5 süti, amivel akkor is villanthatsz karácsonykor, ha nem vagy konyhatündér
2023. december 22. 10:05
Bejgli, hókifli, linzer, mézeskalács, zserbó. Csak néhány az igazi nagy klasszikusok közül a karácsonyi asztalról. Egy konyhatündér valószínűleg már fejből összerakja ezeket a süteményeket, de mi a helyzet azokkal, akik még csak most ismerkednek a sütéssel? Mutatunk néhány olyan édességet, amit nemcsak pofonegyszerű elkészíteni, de még jól is mutatnak az asztalon. (És nem mellesleg senki sem mondaná meg róluk, hogy csak gyorsan összedobtuk.)
Idén igazán bevágódnál a családnál menő desszertekkel, de nem szeretnél bonyolult dolgokat készíteni? Akkor bizony ezt az öt receptet neked találták ki. Keverőtálakat, habverőket, sütőformákat előkészíteni, indulhat a nagy karácsonyi sütés!
Diós-narancsos kuglóf
Hozzávalók:
Kuglóf:
- 200 g liszt
- 10 g sütőpor
- 250 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 g darált dió
- 2 púpos ek holland kakaópor
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 1,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 narancs héja
- kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
Díszítés:
- 4 púpozott ek porcukor
- fél citrom leve
- apróra vágott dió
Elkészítés: Egy robotgéppel a tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd egy kanál segítségével apránként hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kicsi sót. Mehet bele 1 dl tej és az olaj, végül pedig a darált dió. A massza háromnegyedét egy kivajazott kuglófformába öntjük. A maradék tésztához hozzáöntünk 0,5 dl tejet, beletesszük a kakaóport, hozzáreszeljük a narancs héját, és alaposan elkeverjük. Végül óvatosan belecsorgatjuk a sütőformában lévő masszába. Mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon, körülbelül 40-50 percig sütjük. Ha kész, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd óvatosan kiborítjuk a formából, és egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Elkészítjük a cukormázat a tetejére: a porcukrot a fél citrom levével alaposan kikeverjük. Ha a kuglóf már hideg, rákanalazzuk, a tetejére pedig apróra vágott diót szórunk.
Karácsonyi toboz süti
Hozzávalók (kb. 10 db tobozhoz):
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 15 dkg porcukor
- 4 dkg holland kakaópor
- 15 dkg baracklekvár
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 30 ml kávé
- 120 ml meggylé
- 1 ek rumaroma
- 1 csipet só
- kókuszreszelék a forgatáshoz
- müzli
- porcukor a szóráshoz
A süti elkészítése az alábbi videóban:
Banános-csokis muffin
Hozzávalók (12 nagy/24 kicsi muffinhoz):
- 4 db érett banán
- 200 g barna cukor
- 300 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 130 g olvasztott vaj
- 50 ml tej
- 50 g étcsoki
Elkészítés: A négy banánt villával összenyomjuk, majd egy nagy tálban habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. Mehet bele a többi hozzávaló. Amikor a tésztát simára kevertük, spatulával vagy kanállal hozzáforgatjuk az apróra vágott csokit is. Muffinformába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben készre sütjük. (Mivel én szeretem a nagyobb muffinokat, mert sokkal mutatósabbak, mindig telepakolom a formákat, így nekem körülbelül 35-40 perc alatt sült meg. A kisebbeknek 20-25 perc is elég.)
Almás-diós pohárdesszert
Hozzávalók (két pohárhoz):
- 6 db Spekulatius keksz
- 200 g krémes túró
- fél narancs héja és leve
- 1-2 tk porcukor
- egy marék dió
- 2 ek méz
- fél alma
- kevés vaj
Elkészítés: Az almát apró kockákra vágjuk, a diót pedig felaprítjuk. Egy kis serpenyőben vajat olvasztunk. Mehet rá az alma, majd hozzáadjuk a diót és a mézet. Addig kevergetjük, amíg az alma egy picit megpuhul. Végül az egészet kiöntjük egy tálba, hogy egy kicsit le tudjon hűlni. A kekszeket egy sodrófa vagy üveg segítségével apróbb darabokra zúzzuk. Nem kell ledarálni vagy teljesen porrá zúzni! A krémes túrót kikeverjük a porcukorral, mehet bele fél narancs reszelt héja és a leve is. Nincs is más hátra, mint hogy egy pohárba rétegezzünk mindent. A keksz az első, rá egy réteg krém, majd az almás diós keverék. Ezt addig folytatjuk, amíg a pohár meg nem telik. Felülre mindenképp a túrós krém kerüljön, amire még jöhet egy kicsi az almából és a dióból.
Fahéjas koszorú
Hozzávalók:
- 1 csomag kész leveles tészta
- 30 g vaj
- 2 ek cukor
- 1 ek őrölt fahéj
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés: Felolvasztjuk a vajat és alaposan elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat. Én hűtőben kapható, előre kinyújtott leveles tésztát használtam, így nekem már nyújtani nem kellett, ha fagyasztott, vastagabb tészta tömböt használunk, azt kb. fél cm vastag téglalap alakra nyújtjuk. A tészta egyik felét megkenjük a fahéjas töltelékkel, majd ráhajtjuk a másik felét. Jól összenyomjuk, és egy csillag alakú szaggatóval kis formákat készítünk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kör alakban elrendezzük a csillagokat úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A koszorú tetejét lekenjük felvert tojással, és már mehet is a 185 fokos sütőbe kb. 15-20 percre. Ha kihűlt, megszórjuk az egészet porcukorral.