Ezzel mindenkit lenyűgözöl: csokis–kivis tiramisu pohárban!
2025. november 2. 12:30
Ez a vendégváró csokis–kivis tiramisu pohárban nemcsak látványos, de villámgyorsan az asztal sztárja lesz. Tökéletes vasárnapi desszert, ha szeretnéd lenyűgözni a családot vagy a barátaidat – egy falat, és máris olasz kávézóban érzed magad!
Csokis–kivis tiramisu
Hozzávalók:
A csokis piskótához:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek víz
- 6 ek finomliszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1 ek kávélikőr vagy rum (elhagyható)
A krémhez:
- 30 dkg mascarpone
- 2 ek kivilé
- 2 ek méz vagy porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek kivilikőr vagy fehér rum (opcionális)
- 3 db érett kivi, felkockázva
A locsoláshoz:
- 0,5 dl kivilé
- 1 ek likőr (vagy kávé, ha alkoholmentesen készíted)
A díszítéshez:
- friss kivi szeletek
- reszelt étcsokoládé vagy csokiforgács
Elkészítése:
- Válaszd szét a tojásokat. A sárgákat keverd habosra a cukorral, majd apránként add hozzá a vizet. A fehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá, majd forgasd bele óvatosan a sárgájás masszát.
- Szitáld hozzá a lisztet és a kakaóport, majd óvatos mozdulatokkal dolgozd össze. Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 175 °C-on 12–15 percig. Hűtsd ki, majd vágj belőle a poharakba illő korongokat.
- A mascarponét keverd össze a kivilével, vaníliával, mézzel (vagy cukorral), és ha szereted, adj hozzá egy kis likőrt is. A krém legyen könnyű, friss és illatos – a kivi gyümölcsössége gyönyörűen kiegészíti a csokoládé mélységét.
- A pohár aljára tegyél egy piskótakarikát, locsold meg a kivilé–likőr keverékével, majd kanalazz rá mascarponekrémet és néhány kocka friss kivit. Ismételd a rétegezést, amíg a pohár meg nem telik. A tetejét simítsd el, és díszítsd friss kivi szeletekkel és csokiforgáccsal.
- Tálalás előtt hűtsd legalább 2 órát, így a piskóta finoman átveszi a krém ízeit, és a textúrák tökéletesen összeérnek.
Tipp: Ha extra habosra vágysz, keverj a mascarponekrémbe egy kevés felvert tejszínt.
Alkoholmentesen is mennyei– a likőrt helyettesítsd kivilével vagy enyhén édesített zöld teával.
Fotók: Pexels
Ez is érdekelhet
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem