Epres galette: a francia süti, amit még kezdők is imádnak
2025. május 31. 17:00
Ha már unod a klasszikus epres süteményeket, de mégsem akarsz órákig tésztát gyúrni, akkor ez a rusztikus galette épp neked való. Friss eperrel az igazi – gyors, látványos és mennyei finomság, amit még a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetnek. Ráadásul itt a május végi hétvége, indul az eperszezon, úgyhogy irány a piac vagy egy „szedd magad” föld, és jöhet a sütés!
Epres galette
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (plusz kevés a szóráshoz)
- 150 g nagyon hideg vaj, kockázva
- 125 ml jéghideg víz
- 2 evőkanál tejszín a kenéshez
- 3 evőkanál szeletelt mandula
A töltelékhez:
- kb. 600 g friss eper, megmosva, felszeletelve
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése lépésről-lépésre:
- Keverd össze a lisztet, sót, cukrot. Add hozzá a vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsold el, amíg borsónyi darabok nem maradnak. Öntsd hozzá a hideg vizet, és formázz gyúrás nélkül, gyorsan egy tésztagombócot. Lapítsd le, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 1 órát.
- A felszeletelt epret keverd össze a cukorral és a keményítővel. Tedd félre.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A tésztát lisztezett felületen nyújtsd kb. 30 cm-es körré. Helyezd sütőpapírral borított tepsire.
- Halmozd az epret a tészta közepére, hagyj 2-3 cm-es szabad szegélyt. A szegélyt hajtsd rá a töltelékre, ügyelve arra, hogy ne folyjon ki a lé.
- Kend meg a széleket tejszínnel, szórd meg cukorral és szeletelt mandulával.
- Süsd 40-50 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tálald langyosan – egy gombóc vaníliafagylalttal verhetetlen!
Mi az a galette?
A galette egy francia eredetű süteményfajta, amely a világ legtöbb részén szabadon formázott, lapos, kerek pitét jelent. Nem szükséges hozzá semmilyen speciális sütőforma – a tölteléket a kinyújtott tészta közepére halmozzuk, majd a széleket ráhajtjuk. Általában gyümölcsökkel készül (mint az eper), de sós változatai is léteznek, például spenóttal, sajttal töltve. A pite ezzel szemben formában sül, gyakran fedett, míg a tart kis formákban, nyitott tetejű gyümölcsös lepényként jelenik meg. A galette bája pont a rusztikusságában rejlik – nem kell tökéletesnek lennie, csak finomnak.
Eper helyett alma? Itt a legjobb morzsasüti recept – almás crumble
Fotó: Freepik