Sütőtökkrémleves – az ősz legkrémesebb kedvence

rtl.hurtl.hu

2025. október 4. 11:30

Ha van étel, ami nélkül egyszerűen elképzelhetetlen az ősz, akkor az a sütőtökkrémleves! Selymes, melengető és tele van ízekkel – tökéletes egy könnyű vacsorához vagy előételnek egy vendégváró menüben. Ráadásul elkészíteni sem bonyolult, és a variációk száma végtelen.

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg sütőtök 
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 200 ml főzőtejszín (vagy kókusztej a vegán verzióhoz)
  • só, bors, frissen reszelt szerecsendió

Elkészítése

  1. A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, felkockázzuk. (Ha Hokkaidót használsz, a héját is rajta hagyhatod.)
  2. A hagymát finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, átforgatjuk, megszórjuk a liszttel, és röviden pirítjuk.
  3. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd lefedve kb. 25 percig lassú tűzön főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul.
  4. Botmixerrel simára pürésítjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  5. Tálaláskor díszíthetjük egy kanál tejföllel vagy crème fraîche-sel, csurgathatunk rá pár csepp tökmagolajat, és megszórhatjuk pirított tökmaggal vagy friss zöldfűszerekkel.

Extra tippek, hogy igazán különleges legyen

  • Fehérborral: önts a leveshez egy deci száraz fehérbort, mielőtt az alaplevet hozzáadnád – sokkal gazdagabb ízt kapsz.
  • Zöldségesen: cserélj ki kb. 200 g sütőtököt krumplira vagy répára – még krémesebb és édesebb lesz.
  • Gyümölcsösen: egy kevés narancslé, alma vagy körte igazi frissességet ad neki.
  • Merészebbeknek: próbáld ki csípős chilivel, curryvel vagy akár egy kevés friss gyömbérrel.
Mennyi ideig tárolható?

A kész sütőtökkrémleves légmentesen zárható dobozban a hűtőben kb. 3 napig eláll. Ha többet főzöl, bátran lefagyaszthatod – így akár 3 hónapig is élvezheted az őszi ízeket.

Őszi konyhai kedvencek: 3 szupergyors recept almával, szilvával, sütőtökkel
Őszi konyhai kedvencek: 3 szupergyors recept almával, szilvával, sütőtökkel

Vegán változat: tejszín helyett használj kókusztejet vagy növényi főzőkrémet – így a leves egyszerre lesz krémes és egzotikus ízvilágú.

Ez a sütőtökkrémleves nemcsak a hideg estéket varázsolja melegebbé, hanem remekül illik egy őszi menüsor nyitányaként is. Egy szelet friss, ropogós kenyérrel pedig maga a tökéletes komfortétel.