Ünnepi linzer csipkebogyólekvárral – omlós és illatos

rtl.hurtl.hu

2025. november 27. 12:06

Puha vajas tészta, egy leheletnyi marcipán és a csipkebogyó enyhén fanyar édessége – ezekből születnek meg ezek a gyönyörű, csillag alakú linzerek, amelyek nemcsak mutatósak, hanem elképesztően finomak is. A lekvár gondoskodik a tökéletes összetartásról, a porcukor pedig ünnepi varázst ad a tetejüknek.

Omlós tészta, illatos fűszerek és a csipkebogyó fanyar édessége – ez a linzer nemcsak gyönyörű, hanem minden falatjában ünnep.

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 g marcipánmassza
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 50 g porcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 300 g liszt
  • 50 g kukoricakeményítő
  • 100 g csipkebogyólekvár
  • Liszt a nyújtáshoz
A díszítéshez:
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A marcipánt durvára reszeljük (ha nehéz vele dolgozni, tegyük 15 percre a fagyasztóba). A marcipánt 50 g vajjal kézi robotgéppel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék vajat, a sót, a porcukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd simára dolgozzuk. Belekeverjük a tojást.
  2. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk, majd hozzáadjuk a marcipános masszához. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát koronggá lapítjuk, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát négy részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. Egy kb. 7 cm átmérőjű csillag alakú kiszúróval kb. 60 darabot szúrunk ki. A fele darabot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és megkenjük csipkebogyólekvárral.
  4. A maradék csillagok közepéből egy kisebb (kb. 2,5 cm-es) csillagot kivágunk, majd a lekváros darabokra helyezzük. A tepsit 15 percre hűtőbe tesszük.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverésnél 160 °C). A linzereket 10–15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. A frissen sült sütiket még melegen porcukorral meghintjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. A maradék lekvárt enyhén felmelegítjük, habzsákba töltjük, és a kis csillag alakú nyílásokba töltjük.

Készítsd el ezt is! Íme az idei karácsony legvagányabb kalácsa – stollen recept

Tipp:

  • A linzerek légmentesen záródó dobozban, sütőpapírral elválasztva akár 3 hétig is frissek maradnak.
  • Más lekvárral is finom: próbáld ki málnával, birslekvárral vagy ribizlizselével.
  • A csillagok helyett szívek, korongok vagy négyzetek is jól mutatnak.

Egy falat nosztalgia és ünnepi hangulat – ezek a marcipános, csipkebogyós linzerek a klasszikus karácsonyi aprósütemények új, elegáns változatai. Ajándéknak is tökéletesek – ha marad belőlük addig!

Elkészítési idő: kb. 1 óra 20 perc I Mennyiség: kb. 30 darab

Fotók: Pexels

Kapcsolódó tartalom