Íme az idei karácsony legvagányabb kalácsa – stollen recept
2024. december 20. 15:00
A karácsonyi sütemények közül a Stollen talán az egyik legismertebb, különösen Németországban. Ezzel a recepttel egy igazán finom, vajas Stollent készíthetünk, mely tele van mazsolával, kandírozott narancs- és citromhéjjal. Tökéletes karácsonyi ajándék vagy ünnepi desszert. Gyere, süss velünk!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 100 g pörkölt mogyorómag
- 75 g kandírozott narancshéj
- 75 g kandírozott citromhéj
- 200 g mazsola
- 6 evőkanál rum
- Tésztához:
- 2 tk kardamon (őrölt)
- ¼ teáskanál fahéj (őrölt)
- ½ teáskanál gyömbér (őrölt)
- 30 g friss élesztő
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 100 ml langyos tej
- 500 g 550-es típusú liszt
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál bio citromhéj (finomra reszelt)
- 200 g puha vaj
- 1 db tojás (M-es méret)
A befejezéshez:
- 150 g vaj
- 3 evőkanál fahéjas-cukros keverék
- 5 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A diót aprítsuk fel, a kandírozott narancs- és citromhéjat vágjuk apróra. Keverjük össze a mogyorót, a kandírozott héjakat és a mazsolát, majd adjuk hozzá a rumot és 4 evőkanál vizet. Fedjük le, és egy éjszakán át a hűtőben áztatjuk.
Miután a gyümölcskeverék megpuhult, jöhet a tészta. A kardamomont, a magokat mozsárban finomra őröljük. Hozzáadjuk a fahéjat és a gyömbért. Az élesztőt morzsoljuk, és 50 ml langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukorral, majd 2 evőkanál lisztet keverünk bele. A tészta egy részét lisztezzük, és meleg helyen 15 percig hagyjuk kelni.
A maradék lisztet, cukrot, sót, citromhéjat és fűszereket egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, tojást, maradék tejet, és az elősütő tésztát. Az egészet legalább 5 percig gyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Hozzáadjuk a gyümölcsös keveréket is, és alaposan összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen 1 órán át hagyjuk kelni.
Miután megkelt, átgyúrjuk a tésztát, és cipót formázunk belőle. A sodrófával középen hosszában mélyedést készítünk, majd a tészta két oldalát az előzőleg elkészített mélyedésre hajtjuk. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtjuk tovább, formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A Stollent 30 percig pihentetjük.
210 fokra előmelegített sütőben (gáz 3-4) 10 percig sütjük. Ezt követően csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra (gáz 2-3), és 30-40 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.
A Stollen kivétele után megolvasztjuk a vajat, és azzal kenjük le a süteményt. Ráhelyezzük a fahéjas cukrot és a porcukrot, majd hagyjuk kihűlni. Végül a maradék porcukorral szórjuk meg.
Tipp: A Stollen akár 3-4 hétig is eltartható, ha megfelelően csomagoljuk. A legjobb, ha több réteg fóliába csomagolva, hűvös, sötét helyen tároljuk. Azonban még finomabb, ha a frissen
TUDTAD?
A Stollen egy hagyományos német karácsonyi sütemény, amely több évszázados múltra tekint vissza. Eredetileg Drezdából származik, és már a középkorban is készítették, mint ünnepi édességet.
A legenda szerint a Stollen formája a kis Jézus bölcsőjét ábrázolja, ezért is kapcsolódik szorosabban a karácsonyi ünnepkörhöz.
Az évek során a recept folyamatosan fejlődött, és mára világszerte ismert és kedvelt karácsonyi süteménnyé vált.
Még több édesség és desszert receptet keresel? Kattints ide vagy kövesd profi séfeinket!