Hihetetlenül krémes sajttorta tortaalap nélkül – muszáj kipróbálni!
2025. október 25. 10:30
A sajttorta tortaalap nélkül az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb desszert, ami garantáltan mindenkit levesz a lábáról. A klasszikus kombináció, a túró és krémsajt tökéletesen krémessé és puhává varázsolja a tortát, miközben a sütemény elkészítése nem igényel nagy tapasztalatot.
Ez a recept 12–16 szeletnyi tortát ad, és mindössze 40 perc előkészítést igényel, majd 65 perc sütést. A végeredmény egy légies, selymes töltelék, ami tökéletes egy délutáni kávé mellé vagy családi összejövetelre.
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
Tészta helyett: nem szükséges külön alap, a krém maga adja a stabilitást.
Töltelék:
- 4 tojás fehérje
- 200 g puha vaj vagy margarin
- 175 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag reszelt citromhéj
- 4 tojás sárgája
- 750 g túró
- 200 g krémsajt
- 25 g liszt
- 50 g durumbúzadara
- 1 citrom leve
- opcionálisan 1 ek étkezési keményítő (ha biztosra szeretnél menni)
Díszítéshez:
- porcukor
- opcionálisan 75 g mazsola vagy 100 g csokicsepp
Elkészítés lépésről lépésre
- Béleld ki a tortaformát sütőpapírral, és verd a tojásfehérjét kemény habbá. Melegítsd elő a sütőt: 170 °C (alsó-felső), vagy 150 °C légkeveréses sütőben.
- Keverd habosra a vajat vagy margarint, majd fokozatosan add hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és a tojássárgájákat. Ezután dolgozd bele a túrót és a krémsajtot. A lisztet a durumbúzadarával és a sütési segédanyaggal keverd össze, majd adagold a krémhez a citromlével váltakozva. A keményre vert tojásfehérjét óvatosan forgasd bele a krémbe, hogy légies maradjon.
- Öntsd a krémet a tortaformába, simítsd el, és süsd az alsó harmadban kb. 65 percig. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le fóliával.
- Kapcsold ki a sütőt, és hagyd a tortát még 15 percig bent pihenni. Ezután óvatosan válaszd le a tortát a formáról, és hagyd teljesen kihűlni.
- Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és ha szeretnéd, adj hozzá mazsolát vagy csokicseppet.
Tippek a tökéletes sajttortához
- A tortaalap nélküli változat különösen krémes és könnyű.
- A citromlé frissességet ad a tölteléknek, kiemelve a túró és krémsajt ízét.
- A sütési segédanyag (pl. étkezési keményítő) használata garantálja, hogy a torta ne repedjen, és légies maradjon.
Ez a sajttorta tortaalap nélkül ideális választás, ha gyors, mégis különleges desszertre vágysz – egyszerű, mégis ínycsiklandó, minden alkalomra tökéletes.
Fotók: Pexels