Életmód

5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér

Fartek PatríciaFartek Patrícia

2023. december 22. 10:05

Bejgli, hókifli, linzer, mézeskalács, zserbó. Csak néhány az igazi nagy klasszikusok közül a karácsonyi asztalról. Egy konyhatündér valószínűleg már fejből összerakja ezeket a süteményeket, de mi a helyzet azokkal, akik még csak most ismerkednek a sütéssel? Mutatunk néhány olyan édességet, amit nemcsak pofonegyszerű elkészíteni, de még jól is mutatnak az asztalon. (És nem mellesleg senki sem mondaná meg róluk, hogy csak gyorsan összedobtuk.)

Idén igazán bevágódnál a családnál menő desszertekkel, de nem szeretnél bonyolult dolgokat készíteni? Akkor bizony ezt az öt receptet neked találták ki. Keverőtálakat, habverőket, sütőformákat előkészíteni, indulhat a nagy karácsonyi sütés!

Diós-narancsos kuglóf

Hozzávalók:

Kuglóf:

  • 200 g liszt
  • 10 g sütőpor
  • 250 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g darált dió
  • 2 púpos ek holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 narancs héja
  • kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

Díszítés:

  • 4 púpozott ek porcukor
  • fél citrom leve
  • apróra vágott dió

Elkészítés: Egy robotgéppel a tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd egy kanál segítségével apránként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kicsi sót. Mehet bele 1 dl tej és az olaj, végül pedig a darált dió. A massza háromnegyedét egy kivajazott kuglófformába öntjük. A maradék tésztához hozzáöntünk 0,5 dl tejet, beletesszük a kakaóport, hozzáreszeljük a narancs héját, és alaposan elkeverjük. Végül óvatosan belecsorgatjuk a sütőformában lévő masszába. Mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon, körülbelül 40-50 percig sütjük. Ha kész, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd óvatosan kiborítjuk a formából, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Elkészítjük a cukormázat a tetejére: a porcukrot a fél citrom levével alaposan kikeverjük. Ha a kuglóf már hideg, rákanalazzuk, a tetejére pedig apróra vágott diót szórunk. 

5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér

 

Karácsonyi toboz süti

Hozzávalók (kb. 10 db tobozhoz):

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 15 dkg baracklekvár
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 30 ml kávé
  • 120 ml meggylé
  • 1 ek rumaroma
  • 1 csipet só
  • kókuszreszelék a forgatáshoz
  • müzli
  • porcukor a szóráshoz

A süti elkészítése az alábbi videóban:

Hozzávalók (12 nagy/24 kicsi muffinhoz):

  • 4 db érett banán
  • 200 g barna cukor
  • 300 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 130 g olvasztott vaj
  • 50 ml tej
  • 50 g étcsoki

Elkészítés: A négy banánt villával összenyomjuk, majd egy nagy tálban habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. Mehet bele a többi hozzávaló. Amikor a tésztát simára kevertük, spatulával vagy kanállal hozzáforgatjuk az apróra vágott csokit is. Muffinformába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben készre sütjük. (Mivel én szeretem a nagyobb muffinokat, mert sokkal mutatósabbak, mindig telepakolom a formákat, így nekem körülbelül 35-40 perc alatt sült meg. A kisebbeknek 20-25 perc is elég.)

5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér

Almás-diós pohárdesszert

Hozzávalók (két pohárhoz):

  • 6 db Spekulatius keksz
  • 200 g krémes túró
  • fél narancs héja és leve
  • 1-2 tk porcukor
  • egy marék dió
  • 2 ek méz
  • fél alma
  • kevés vaj

Elkészítés: Az almát apró kockákra vágjuk, a diót pedig felaprítjuk. Egy kis serpenyőben vajat olvasztunk. Mehet rá az alma, majd hozzáadjuk a diót és a mézet. Addig kevergetjük, amíg az alma egy picit megpuhul. Végül az egészet kiöntjük egy tálba, hogy egy kicsit le tudjon hűlni. A kekszeket egy sodrófa vagy üveg segítségével apróbb darabokra zúzzuk. Nem kell ledarálni vagy teljesen porrá zúzni! A krémes túrót kikeverjük a porcukorral, mehet bele fél narancs reszelt héja és a leve is. Nincs is más hátra, mint hogy egy pohárba rétegezzünk mindent. A keksz az első, rá egy réteg krém, majd az almás diós keverék. Ezt addig folytatjuk, amíg a pohár meg nem telik. Felülre mindenképp a túrós krém kerüljön, amire még jöhet egy kicsi az almából és a dióból.

5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér

Fahéjas koszorú

Hozzávalók:

  • 1 csomag kész leveles tészta
  • 30 g vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés: Felolvasztjuk a vajat és alaposan elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat. Én hűtőben kapható, előre kinyújtott leveles tésztát használtam, így nekem már nyújtani nem kellett, ha fagyasztott, vastagabb tészta tömböt használunk, azt kb. fél cm vastag téglalap alakra nyújtjuk. A tészta egyik felét megkenjük a fahéjas töltelékkel, majd ráhajtjuk a másik felét. Jól összenyomjuk, és egy csillag alakú szaggatóval kis formákat készítünk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kör alakban elrendezzük a csillagokat úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A koszorú tetejét lekenjük felvert tojással, és már mehet is a 185 fokos sütőbe kb. 15-20 percre. Ha kihűlt, megszórjuk az egészet porcukorral.

5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér

 

#Életmód#karácsonyi süti#recept#egyszerű recept#karácsony#karácsonyi#karácsonyi készülődés#sütemény#süti#főzés#sütés#gasztronómia#ma