Forraltboros kuglóf teszi különlegessé az adventi délutánokat
2025. december 6. 12:00
December közepe van, az advent fényekkel és illatokkal teli: a fahéj, szegfűszeg és narancs varázslatos hangulatot teremt. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy puha, szaftos forraltboros kuglóf, amit a család körében élvezhettek. Ez a sütemény nem csak a karácsonyi hangulatot hozza el, de összegyűjti a generációkat a konyha melege körül!
Forraltboros kuglóf
Hozzávalók
- 300 g vaj (puha)
- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 125 ml forralt bor
- 125 ml víz
- Vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 150 g étcsokoládé kuvertűr
Tipp: Készíthetsz könnyed glazúrt is: 150 g porcukrot keverj el 50 ml forralt borral, és öntsd a sütemény tetejére.
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses 160 °C, gázsütő 3-as fokozat). A vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot keverd krémesre. Egyesével dolgozd hozzá a tojásokat.
- Keverd össze a lisztet, sütőport és a kakaót, majd váltakozva adagold a masszához a forralt bort.
- A vizet forrald fel, majd nagyon óvatosan keverd a tésztába. Öntsd a masszát egy 2 literes, vajjal kikent és liszttel meghintett kuglófformába, és simítsd el a tetejét.
- Süsd 40–50 percig, tűpróbával ellenőrizd: ha a tű tisztán jön ki, a sütemény elkészült. Hagyd 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki. A külső réteg megőrzése érdekében a forma tetejét visszateheted, így a kuglóf puha marad.
- Olvaszd fel a csokoládét vízgőz felett, és öntsd a süteményre. Hagyd megszilárdulni, majd tálald forrón, vagy szobahőmérsékleten.
Ünnepi tippek
- Tálaláskor szórhatsz rá egy kevés narancshéjat vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöt.
- Egy csipetnyi fahéj vagy szegfűszeg a tésztába csodálatosan kiemeli a forraltbor aromáját.
- Ez a sütemény akár ajándéknak is kiváló: csomagold celofánba, és köss rá egy piros szalagot.
Készítsd el a családdal, kortyolj hozzá forralt bort, és élvezzétek együtt a decemberi meghitt pillanatokat!
Fotók: Pexels
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem