Parmigiana di melanzane – Az olasz konyha rakott padlizsán csodája
2025. július 19. 11:37
Az olasz gasztronómia méltán híres világszerte: egyszerű alapanyagokból készülő, ízekben gazdag fogásai az otthon melegét idézik. Ezek közül is kiemelkedik a Parmigiana di melanzane, azaz az olasz rakott padlizsán, amely tökéletes választás lehet egy húsmentes, mégis laktató ebédhez vagy vacsorához.
Mi az a Parmigiana di melanzane?
A Parmigiana di melanzane egy hagyományos dél-olasz étel, amely rétegezett padlizsánból, paradicsomszószból, mozzarellából és parmezánból készül. Bár nevében a parmezán sajtra utal, valójában a mozzarella is kulcsszereplő, amely krémes állagával kiegészíti az étel ízvilágát. Ez a vegetáriánus fogás egyszerre selymes, fűszeres és gazdag – nem csoda, hogy Szicília és Campania régióiban minden családnak megvan a saját változata.
Hozzávalók 4 személyre
- 3 db padlizsán (kb. 1 kg)
- Só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél csokor friss bazsalikom
- 75 ml olívaolaj
- 2 konzerv (425 ml) darabolt paradicsom
- Frissen őrölt fekete bors
- 1 csipet cukor
- 250 g mozzarella
- 100 g parmezán sajt
A rakott padlizsán elkészítése lépésről lépésre
- A padlizsánokat mosd meg, végeit vágd le, majd vágd őket kb. 0,5 cm vastag szeletekre. Helyezd a szeleteket egy papírtörlővel bélelt tálcára, szórd meg sóval, fedd le újabb papírtörlővel, és tegyél rá egy vágódeszkát vagy nehezéket.
- Hagyd így állni legalább 1 órát, hogy a padlizsán levet engedjen és elveszítse esetleges keserű ízét.
- A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a bazsalikomot szintén vágd finomra. Egy lábasban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, párold meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Add hozzá a paradicsomkonzerveket, majd keverd bele a bazsalikomot, sót, borsot és egy csipet cukrot. Főzd a szószt közepes lángon 15 percig, időnként kevergetve.
- A padlizsánszeletekről töröld le a nedvességet. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és a szeleteket oldalanként 2-3 perc alatt süsd aranybarnára. Csepegtesd le a megsült padlizsánt papírtörlőn.
- A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra (alsó-felső sütés), légkeveréses módban 180 °C-ra.
- Egy hőálló tál alját kend ki vékonyan paradicsomszósszal. Rétegezd rá a padlizsánt, majd jöhet rá egy kevés reszelt parmezán és néhány mozzarella szelet. Ezt a rétegezést ismételd, míg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére szósz kerüljön.
- Süsd az ételt 30 percig, majd szórd meg a maradék parmezánnal, és süsd további 10-15 percig. Friss bazsalikommal megszórva tálald.
Tipp: hogyan lesz még finomabb?
- A padlizsán sózása segít abban, hogy ne áztassa el az ételt, és kevésbé szívja magába az olajat.
- A szósz ízét fokozhatod szárított oregánóval, pizzafűszerrel vagy akár egy csipetnyi csilipehellyel.
- Ha nincs mozzarella kéznél, próbáld ki scamorza sajttal vagy füstölt sajttal – izgalmasabbá teszi a végeredményt.
- A recept könnyen variálható cukkínivel is, vagy kombinálhatod a két zöldséget.
- Ha előre dolgoznál, a paradicsomszósz akár egy nappal korábban is elkészíthető.
Ez a klasszikus olasz padlizsános étel nemcsak egészséges és tápláló, hanem igazi mediterrán élményt nyújt. Tálalhatod friss kenyérrel, egyszerű zöldsalátával vagy akár önmagában, főételként.