7 ok, amiért az újburgonya a nyár titkos sztárja

rtl.hurtl.hu

2025. május 31. 12:00

Lágy héjú, friss és krémes – az újburgonya a szezon sztárja! Nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és még a diétádat is támogatja. Felejtsd el, amit eddig a krumpliról gondoltál – az újburgonya minden szempontból igazi szuperélelmiszer.

1. Frissen a földből – tápanyagban gazdagabb, mint a tárolt társai

Az újburgonya tavasz végén, nyár elején kerül az asztalra, és mivel még nem teljesen érett, sokkal lágyabb, zsengébb – és tápanyagokban különösen gazdag. Magas a C-vitamin-tartalma, és bőven találunk benne B-vitaminokat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat.

Tipp: Mivel héja vékony és ehető, ne hámozd meg – a legtöbb értékes tápanyag éppen ott rejtőzik!

2. Természetes antioxidáns bomba

Az újburgonya különösen magas antioxidáns-tartalommal bír, főleg ha színes fajtákat (pl. pirosas vagy lilás héjú) választasz. Ezek az anyagok védenek a sejtkárosodás, a korai öregedés és a krónikus gyulladások ellen.

Szépségtipp: Az antioxidánsok nemcsak belülről fiatalítanak – rendszeres fogyasztásukkal a bőröd is ragyogóbb lesz!

3. A vércukorszint barátja

Ha a főtt újburgonyát kihűlve eszed – például salátában –, az úgynevezett rezisztens keményítő képződik benne, amely nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, viszont táplálja a bélflórát.

Tipp: Készíts belőle hideg burgonyasalátát olívaolajjal, friss fűszerekkel – egészséges, könnyű, nyárias!

4. Tökéletes a fogyáshoz

Egy közepes adag főtt újburgonya alig tartalmaz kalóriát (kb. 70 kcal/100 g), miközben hosszan jóllakat. A komplex szénhidrátok lassan szívódnak fel, így elkerülhető a falási roham, a puffadás vagy a vércukor-ingadozás.

7 ok, amiért az újburgonya a nyár titkos sztárja
Tény: Aki újburgonyát eszik köretként, kevesebbet kíván utána nassolni.

5. Az aktív életmód titkos fegyvere

A hosszú szénhidrátszálaknak köszönhetően az újburgonya kiváló energiaforrás sport előtt vagy után. Nem dobja meg hirtelen a vércukrot, mégis folyamatosan biztosítja az energiát.

Tipp sportolóknak: Sütőben sült újburgonya kis olívaolajjal – jobb, mint bármelyik energiaszelet!

6. Gyomorkímélő csoda

Az újburgonya lágyabb, könnyebben emészthető, mint a téli fajták. Főzve, pürésítve vagy levesben különösen jó hatással van a gyomorra, segíthet savtúltengés, reflux vagy emésztési zavarok esetén is.

Népi gyógymód: Frissen facsart újburgonyalé (bár nem túl ízletes) kiváló természetes savlekötő.

7. Gyulladáscsökkentő – kívül-belül

A héjában lévő quercetin nevű vegyület erős gyulladáscsökkentő hatású. Nemcsak a szervezetben hat, de hagyományosan külsőleg is használták – például borogatásként reumára, duzzanatra, csípésre.

Házi praktika: Reszeld le a nyers újburgonyát, keverd el egy kevés tejjel, és borogasd vele a fájó testrészt – természetes és hatékony!

Miért szeresd még jobban az újburgonyát?

  • Friss
  • Könnyű
  • Laktató
  • Egészséges
  • Diétabarát
  • Gyomorkímélő
  • Szépítő hatású

Tálalási ötlet: Sütőben sült újburgonya rozmaringgal, fokhagymával és tengeri sóval – kívül ropogós, belül krémes, egészségbomba egyetlen falatban.

Fotók: Getty Images