EUEurópa

Bojkottálhatják a soros magyar elnökség hivatalos programjait

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 11:51

A svédek már be is jelentették, hogy bojkottálják a budapesti miniszteri üléseket az EU Tanácsában, öt másik tagállam is erre készül.

Orbán Viktor békemissziója és Putyinnal való találkozója miatt hat uniós tagállam arra készül, hogy bojkottálja az Európai Unió Tanácsának informális üléseit és csak alacsony rangú tisztviselőket küld oda. A svédek például már be is jelentették, hogy a minisztereik kihagyják a találkozók egy részét – írja a Bloomberg értesülése alapján a Telex.

A lap emlékeztet: az uniós tagállami miniszterekből álló testület nem hivatalos tanácskozásait hagyományosan a soros elnökség országában rendezik, amit Magyarország vett át július 1-én. Azt írják, az első budapesti Tanács-ülésen feltűnően sok tagállam és az Európai Bizottság sem a lehető legmagasabb szinten képviseltette magát.

A Bloomberg és az Euractiv úgy tudja: a balti országok, Finnország, Svédország és Lengyelország arra készülnek, hogy a minisztereik kifejezetten bojkottálják a budapesti miniszteri találkozókat, csak alacsonyabb rangú tisztviselőket küldenének. Jessika Roswall svéd EU-ügyi minisztert a helyi médiának azt mondta:

a magyar viselkedés az elnökség alatt károkat okoz és következménye kell, hogy legyen. Ezért Svédország nem fog részt venni politikai szinten az informális miniszteri találkozókon júliusban.

Az előző tanácsi elnökséget betöltő Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo pedig úgy fogalmazott, a bizalom a mélyponton van. Az elnökség alatt „minden nap ki kell érdemelned a bizalmat. Jelenleg ez a bizalom eltűnt” – fejtette ki.

„Békemissziója” részeként Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt, majd Kínába is elutazott. Orbán előre be nem jelentett moszkvai útját az Ukrajnával folytatott béketárgyalások előmozdítása érdekében tett lépésként mutatta be, akciója viszont heves kritikát váltott ki az Európai Unió és a NATO szövetségesei részéről, akik azonnal arról kezdtek kommunikálni, hogy a magyar miniszterelnök nem képviselte őket az orosz elnökkel folytatott megbeszélései során. Az is felmerült, hogy Orbán fellépése megsértette az Európai Unió alapszerződéseit.  

Mint megírtuk, Orbán Viktor „békemissziója” nem állt meg, újabb állomáshoz érkezett – ezúttal Donald Trumppal találkozott magyar idő szerint pénteken.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én. Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda 

#Európa#orbán viktor#soros elnökség#európai unió tanácsa#bojkott#békemisszió#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk