Sütőtökkrémleves – az ősz legkrémesebb kedvence
2025. október 4. 11:30
Ha van étel, ami nélkül egyszerűen elképzelhetetlen az ősz, akkor az a sütőtökkrémleves! Selymes, melengető és tele van ízekkel – tökéletes egy könnyű vacsorához vagy előételnek egy vendégváró menüben. Ráadásul elkészíteni sem bonyolult, és a variációk száma végtelen.
Hozzávalók (4 főre)
- 1 kg sütőtök
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
- 800 ml zöldségalaplé
- 200 ml főzőtejszín (vagy kókusztej a vegán verzióhoz)
- só, bors, frissen reszelt szerecsendió
Elkészítése
- A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, felkockázzuk. (Ha Hokkaidót használsz, a héját is rajta hagyhatod.)
- A hagymát finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, átforgatjuk, megszórjuk a liszttel, és röviden pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd lefedve kb. 25 percig lassú tűzön főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul.
- Botmixerrel simára pürésítjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
- Tálaláskor díszíthetjük egy kanál tejföllel vagy crème fraîche-sel, csurgathatunk rá pár csepp tökmagolajat, és megszórhatjuk pirított tökmaggal vagy friss zöldfűszerekkel.
Extra tippek, hogy igazán különleges legyen
- Fehérborral: önts a leveshez egy deci száraz fehérbort, mielőtt az alaplevet hozzáadnád – sokkal gazdagabb ízt kapsz.
- Zöldségesen: cserélj ki kb. 200 g sütőtököt krumplira vagy répára – még krémesebb és édesebb lesz.
- Gyümölcsösen: egy kevés narancslé, alma vagy körte igazi frissességet ad neki.
- Merészebbeknek: próbáld ki csípős chilivel, curryvel vagy akár egy kevés friss gyömbérrel.
Mennyi ideig tárolható?
A kész sütőtökkrémleves légmentesen zárható dobozban a hűtőben kb. 3 napig eláll. Ha többet főzöl, bátran lefagyaszthatod – így akár 3 hónapig is élvezheted az őszi ízeket.
Vegán változat: tejszín helyett használj kókusztejet vagy növényi főzőkrémet – így a leves egyszerre lesz krémes és egzotikus ízvilágú.
Ez a sütőtökkrémleves nemcsak a hideg estéket varázsolja melegebbé, hanem remekül illik egy őszi menüsor nyitányaként is. Egy szelet friss, ropogós kenyérrel pedig maga a tökéletes komfortétel.
Fotó: Pexels
Ez is érdekelhet