Krémes házilag: a süti, amit sosem lehet megunni
2025. július 5. 8:00
Van egy sütemény, ami generációkon átívelő kedvenc, amit nem lehet megunni, és ami újra hódít a házi konyhákban is. Ez pedig nem más, mint a krémes – az egyik legikonikusabb magyar desszert, ami a hagyományt és a modern házi sütést egyesíti.
A házi krémes története
A krémes története egészen a 16. század végéig nyúlik vissza, amikor az első tejszínes-tojásos sütemények már megjelentek. A ma ismert változathoz közelebb álló recepteket már a 19. század közepén is jegyezték – például Zilahy Ágnes vagy Kugler Géza műveiben.
A 20. században a krémes igazi cukrászdai sztárrá vált, különösen miután Magyar Elek 1932-es receptje megalapozta a ma ismert formáját. A receptben felvert tojásfehérjével lazították a krémet, ami levegősebbé és lágyabbá tette azt – ahogy mi is szeretjük.
AJÁNLÓ: Epres galette: a francia süti, amit még kezdők is imádnak
A krémes egyesíti a nosztalgiát, a könnyedséget és a tökéletes textúrákat. Egy sütemény, amely nemcsak a cukrászdák kirakatából hódít, hanem ma már az otthonok konyhapultjairól is. Akár a klasszikus, akár a baracklekváros, citrommázas változatot próbálod ki – garantáltan el fog fogyni.
Házi krémes recept
Hozzávalók:
A krémhez:
- 75 g cukor
- 1 tk vaníliapaszta vagy 0,5 tk vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 20 g kukoricakeményítő
- 20 g búzakeményítő
- 4 tojássárgája
A tésztához:
- 500 g leveles tészta
A befejezéshez:
- 4 dl habtejszín
- 4 ek sárgabaracklekvár
- 130 g porcukor
- 20 g citromlé
Elkészítés lépésről lépésre:
- Egy lábasban melegítsük össze a tejet, cukrot és vaníliát, majd forraljuk fel, vegyük le a tűzről és hagyjuk 5 percig állni.
- A tojássárgákat, keményítőket keverjük simára, majd adjunk hozzá kb. 1 dl forró tejet, keverjük el, és öntsük vissza a többi tejhez. Forraljuk újra össze, míg be nem sűrűsödik. A kész krémet fóliázzuk le és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
- Nyújtsuk ki a leveles tésztát kb. 35×40 cm-es lapra, szurkáljuk meg villával, majd hagyjuk pihenni legalább 1 órát.
- 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 20 percig, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 6 egyforma téglalapra.
- A hideg krémet lazítsuk meg egy kézi mixerrel. Verjük a tejszínt kemény habbá, majd fokozatosan keverjük a krémhez. Melegítsük fel a lekvárt. Kenjük meg 4 tésztalap tetejét vele. Két lapot fordítsunk meg, ezeken a sima oldal lesz felül.
- Töltsük a krémet habzsákba, majd rétegezzünk: lap – krém – lap – krém – lap. A tetejére a sima oldalú lapok kerüljenek.
- Hűtsük vagy rövid ideig fagyasszuk (2–2,5 óra), így könnyebben szeletelhető.
- Keverjük simára a porcukrot és citromlevet. Kenjük a mázt a sütemény tetejére, majd vágjuk 4–5 szeletre. A vágást enyhe, fűrészelő mozdulattal végezzük.
Tipp: A krémes akkor a legfinomabb, ha legalább pár órát pihent a hűtőben. Hidegen szeletelhető, a krém jól tart, a tészta pedig roppanós marad.
Olvasd el ezt is! Ha a süteményed kész, és jöhetnek a vendégek, íme néhány hasznos tanács: 8 profi tipp, amitől a kertipartid idén felejthetetlen lesz
Fotó: Getty Images