Nem Brassóból jött, de nálunk lett király: itt a brassói aprópecsenye receptje
2025. július 27. 11:10
A brassói aprópecsenye az egyik legbiztosabb vasárnapi ebédötlet, ha egyszerű, kiadós és mindenki által szeretett fogásra vágysz. Olcsó, könnyen beszerezhető hozzávalókból készül, mégis mindig ünnepi hatást kelt, ahogy a ropogós krumpli és a pirított hús illata belengi a konyhát.
Bár a nevéből úgy tűnhet, ez az étel Brassóból származik, valójában a története éppoly izgalmas, mint maga a recept. Hogyan lett a brassói a magyar gasztronómia egyik legismertebb – és legfélreérthetőbb – nevével ellátott fogása?
Egy étel, amit nem Brassó adott nekünk
A magyar konyhában gyakoriak a földrajzi nevek az ételek elnevezésében: ezek hangulatosak, mesélnek egy helyről, és sokszor sejtetik az étel eredetét. Csakhogy ez sokszor inkább költői, mint valós hivatkozás. Ahogy a hawaii pizza sem Hawaii-ról, hanem Kanadából származik, úgy a brassói aprópecsenyének sincs igazán köze az erdélyi városhoz.
Sőt, ha ragaszkodnánk a valósághoz, akár tokánynak is hívhatnánk – ez ugyanis a román eredetű, 1700-as években már használt magyar szó, amelyet Hermányi Dienes József is említ a Nagyenyedi Demokritus című művében. A brassói tehát inkább tokány, mint pecsenye – de mi így szeretjük, így nevezzük, és így készítjük generációk óta, kisebb-nagyobb eltérésekkel.
Egy népszerű internetes legenda szerint a brassói aprópecsenyének semmi köze Brassóhoz. Az eredetét az óbudai Weiss kocsmához kötik, a 19. század végére. A történet szerint Pepi néni, a vendéglő tulajdonosának felesége, egy születésnapi kérésre főzte először: Brassóy Károly asztalosmesternek készített egy apróra vágott, majoránnás húsételt tarhonyával, ami így „Pecsenye Brassóy Úr kedvére” néven vált ismertté. Az apró szó csak tréfás toldás volt – a falatozás viszont komoly élmény maradt.
A brassói, amit mindig bevethetsz – Recept 4 főre
Hozzávalók:
- 600 g újburgonya
- só, bors
- 220 g sertészsír
- 700 g sertésszűz
- 20 g sűrített paradicsom
- 2 evőkanál szárított majoránna
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 200 ml víz
- 1 szál újhagyma (a tálaláshoz)
Elkészítése:
- A burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
- A zsírból 1 evőkanálnyit felforrósítunk, és magas hőfokon 3 perc alatt kérget sütünk a kockázott sertésszűzre. Sózzuk, borsozzuk közben.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a majoránnát, a fűszerpaprikát, és további 1 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, és fedő alatt kb. 5 percig pároljuk.
- A maradék zsírt felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a krumplit (4-5 perc). Ezután a húshoz keverjük. Ha szükséges, utánízesítjük, majd tálaláskor friss újhagymával szórjuk meg.
A brassói aprópecsenye azok közé az ételek közé tartozik, amik soha nem mennek ki a divatból. Laktató, és éppen annyira rusztikus, amennyire otthonos.
A recept könnyen variálható: készítheted szaftosabban vagy szárazabban, akár borsóval vagy más zöldséggel is – minden verziónak megvan a maga rajongótábora.
Ami biztos: ez a fogás vasárnap délben mindig megállja a helyét. Akár a családnak, akár barátoknak főzöl, a brassói sosem lesz tévedés – még akkor sem, ha történetesen nem is Brassóból való.
Ez is érdeklhet:
- 5 airfryeres recept, amit már a gyerekek is simán elkészítenek
- Hideg meggyleves recept – frissítő nyári finomság
- Krémes házilag: a süti, amit sosem lehet megunni
Fotók: Pexels