Ünnepi linzer csipkebogyólekvárral – omlós és illatos
2025. november 27. 12:06
Puha vajas tészta, egy leheletnyi marcipán és a csipkebogyó enyhén fanyar édessége – ezekből születnek meg ezek a gyönyörű, csillag alakú linzerek, amelyek nemcsak mutatósak, hanem elképesztően finomak is. A lekvár gondoskodik a tökéletes összetartásról, a porcukor pedig ünnepi varázst ad a tetejüknek.
Omlós tészta, illatos fűszerek és a csipkebogyó fanyar édessége – ez a linzer nemcsak gyönyörű, hanem minden falatjában ünnep.
Hozzávalók a tésztához:
- 75 g marcipánmassza
- 150 g vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 50 g porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 tojás
- 300 g liszt
- 50 g kukoricakeményítő
- 100 g csipkebogyólekvár
- Liszt a nyújtáshoz
A díszítéshez:
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- A marcipánt durvára reszeljük (ha nehéz vele dolgozni, tegyük 15 percre a fagyasztóba). A marcipánt 50 g vajjal kézi robotgéppel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék vajat, a sót, a porcukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd simára dolgozzuk. Belekeverjük a tojást.
- A lisztet és a keményítőt összekeverjük, átszitáljuk, majd hozzáadjuk a marcipános masszához. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát koronggá lapítjuk, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
- A tésztát négy részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. Egy kb. 7 cm átmérőjű csillag alakú kiszúróval kb. 60 darabot szúrunk ki. A fele darabot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és megkenjük csipkebogyólekvárral.
- A maradék csillagok közepéből egy kisebb (kb. 2,5 cm-es) csillagot kivágunk, majd a lekváros darabokra helyezzük. A tepsit 15 percre hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverésnél 160 °C). A linzereket 10–15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A frissen sült sütiket még melegen porcukorral meghintjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. A maradék lekvárt enyhén felmelegítjük, habzsákba töltjük, és a kis csillag alakú nyílásokba töltjük.
Készítsd el ezt is! Íme az idei karácsony legvagányabb kalácsa – stollen recept
Tipp:
- A linzerek légmentesen záródó dobozban, sütőpapírral elválasztva akár 3 hétig is frissek maradnak.
- Más lekvárral is finom: próbáld ki málnával, birslekvárral vagy ribizlizselével.
- A csillagok helyett szívek, korongok vagy négyzetek is jól mutatnak.
Egy falat nosztalgia és ünnepi hangulat – ezek a marcipános, csipkebogyós linzerek a klasszikus karácsonyi aprósütemények új, elegáns változatai. Ajándéknak is tökéletesek – ha marad belőlük addig!
Elkészítési idő: kb. 1 óra 20 perc I Mennyiség: kb. 30 darab
Fotók: Pexels