Vendégek jönnek? Ezek a pohárdesszertek megmentenek!

rtl.hurtl.hu

2025. július 26. 11:26

Vendégek jönnek a hétvégén, de elfelejtettél desszertet készíteni? Ne ess pánikba – mutatunk két olyan pohárdesszertet, amihez kevés alapanyag kell, gyorsan elkészülnek, mégis csodásan néznek ki, ráadásul egészségesek is. Az egyik egy skót klasszikus, a másik egy krémes-gyümölcsös rétegzett finomság áfonyával.

Mindkét desszert egyszerű, mutatós, és minimális hozzávalóval készül – a rohanós hétvégék vagy váratlan vendégek tökéletes megmentői. Ráadásul egészségesek is, hiszen túróból, zabpehelyből és gyümölcsből készülnek. Próbáld ki bármelyiket – vagy akár mindkettőt!

1. Skót cranachan – zabpehely, tejszín és szeder varázsa

Ez a desszert nemcsak hogy pillanatok alatt elkészül, de igazi különlegességnek számít. A whisky miatt kicsit felnőttesebb hangulatú, de akár alkohol nélkül, narancslével is elkészíthető.

Vendégek jönnek? Ezek a pohárdesszertek megmentenek!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 250 ml hideg habtejszín
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 4 evőkanál méz
  • 20 ml whisky (elhagyható vagy kiváltható narancslével)
  • 500 g szeder (friss vagy fagyasztott)

Elkészítése:

  1. A zabpelyhet egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd illatosra, majd hagyd kihűlni.
  2. A mézet és a whiskyt keverd össze egy kis tálban. A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mézes keveréket és 2 evőkanál pirított zabpelyhet.
  3. Rétegezd a szedret és a tejszínes habot poharakba úgy, hogy a tetejére hab kerüljön.
  4. Szórd meg a maradék zabpehellyel, díszítsd egy-egy szem szederrel.
  5. Tálalás előtt 1 órára hűtsd be – így még finomabb!

Tudtad? A cranachan egy tradicionális skót desszert, amely tejszínből, mézből, whisky-ből, pirított zabpehelyből és bogyós gyümölcsökből – eredetileg málnából – készül. Légiesen könnyű, rétegezett édesség, amit gyakran ünnepi alkalmakkor vagy nyári vendégváráshoz tálalnak. 

2. Áfonyás túrókrém – villámgyors pohárdesszert reggelire vagy vendégváráshoz

Ez a rétegzett desszert tökéletes reggelire, de még jobban működik, ha gyors desszertre van szükséged. A túró magas fehérjetartalmával még egészséges is!

Vendégek jönnek? Ezek a pohárdesszertek megmentenek!

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 kg sovány túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • Egy kevés tej a krémes állagért
  • 8 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál méz
  • 250 g áfonya (fagyasztott is jó)

Elkészítése:

  1. A túrót keverd simára a tejjel, vaníliás cukorral és kristálycukorral.
  2. Egy pohárba rétegezd a következőképp: egy kanál túró, egy teáskanál zabpehely, egy kevés méz – és ismételd, amíg elfogy az alapanyag.
  3. Az áfonyát mikróban vagy egy kis lábasban melegítsd fel, és kanalazd a desszert tetejére.
  4. Azonnal tálalható, de hűtve is isteni.
Ez is érdekelhet: