Ezért imádják Jamie Oliver padlizsánsalátáját – próbáld ki!

rtl.hurtl.hu

2025. április 18. 8:30

Könnyű, gyors és elképesztően finom! Jamie Oliver egyszerű, de nagyszerű padlizsánsalátája tökéletes választás nagypéntekre. A Jamie hétköznapi kajái című műsorban az RTL Otthon csatornán minden nap új inspirációt találhatsz a tavaszi ebédekhez és vacsorákhoz. Próbáld ki ezt a húsmentes különlegességet, ami garantáltan feldobja az ünnepi asztalt!

A brit sztárszakács Jamie hétköznapi kajái című műsorában olyan recepteket mutat be, amelyek egyszerre egyszerűek, gyorsan elkészíthetők és fantasztikus ízélményt nyújtanak. A sorozatot minden nap délelőtt az RTL Otthon csatornán követheted, ahol inspiráló tippeket kaphatsz a tavaszi ebédekhez és vacsorákhoz, most innen hoztunk egy vega receptet.

Egyik kedvenc fogása egy isteni húsmentes recept, egy padlizsánsaláta, amelyet egy különleges, édes-savanyú-pikáns öntettel tesz még ellenállhatatlanabbá. Ha szereted a mediterrán ízeket, ezt a fogást garantáltan imádni fogod!

Jamie Oliver különleges padlizsánsalátája

Feta sajttal, mentával, olívabogyóval és mandulával

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán (kb. 250 g/db)
  • 1 csokor friss menta (kb. 30 g)
  • 20 g mandula (héjas)
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál folyékony méz
  • Extra szűz olívaolaj
  • 8 szem vegyes színű olívabogyó (maggal)
  • 40 g feta sajt
  • 100 g vegyes salátakeverék

Tipp: Ha nincs kéznél mandula, pisztácia vagy fenyőmag is tökéletesen működik a receptben!

Elkészítése:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (gázsütőn 4-es fokozat). Szurkáld meg a padlizsánokat villával, majd helyezd őket közvetlenül a sütőrácsra. Süsd kb. 50 percig, amíg teljesen megpuhulnak és szaftosak lesznek.
  2. Amíg a padlizsán sül, készítsd el az öntetet: A menta nagyobb leveleit tedd egy mozsárba, add hozzá a mandulát, és zúzd össze durvára.
  3. Reszeld bele a citrom héját, facsard bele a levét, majd keverd hozzá a mézet és 2 evőkanál extra szűz olívaolajat.
  4. Tépd le a húsát az olívabogyóknak (előtte vedd ki a magot), majd morzsold bele a feta sajtot is. Alaposan keverd össze, és ízesítsd frissen őrölt fekete borssal.
  5. A salátát és a maradék menta leveleket oszd el a tányérokon. A sütőből kivett padlizsánokat hosszában vágd félbe, és helyezd a salátára. Locsold meg az öntettel, majd az egészet keverd össze tálalás előtt. Melegen és hidegen is isteni!
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézségi szint: Nem túl bonyolult
Adag: 2 főre

Készítsd el ezt is! Villámgyors vacsora: falafel joghurtos mártogatóssal

Ha kíváncsi vagy Jamie Oliver további zseniális receptjeire, kapcsolj az RTL Otthonra minden délelőtt! Egyszerű, gyors és mennyei ételek várnak rád, amelyeket akár egy fárasztó nap után is könnyedén elkészíthetsz. Ne maradj le!

Fotó: RTL OTTHON