Hogyan készíts tökéletes házi paradicsomszószt? Mutatjuk lépésről lépésre

rtl.hurtl.hu

2025. július 22. 10:19

Ha nyáron bőséges a paradicsomtermés a kertben, vagy épp akciósan beszerezhető a piacon, itt az ideje tartósítani az ízeket! Mutatjuk, hogyan készíthetsz házilag sűrű, aromás paradicsomszószt, ahogy a nagymamák csinálták – mindenféle adalék nélkül.

Ez a házi paradicsomszósz recept nemcsak egyszerű, de tartósítószer-mentes is – és garantáltan a nagymama konyháját idézi. Használhatod pizzára, tésztára, vagy téli főzésekhez is – ízbomba üvegbe zárva.

Hozzávalók (kb. 4 kis üveghez):

  • 2 kg érett paradicsom (lehetőleg húsos fajta)
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítési idő: kb. 80 perc (+ egy éjszaka hűlés)

Előkészítés:

Paradicsom előkészítése (előző nap):

  1. Forralj fel egy nagy fazék vizet. Közben mosd meg a paradicsomokat, majd a domború oldalukon vágj X-alakú bevágást.
  2. Tedd őket a lobogó vízbe 2-3 percre, majd szűrd le, és azonnal öblítsd le jeges vízzel – így könnyen lehúzhatod a héját.

Hámozás és főzés:

  1. Hámozd meg a paradicsomokat, vágd őket negyedekre, a csumát távolítsd el.
  2. Egy nagy lábasban kezdd el melegíteni a paradicsomdarabokat, és forrald 3 percig.
  3. Ezután főzd közepes lángon fedő nélkül 30 percig, gyakori keverés mellett, amíg besűrűsödik.

Lecsöpögtetés:

  1. Bélelj ki egy nagy szűrőt tiszta konyharuhával, állítsd egy másik edény fölé, és öntsd bele a forró paradicsomos masszát.
  2. Hagyd egy éjszakán át lecsöpögni. (A lecsöpögött paradicsomlé is felhasználható pl. levesekhez!)

Másnap: a püré elkészítése

  1. A lecsöpögtetett paradicsomokat botmixerrel pépesítsd, majd ízesítsd sóval és egy csipet cukorral.
  2. Az elkészült pürét adagold ki 4 db 125 ml-es befőttesüvegbe, zárd le jól.
  3. Tedd az üvegeket egy tepsibe, önts köré kb. 3 cm magasan vizet, és helyezd 175 °C-ra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés).
  4. Amikor a víz elkezd gyöngyözni, kapcsold ki a sütőt, és hagyd bent az üvegeket még 30 percig. Ezután vedd ki az üvegeket, hagyd kihűlni, és tárold hűvös helyen.

Tipp: a legjobb ízért

  • Ne dobd ki a magokat! A paradicsommagban található glutaminsav természetes ízfokozó, ami mélyebb, „umamisabb” ízt ad a pürének.
  • Ha mégis mag nélkül szeretnéd, használd a klasszikus passzírozót vagy egy sűrű szitát.

Mire használhatod?

Ez a házi paradicsompüré tökéletes alap:

Tipp: Próbáld ki grillezett zöldségekhez vagy shakshukához is – igazi nyári ízbomba lesz belőle!

Kapcsolódó tartalom:

Fotó: Getty Images