Életmód
ÉletmódÉletmód
Villámgyors vacsora: zellerkrémleves és tejberizs
2025. február 4. 14:00
Szeretnél egy gyors és ínycsiklandó vacsorát készíteni? Két könnyen elkészíthető recepttel segítünk, hogy az étkezés ne csak finom, hanem tápláló is legyen. A zellerkrémleves egy frissítő és krémes étel, míg a tejberizs lekvárral és gránátalmával tökéletes desszert. Mindkettő gyorsan elkészíthető, és garantáltan elnyeri a család vagy a vendégek tetszését!
Zellerkrémleves recept
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kis fej hagyma (40 g)
- 100 g burgonya
- 750 g zellergumó
- 1,5 evőkanál (kb. 10 g) olaj
- 1 liter zöldségalaplé (instant)
- 2 szelet pirítóskenyér
- ½ csokor petrezselyem
- Só, fehér bors
- 75 g cream cheese (pl. Philadelphia 15% zsírtartalom)
- Petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
- A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, alaposan megmossuk és felkockázzuk. A zellert megtisztítjuk, megmossuk és szintén felkockázzuk. Egy evőkanál olajat felhevítünk egy lábasban, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a burgonyát és a zellert, rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével.
- Felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon kb. 20 percig főzzük. Közben a pirítóst kis háromszögekre vágjuk. A maradék olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a kenyérdarabokat, és alacsony hőfokon, időnként megforgatva, ropogósra pirítjuk.
- A petrezselymet megmossuk, leszárítjuk és finomra aprítjuk. A pirított kenyérre a petrezselyem felét rászórjuk. Egy evőkanál zellerkockát kiveszünk a levesből és félretesszük. A maradék zöldségeket botmixerrel pürésítjük a levesben.
- Sóval és fehér borssal ízesítjük. A levest tálaláskor egy kanál cream cheese-zel, pirított kenyérdarabokkal, a félretett zellerkockákkal és a maradék petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Ízlés szerint további petrezselyemmel díszíthetjük.
Tápérték (adagonként):
- 160 kcal
- 5 g fehérje
- 9 g zsír
- 14 g szénhidrát
Tejberizs pohárkrém lekvárral
Hozzávalók (4 főre):
- 15 dkg rizs
- 6 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 db tojás
- 1 rúd vanília
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 3-4 evőkanál gyümölcslekvár (pl. málna, eper vagy sárgabarack)
- 1 marék gránátalmamag a díszítéshez
- Cukor ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre:
- A rizst alaposan átmossuk, majd egy lábosba tesszük, és annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 20 percig főzzük. Ha szükséges, a főzés közben fokozatosan pótoljuk a tejet, és hozzáadjuk a tejszínt is.
- A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, majd a fahéjjal, cukorral és egy csipet sóval együtt a rizshez adjuk. Addig főzzük, amíg a rizs kellően krémes nem lesz.
- A maradék tejet elkeverjük a tojással és a pudingporral, majd a rizses keverékhez öntjük. Folyamatos keverés mellett még 2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
- A tejberizst rétegezve tálaljuk: egy réteg rizs, egy réteg gyümölcslekvár, majd ismét rizs.
- A tetejét gránátalmamagokkal megszórjuk, és ízlés szerint további lekvárral díszítjük. Langyosan vagy hidegen is fogyasztható.
Tipp: Ha nincs friss gyümölcs, használhatsz befőttet is, vagy egy kevés reszelt citromhéjat!
Ajánló: Ha ma épp más vacsorához lenne kedved, dobd fel az estét két másik bombabiztos recepttel! A fűszeres, aranybarnára sült tepsis karfiol tökéletesen harmonizál a poharas csokoládés tiramisuval. Könnyen elkészíthető, mégis lenyűgözően finom – vacsora és desszert, ami után mindenki repetázni fog!
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem