biztos, hogy a republikánus jelölt a győzelme esetén nem vár a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz békeközvetítőként fellépni.

Arról is meg van győződve Orbán, hogy Trump győzelme esetén Ukrajna pénzügyi támogatásának terhe jóval nagyobb mértékben hárul majd az EU-ra.

Mint azt korábban írtuk, Orbán javaslataiból és meglátásaiból nem kért a címzett. Charles Michel visszautasította, hogy az EU háborúpárti politikát folytat, és figyelmeztette a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az unió nemzetközi képviseletében. Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, emellett azt is írta, hogy Ukrajnáról nem lehet Ukrajna nélkül beszélni.

Nyitókép: Rasid Necati Aslim/Anadolu via Getty Images

#Európa#orbán viktor#európai tanács#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk