7 ok, amiért az újburgonya a nyár titkos sztárja
2025. május 31. 12:00
Lágy héjú, friss és krémes – az újburgonya a szezon sztárja! Nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és még a diétádat is támogatja. Felejtsd el, amit eddig a krumpliról gondoltál – az újburgonya minden szempontból igazi szuperélelmiszer.
1. Frissen a földből – tápanyagban gazdagabb, mint a tárolt társai
Az újburgonya tavasz végén, nyár elején kerül az asztalra, és mivel még nem teljesen érett, sokkal lágyabb, zsengébb – és tápanyagokban különösen gazdag. Magas a C-vitamin-tartalma, és bőven találunk benne B-vitaminokat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat.
Tipp: Mivel héja vékony és ehető, ne hámozd meg – a legtöbb értékes tápanyag éppen ott rejtőzik!
2. Természetes antioxidáns bomba
Az újburgonya különösen magas antioxidáns-tartalommal bír, főleg ha színes fajtákat (pl. pirosas vagy lilás héjú) választasz. Ezek az anyagok védenek a sejtkárosodás, a korai öregedés és a krónikus gyulladások ellen.
Szépségtipp: Az antioxidánsok nemcsak belülről fiatalítanak – rendszeres fogyasztásukkal a bőröd is ragyogóbb lesz!
3. A vércukorszint barátja
Ha a főtt újburgonyát kihűlve eszed – például salátában –, az úgynevezett rezisztens keményítő képződik benne, amely nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, viszont táplálja a bélflórát.
Tipp: Készíts belőle hideg burgonyasalátát olívaolajjal, friss fűszerekkel – egészséges, könnyű, nyárias!
4. Tökéletes a fogyáshoz
Egy közepes adag főtt újburgonya alig tartalmaz kalóriát (kb. 70 kcal/100 g), miközben hosszan jóllakat. A komplex szénhidrátok lassan szívódnak fel, így elkerülhető a falási roham, a puffadás vagy a vércukor-ingadozás.
5. Az aktív életmód titkos fegyvere
A hosszú szénhidrátszálaknak köszönhetően az újburgonya kiváló energiaforrás sport előtt vagy után. Nem dobja meg hirtelen a vércukrot, mégis folyamatosan biztosítja az energiát.
Tipp sportolóknak: Sütőben sült újburgonya kis olívaolajjal – jobb, mint bármelyik energiaszelet!
6. Gyomorkímélő csoda
Az újburgonya lágyabb, könnyebben emészthető, mint a téli fajták. Főzve, pürésítve vagy levesben különösen jó hatással van a gyomorra, segíthet savtúltengés, reflux vagy emésztési zavarok esetén is.
Népi gyógymód: Frissen facsart újburgonyalé (bár nem túl ízletes) kiváló természetes savlekötő.
7. Gyulladáscsökkentő – kívül-belül
A héjában lévő quercetin nevű vegyület erős gyulladáscsökkentő hatású. Nemcsak a szervezetben hat, de hagyományosan külsőleg is használták – például borogatásként reumára, duzzanatra, csípésre.
Házi praktika: Reszeld le a nyers újburgonyát, keverd el egy kevés tejjel, és borogasd vele a fájó testrészt – természetes és hatékony!
Miért szeresd még jobban az újburgonyát?
- Friss
- Könnyű
- Laktató
- Egészséges
- Diétabarát
- Gyomorkímélő
- Szépítő hatású
Tálalási ötlet: Sütőben sült újburgonya rozmaringgal, fokhagymával és tengeri sóval – kívül ropogós, belül krémes, egészségbomba egyetlen falatban.
Fotók: Getty Images