Nem Brassóból jött, de nálunk lett király: itt a brassói aprópecsenye receptje

rtl.hurtl.hu

2025. július 27. 11:10

A brassói aprópecsenye az egyik legbiztosabb vasárnapi ebédötlet, ha egyszerű, kiadós és mindenki által szeretett fogásra vágysz. Olcsó, könnyen beszerezhető hozzávalókból készül, mégis mindig ünnepi hatást kelt, ahogy a ropogós krumpli és a pirított hús illata belengi a konyhát.

Bár a nevéből úgy tűnhet, ez az étel Brassóból származik, valójában a története éppoly izgalmas, mint maga a recept. Hogyan lett a brassói a magyar gasztronómia egyik legismertebb – és legfélreérthetőbb – nevével ellátott fogása?

Egy étel, amit nem Brassó adott nekünk

A magyar konyhában gyakoriak a földrajzi nevek az ételek elnevezésében: ezek hangulatosak, mesélnek egy helyről, és sokszor sejtetik az étel eredetét. Csakhogy ez sokszor inkább költői, mint valós hivatkozás. Ahogy a hawaii pizza sem Hawaii-ról, hanem Kanadából származik, úgy a brassói aprópecsenyének sincs igazán köze az erdélyi városhoz.

Sőt, ha ragaszkodnánk a valósághoz, akár tokánynak is hívhatnánk – ez ugyanis a román eredetű, 1700-as években már használt magyar szó, amelyet Hermányi Dienes József is említ a Nagyenyedi Demokritus című művében. A brassói tehát inkább tokány, mint pecsenye – de mi így szeretjük, így nevezzük, és így készítjük generációk óta, kisebb-nagyobb eltérésekkel.

Egy népszerű internetes legenda szerint a brassói aprópecsenyének semmi köze Brassóhoz. Az eredetét az óbudai Weiss kocsmához kötik, a 19. század végére. A történet szerint Pepi néni, a vendéglő tulajdonosának felesége, egy születésnapi kérésre főzte először: Brassóy Károly asztalosmesternek készített egy apróra vágott, majoránnás húsételt tarhonyával, ami így „Pecsenye Brassóy Úr kedvére” néven vált ismertté. Az apró szó csak tréfás toldás volt – a falatozás viszont komoly élmény maradt.

A brassói, amit mindig bevethetsz – Recept 4 főre

Hozzávalók:

  • 600 g újburgonya
  • só, bors
  • 220 g sertészsír
  • 700 g sertésszűz
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 200 ml víz
  • 1 szál újhagyma (a tálaláshoz)

Elkészítése:

  1. A burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
  2. A zsírból 1 evőkanálnyit felforrósítunk, és magas hőfokon 3 perc alatt kérget sütünk a kockázott sertésszűzre. Sózzuk, borsozzuk közben.
  3. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a majoránnát, a fűszerpaprikát, és további 1 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt kb. 5 percig pároljuk.
  4. A maradék zsírt felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a krumplit (4-5 perc). Ezután a húshoz keverjük. Ha szükséges, utánízesítjük, majd tálaláskor friss újhagymával szórjuk meg.

A brassói aprópecsenye azok közé az ételek közé tartozik, amik soha nem mennek ki a divatból. Laktató, és éppen annyira rusztikus, amennyire otthonos. 

Új hír

A recept könnyen variálható: készítheted szaftosabban vagy szárazabban, akár borsóval vagy más zöldséggel is – minden verziónak megvan a maga rajongótábora.

Ami biztos: ez a fogás vasárnap délben mindig megállja a helyét. Akár a családnak, akár barátoknak főzöl, a brassói sosem lesz tévedés – még akkor sem, ha történetesen nem is Brassóból való.