Jamie Oliver vegetáriánus receptje: Sajtos zöldségkoszorú
2025. január 2. 18:00
Ki mondta, hogy a zöldséges ételek nem lehetnek izgalmasak? Jamie Oliver különleges zöldségkoszorúja nemcsak látványos, de elképesztően finom is. Krémes gesztenye, olvadó cheddar és lassan sült zöldségek – ez a recept mindenkit garantáltan levesz a lábáról, legyen szó húsimádókról vagy vegetáriánusokról.
Különleges évköszöntő főfogás nemcsak vegetáriánusoknak! Íme a sajtos zöldségkoszorú receptje Jamie Olivertől, aki bár hihetelen, de egy negyed évszázados karriert tudhat már maga mögött.
Sajtos zöldségkoszorú
Hozzávaló 8 főre:
- ¼ db sütőtök (300 g)
- 2 sárgarépa
- 200 g nyers cékla
- 2 vöröshagyma
- 1 csokor kakukkfű (20 g)
- olívaolaj
- 10 g szárított vargánya
- 400 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g növényi zsiradék
- 250 g főtt gabonakeverék mix
- 180 g hámozott gesztenye
- 50 g Cheddar sajt
- ½ szerecsendió
- 6 aszalt paradicsom
- 1 nagy tojás
- 150 ml félzsíros tej
- só, bors
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés lépésről-lépésre:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Alaposan mossuk meg a sütőtököt, a sárgarépát és a céklát, majd vágjuk 3 cm-es darabokra. Pucoljuk meg a vöröshagymát, és vágjuk negyedekre. Tegyük a felvágott zöldségeket egy sütőtálcára, locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kakukkfüvet. Süssük 1 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni.
- Áztassuk be a vargányát 100 ml forrásban lévő vízbe. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a növényi zsiradékot és a gabonakeveréket. Morzsoljuk bele a gesztenyét, sózzuk, borsozzuk, majd reszeljük bele a Cheddar sajtot és fél szerecsendiót. A beáztatott vargányát aprítsuk fel az aszalt paradicsommal együtt, és adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Öntsük bele a vargányás áztatóvizet is.
- Verjük fel a tojást, adjuk hozzá a tejet, majd keverjük az alaphoz. Végül óvatosan forgassuk bele a kihűlt sült zöldségeket, ügyelve, hogy ne törjük össze őket. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés tejet, hogy a tészta összeálljon.
- Kenjünk ki egy 2 literes kuglófformát (vagy pudingformát, esetleg egy 23 cm-es kapcsos tortaformát) vajjal, majd kanalazzuk bele a masszát. Fedjük le sütőpapírral vagy alufóliával, és éjszakára tegyük hűtőbe.
- Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Helyezzük a zöldségkoronát a sütő felső részébe, és süssük 75 percig, amíg a szélei ropogósak és aranybarnák nem lesznek. Ha kész, borítsuk ki a formából, szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.
Tipp: A zöldségeket érdemes előző este előkészítened.
Ez a zöldségkoszorú tökéletes alternatíva köret helyett, de akár önálló főételként is megállja a helyét. Jamie műsorait ne hagyd ki!
Még több Jamie Olivier receptet nézhetsz december 27 és január 4 között az RTL Otthon csatornán, és nálunk is itt.