Sajttorta recept új szintre emelve – egy titkos trükkel! Vétek nem kipróbálni

rtl.hurtl.hu

2025. június 28. 12:00

Egy falat mennyország – most egy olyan trükköt mutatunk, amitől a hagyományos sajttorta elképesztően könnyű, habos és ellenállhatatlan lesz. A titok? Egy váratlan hozzávaló, ami megváltoztatja, amit eddig a sütésről gondoltál.

A sajttortát mindenki szereti. Hiszen egy jó sajttorta maga a béke, az otthon illata – a vasárnapi ebédek, a barátnős kávézások, a családi ünnepek állandó vendége. Legyen az omlós alj nélküli verzió, mazsolás retró változat vagy modern krémes–vaníliás, minden háznál akad egy titkos családi recept.

De mi lenne, ha most egy új kedvenc születne? Egy kicsit modernebb, mégis ismerős, amitől a klasszikus sajttorta egyenesen légiessé válik? Mutatjuk, hogyan lehet a megszokottból különleges – egy titkos hozzávalóval, ami eddig talán eszedbe sem jutott: a tofuval!

Mitől lesz ez a sajttorta más, mint a többi?

A válasz egyszerű: tofu, azaz selyem tofu. Ez a puha, krémes állagú tofu az ázsiai és vegán konyha egyik kedvence – és most meghódítja a desszertek világát is. A selyem tofu segít abban, hogy a sajttorta belseje habkönnyű és krémes maradjon, miközben nem veszít az ízéből. Nincs mellékíze, csupán még lágyabbá teszi a jól ismert tortát.

A klasszikus tejtermékek – mint a túró és a krémsajt – mellé keverve vagy részben helyettesítve őket a selyemtofu finom, elegáns textúrát ad. A végeredmény? Egy sajttorta, ami úgy olvad a szádban, mint egy soufflé, mégis stabil és szeletelhető marad.

Mi az a selyem tofu – és miért különleges?

A selyem tofu (vagy más néven kinugoshi tofu) a tofu leglágyabb, legkrémesebb változata – állaga leginkább a túróra vagy a görög joghurtra emlékeztet, nem a jól ismert szilárd tofura.

Mi a különbség a selyem tofu és a hagyományos tofu között?

  • Víz- és zsírtartalom: A selyem tofu kb. 80 százaléka víz, míg a hagyományos tofu csak kb. 50 százalékot tartalmaz. Ez adja meg jellegzetes, lágy és selymes állagát.
  • Eredete: A selyem tofu Japánból származik, ott a neve Kinugoshi. Egykor különleges csemegének számított – ma már a modern konyhák egyik titkos fegyvere.

Új hír

A világ legfinomabb sajttortája

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A tésztához:
  • 200 g finomliszt
  • 100 g hideg vaj
  • 70 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
  • 300 g túró (sovány vagy félzsíros)
  • 200 g natúr krémsajt
  • 200 g selyem tofu
  • 120 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 tojás
  • 1 bio citrom reszelt héja

Elkészítése:

  1. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, tojást és a darabokra vágott hideg vajat. A sima tésztát tekerjük folpackba, majd tegyük 30 percre a hűtőbe.
  2. Egy nagy tálban keverjük simára a túrót, krémsajtot és a selyem tofut. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és a pudingport, majd jól keverjük el. Végül egyesével keverjük bele a tojásokat. Majd melegítsük elő a sütőt 170°C-ra (alsó-felső sütés).
  3. A lehűtött tésztát nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a kivajazott tortaformát. Húzzunk kb. 3 cm magas peremet. Öntsük bele a krémes sajtmasszát, simítsuk el a tetejét.
  4. Süssük 55–60 percig. Ha a teteje túlságosan barnulna, 40 perc után takarjuk le alufóliával. A sütő kikapcsolása után hagyjuk bent még 10 percig pihenni. Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Tálalás előtt érdemes 1–2 órára hűtőbe tenni – így még jobban szeletelhető, de megőrzi álomszerű állagát.

Fotók: Freepik