Villámgyors vacsora: Tepsis karfiol és csokis tiramisu
2025. január 28. 14:00
Dobd fel az estét két bombabiztos recepttel! A fűszeres, aranybarnára sült tepsis karfiol tökéletesen harmonizál a poharas csokoládés tiramisuval. Könnyen elkészíthető, mégis lenyűgözően finom – vacsora és desszert, ami után mindenki repetázni fog!
Készíts el egy ízletes vacsorát és egy ellenállhatatlan desszertet rövid idő alatt! A fűszeres sült karfiol tökéletes köret vagy könnyű fogás, míg a tiramisu a nap megkoronázása – egyszerű. Lenyűgöző receptek egy csokorban! 🌿🍫
Fűszeres sült karfiol tepsiben
Ez az egyszerű és ínycsiklandó recept tökéletes köretként vagy mártogatósokkal tálalva. Könnyen elkészíthető, tele van ízekkel, és biztosan elnyeri az egész család tetszését!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 fej karfiol
- 1 bio citrom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál édesnemes paprika
- ½ teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál só
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- 3-4 szál friss petrezselyem
Elkészítés lépésről lépésre:
1. A karfiolt szedd kisebb rózsákra, és tedd egy nagy tálba. A citromot alaposan mosd meg, töröld szárazra, majd reszeld le a héját. A citrom egyik felét facsard ki, és tedd félre a levét.
2. Egy kis tálban keverd össze a citromlevet (kb. 2 evőkanálnyit), a reszelt citromhéjat, az olívaolajat, az édesnemes paprikát, a rózsapaprikát, a kurkumát, a római köményt, a sót és a frissen őrölt borsot.
3. Öntsd a fűszeres olajkeveréket a karfiolrózsákra, és alaposan keverd össze, hogy a fűszerek mindenhol egyenletesen bevonják a karfiolt.
4. Helyezd a fűszerezett karfiolrózsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és oszlasd el egyenletesen. Süsd előmelegített sütőben (alsó-felső sütés: 200 °C, légkeverés: 180 °C) körülbelül 30 percig, amíg a karfiol szép aranybarna nem lesz. A sütési idő felénél fordítsd meg a rózsákat.
5. Amíg a karfiol sül, aprítsd fel a friss petrezselymet. Amikor a karfiol elkészült, vedd ki a sütőből, és szórd meg a petrezselyemmel és egy kevés reszelt citromhéjjal.
Tápérték adatok (adagonként):
- Kalória: 135 kcal
- Fehérje: 6 g
- Zsír: 8 g
- Szénhidrát: 7 g
Tipp: Tálald friss joghurtos mártogatóssal vagy tahini alapú szósszal, hogy még gazdagabb ízélményt érj el! 🌿
Csokoládés tiramisu pohárban
Ez az olasz klasszikus gyorsan elkészíthető, és a lágy mascarponekrém találkozása az étcsokoládéval garantáltan mindenkit elvarázsol. Ideális választás, ha egy mutatós, mégis egyszerű édességet szeretnél tálalni!
Hozzávalók (6 személyre):
- 100 g étcsokoládé
- 200 g habtejszín
- 500 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g porcukor
- 3 evőkanál kávé
- 6 darab babapiskóta
Elkészítés lépésről lépésre:
- Az étcsokoládét vágd durva darabokra, és vízgőz fölött olvaszd meg. Közben a tejszínt kézi habverővel verd kemény habbá.
- A mascarponét keverd össze a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd habosítsd kb. 4 percig, amíg krémes állagú lesz. Óvatosan forgasd bele a tejszínhabot, hogy könnyű maradjon a krém. Tedd hűtőbe a krémet, amíg a többi hozzávalóval elkészülsz.
- Cseppenként keverd hozzá az espresso kávét az olvasztott csokoládéhoz, majd hagyd kb. 10 percig hűlni. Ezután óvatosan "swirl" (örvény) technikával keverd bele a csokoládé-kávé keveréket a mascarponekrémbe, hogy szép márványos hatást érj el.
- A kész krémet oszd el 6 pohárba (egyenként kb. 200 ml). Tálald babapiskótával, amelyet akár be is márthatnak a krémbe.
Tápérték adatok (adagonként):
- Kalória: 580 kcal
- Fehérje: 7 g
- Zsír: 50 g
- Szénhidrát: 27 g
Tudtad? Tavaly nyáron 81 éves korában hunyt el Roberto 'Loli' Linguanotto olasz cukrász, akiről úgy tartják, hogy ő alkotta meg az ikonikus tiramisu desszertet. Az édességnek több eredettörténete is van, a leghíresebb szerint Linguanotto véletlenül ejtette bele a mascarponét egy tál cukorba és tojásba. A történet szerint ezután Linguanotto az Alle Beccherie tulajdonosának, Ado Campeolnak a feleségével tökéletesítette a kávé ízű desszert receptjét.
Fotók: Ravsky, sveta_zarzamora/Getty Images