Vendégek jönnek? Ezek a pohárdesszertek megmentenek!
2025. július 26. 11:26
Vendégek jönnek a hétvégén, de elfelejtettél desszertet készíteni? Ne ess pánikba – mutatunk két olyan pohárdesszertet, amihez kevés alapanyag kell, gyorsan elkészülnek, mégis csodásan néznek ki, ráadásul egészségesek is. Az egyik egy skót klasszikus, a másik egy krémes-gyümölcsös rétegzett finomság áfonyával.
Mindkét desszert egyszerű, mutatós, és minimális hozzávalóval készül – a rohanós hétvégék vagy váratlan vendégek tökéletes megmentői. Ráadásul egészségesek is, hiszen túróból, zabpehelyből és gyümölcsből készülnek. Próbáld ki bármelyiket – vagy akár mindkettőt!
1. Skót cranachan – zabpehely, tejszín és szeder varázsa
Ez a desszert nemcsak hogy pillanatok alatt elkészül, de igazi különlegességnek számít. A whisky miatt kicsit felnőttesebb hangulatú, de akár alkohol nélkül, narancslével is elkészíthető.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 250 ml hideg habtejszín
- 3 evőkanál zabpehely
- 4 evőkanál méz
- 20 ml whisky (elhagyható vagy kiváltható narancslével)
- 500 g szeder (friss vagy fagyasztott)
Elkészítése:
- A zabpelyhet egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd illatosra, majd hagyd kihűlni.
- A mézet és a whiskyt keverd össze egy kis tálban. A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mézes keveréket és 2 evőkanál pirított zabpelyhet.
- Rétegezd a szedret és a tejszínes habot poharakba úgy, hogy a tetejére hab kerüljön.
- Szórd meg a maradék zabpehellyel, díszítsd egy-egy szem szederrel.
- Tálalás előtt 1 órára hűtsd be – így még finomabb!
Tudtad? A cranachan egy tradicionális skót desszert, amely tejszínből, mézből, whisky-ből, pirított zabpehelyből és bogyós gyümölcsökből – eredetileg málnából – készül. Légiesen könnyű, rétegezett édesség, amit gyakran ünnepi alkalmakkor vagy nyári vendégváráshoz tálalnak.
2. Áfonyás túrókrém – villámgyors pohárdesszert reggelire vagy vendégváráshoz
Ez a rétegzett desszert tökéletes reggelire, de még jobban működik, ha gyors desszertre van szükséged. A túró magas fehérjetartalmával még egészséges is!
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 kg sovány túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- Egy kevés tej a krémes állagért
- 8 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál méz
- 250 g áfonya (fagyasztott is jó)
Elkészítése:
- A túrót keverd simára a tejjel, vaníliás cukorral és kristálycukorral.
- Egy pohárba rétegezd a következőképp: egy kanál túró, egy teáskanál zabpehely, egy kevés méz – és ismételd, amíg elfogy az alapanyag.
- Az áfonyát mikróban vagy egy kis lábasban melegítsd fel, és kanalazd a desszert tetejére.
- Azonnal tálalható, de hűtve is isteni.