EUEurópa

Beolvasott Orbán Viktornak az Európai Tanács elnöke

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 9:55

Charles Michel szerint Orbán Viktor békemissziója valótlan állításokon alapul, így az sem igaz, hogy Európa háborúpárti politikát folytat.

„Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy háborúpárti politikát folytatunk. Épp az ellenkezőjét tesszük” – egyebek mellett ez áll abban a válaszlevélben, amelyet Charles Michel, az EU állam- és kormányfői testületének elnöke küldött a napokban Orbán Viktornak, és amelyet a Népszava ismertetett.

A magyar miniszterelnök az uniós vezetőknek írott levelében többek között azt javasolta, hogy az Unió változtasson a háborúval kapcsolatos politikáján, nyissa meg a közvetlen diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és kezdjen magas szintű tárgyalásokat Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében. Szerinte Európa az amerikai politikát másolja, aminek megkérdőjelezhető az észszerűsége.


Charles Michel figyelmeztette a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az Unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az Unió nevében fellépjen: „Ezt már az ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte.” A belga politikus szerint a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.

Az Európai Tanács elnöke azt írta: Ukrajnáról nem lehet Ukrajna nélkül beszélni, az EU Ukrajnával kapcsolatos álláspontját pedig az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács konszenzussal fogadta el. Ebben megerősítették, hogy támogatják Ukrajnát, ameddig csak szükséges.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Európa#orbán viktor#Charles Michel#európai tanács#békemisszió#soros elnökség

Címlapról ajánljuk