Életmód

Villámgyors vacsora: falafel joghurtos mártogatóssal

rtl.hurtl.hu

2025. február 7. 14:00

Ez a vöröslencséből készült falafel tele van növényi fehérjével, rostokkal és vassal, így nemcsak finom, hanem egészséges is. Egy nagy adag görög joghurttal tálalva tökéletes vacsora!

Vöröslencse-falafel joghurtos mártogatóssal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 200 g vöröslencse
  • 2 salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • só, bors
  • ½ tk őrölt római kömény
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 4-5 ág friss kakukkfű
  • 300 g görög joghurt
  • fél citrom leve

Villámgyors vacsora: falafel joghurtos mártogatóssal

Elkészítése:

  1. A vöröslencsét szűrőben mosd át, majd forrald fel 1 liter vízben. Közepes lángon főzd kb. 12 percig, amíg megpuhul. Szűrd le, és hagyd kihűlni.
  2. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd 1 evőkanál olajon dinszteld üvegesre. Keverd össze a főtt lencsével, liszttel és sűrített paradicsommal. Sózd, borsozd, és adj hozzá ½ teáskanál őrölt római köményt. Dolgozd össze a masszát, formázz belőle kb. 16 kis gombócot, és tedd hűtőbe 20 percre.
  3. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőnél 180°C). Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és helyezd rá a falafeleket. Süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
  4. A padlizsánt és a paprikát mosd meg, vágd kisebb darabokra. Melegíts fel 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, és süsd a zöldségeket kb. 6 percig. Szórd rá a kakukkfű felét, majd ízesítsd sóval és borssal.
  5. A görög joghurtot keverd össze a citromlével, és sózd ízlés szerint, és tálald a falafel mellé mártogatósként.
Tápérték (1 adagban):
  • 360 kcal
  • 17 g fehérje
  • 16 g zsír
  • 35 g szénhidrát

Fotó: Getty Images

#Életmód#recept#gasztro#falafel#vöröslencse#görög joghurt#könnyű#vacsora#fitt