Citromos tiramisu – a nyár frissítő csábítása tojás és alkohol nélkül

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 9. 10:57

Amikor a nap forrón tűz, és a hűsítő desszertek életmentőként érkeznek, nincs is jobb, mint egy könnyed, üde édesség, amely minden falatban magában hordozza a napsütést. Itt jön a képbe a citromos tiramisu – egy ellenállhatatlanul krémes, mégis frissítő nyári desszert, ami tojás és alkohol nélkül készül, így tényleg mindenki bátran kanalazhatja, a legkisebbektől a kismamákig.

Ez az újragondolt olasz klasszikus nemcsak könnyebben emészthető, de meglepően elegáns is. A citrom intenzív aromája, a selymes mascarpone és a pikáns lemon curd találkozása igazi kulináris élménnyé varázsolja ezt az egyszerűen elkészíthető finomságot. És a legjobb? Nem kell sütni, csak rétegezni, hűteni, majd élvezni!

Citromos tiramisu – a nyár frissítő csábítása tojás és alkohol nélkül

Citromos tiramisu tojás és alkohol nélkül – recept 12 adaghoz

Hozzávalók:

  • 2 db bio citrom
  • 100 g cukor
  • 120 ml víz
  • 500 g mascarpone
  • 200 g lemon curd (elhagyható)
  • 250 g zsíros tehéntúró (20% zsírtartalom)
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 200 ml habtejszín
  • 250 g babapiskóta

Elkészítése:

  1. A citromokat forró vízzel mosd meg, alaposan szárítsd le. Reszeld le a héjuk sárga részét, ügyelve, hogy a keserű fehér részt elkerüld. Facsard ki a levüket, majd a reszelt héjjal, cukorral és vízzel együtt tedd egy kis lábasba. Forrald össze, és főzd 5 percig, amíg szirupos állagot nem kap. Vedd le a tűzről, hagyd hűlni.
  2. Egy tálban keverd össze a mascarponét, a lemon curdot, a túrót és a vaníliás cukrot. A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponés keverékbe.
  3. Készíts elő poharakat vagy egy nagyobb tálat. Az aljára helyezz egy réteg babapiskótát, amit alaposan locsolj meg a citromsziruppal. Erre jön egy réteg a krémből, majd újabb piskóták és újra krém. A tetejére citromkrém kerüljön, amit a maradék sziruppal meglocsolhatsz a plusz frissesség kedvéért.
  4. Az elkészült desszertet legalább egy órára (de akár egy éjszakára is) tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, a piskóta megpuhuljon, és az élmény tökéletessé váljon.

Tipp: Ha épp nincs otthon babapiskóta, ne ess kétségbe! Bármilyen ropogós sütemény – legyen az vajas keksz, háztartási keksz vagy akár teljes kiőrlésű keksz – megteszi alapként. Csak törd össze és használd ugyanúgy, mint a piskótát.