Életmód

Villámgyors vacsora: zellerkrémleves és tejberizs

rtl.hurtl.hu

2025. február 4. 14:00

Szeretnél egy gyors és ínycsiklandó vacsorát készíteni? Két könnyen elkészíthető recepttel segítünk, hogy az étkezés ne csak finom, hanem tápláló is legyen. A zellerkrémleves egy frissítő és krémes étel, míg a tejberizs lekvárral és gránátalmával tökéletes desszert. Mindkettő gyorsan elkészíthető, és garantáltan elnyeri a család vagy a vendégek tetszését!

Zellerkrémleves recept

 Villámgyors vacsora: zellerkrémleves és tejberizs

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kis fej hagyma (40 g)
  • 100 g burgonya
  • 750 g zellergumó
  • 1,5 evőkanál (kb. 10 g) olaj
  • 1 liter zöldségalaplé (instant)
  • 2 szelet pirítóskenyér
  • ½ csokor petrezselyem
  • Só, fehér bors
  • 75 g cream cheese (pl. Philadelphia 15% zsírtartalom)
  • Petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, alaposan megmossuk és felkockázzuk. A zellert megtisztítjuk, megmossuk és szintén felkockázzuk. Egy evőkanál olajat felhevítünk egy lábasban, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a burgonyát és a zellert, rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével.
  2. Felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon kb. 20 percig főzzük. Közben a pirítóst kis háromszögekre vágjuk. A maradék olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a kenyérdarabokat, és alacsony hőfokon, időnként megforgatva, ropogósra pirítjuk.
  3. A petrezselymet megmossuk, leszárítjuk és finomra aprítjuk. A pirított kenyérre a petrezselyem felét rászórjuk. Egy evőkanál zellerkockát kiveszünk a levesből és félretesszük. A maradék zöldségeket botmixerrel pürésítjük a levesben.
  4. Sóval és fehér borssal ízesítjük. A levest tálaláskor egy kanál cream cheese-zel, pirított kenyérdarabokkal, a félretett zellerkockákkal és a maradék petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Ízlés szerint további petrezselyemmel díszíthetjük.
Tápérték (adagonként):
  • 160 kcal
  • 5 g fehérje
  • 9 g zsír
  • 14 g szénhidrát

Tejberizs pohárkrém lekvárral

 Villámgyors vacsora: zellerkrémleves és tejberizs

Hozzávalók (4 főre):

  • 15 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 db tojás
  • 1 rúd vanília
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 3-4 evőkanál gyümölcslekvár (pl. málna, eper vagy sárgabarack)
  • 1 marék gránátalmamag a díszítéshez
  • Cukor ízlés szerint

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A rizst alaposan átmossuk, majd egy lábosba tesszük, és annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 20 percig főzzük. Ha szükséges, a főzés közben fokozatosan pótoljuk a tejet, és hozzáadjuk a tejszínt is.
  2. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, majd a fahéjjal, cukorral és egy csipet sóval együtt a rizshez adjuk. Addig főzzük, amíg a rizs kellően krémes nem lesz.
  3. A maradék tejet elkeverjük a tojással és a pudingporral, majd a rizses keverékhez öntjük. Folyamatos keverés mellett még 2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  4. A tejberizst rétegezve tálaljuk: egy réteg rizs, egy réteg gyümölcslekvár, majd ismét rizs.
  5. A tetejét gránátalmamagokkal megszórjuk, és ízlés szerint további lekvárral díszítjük. Langyosan vagy hidegen is fogyasztható.

Tipp: Ha nincs friss gyümölcs, használhatsz befőttet is, vagy egy kevés reszelt citromhéjat!

Ajánló: Ha ma épp más vacsorához lenne kedved, dobd fel az estét két másik bombabiztos recepttel! A fűszeres, aranybarnára sült tepsis karfiol tökéletesen harmonizál a poharas csokoládés tiramisuval. Könnyen elkészíthető, mégis lenyűgözően finom – vacsora és desszert, ami után mindenki repetázni fog! 
 

Villámgyors vacsora: Tepsis karfiol és csokis tiramisu
Villámgyors vacsora: Tepsis karfiol és csokis tiramisu
#Életmód#recept#gasztro#RTL OTTHON#lekvár#zellerkrémleves#tejberizs#vacsora#villámgyors