Életmód

Jamie Oliver vegetáriánus receptje: Sajtos zöldségkoszorú

rtl.hurtl.hu

2025. január 2. 18:00

Ki mondta, hogy a zöldséges ételek nem lehetnek izgalmasak? Jamie Oliver különleges zöldségkoszorúja nemcsak látványos, de elképesztően finom is. Krémes gesztenye, olvadó cheddar és lassan sült zöldségek – ez a recept mindenkit garantáltan levesz a lábáról, legyen szó húsimádókról vagy vegetáriánusokról. 

Különleges évköszöntő főfogás nemcsak vegetáriánusoknak! Íme a sajtos zöldségkoszorú receptje Jamie Olivertől, aki bár hihetelen, de egy negyed évszázados karriert tudhat már maga mögött. 

Sajtos zöldségkoszorú

Jamie Oliver vegetáriánus receptje: Sajtos zöldségkoszorú

Hozzávaló 8 főre:

  • ¼ db sütőtök (300 g)
  • 2 sárgarépa
  • 200 g nyers cékla
  • 2 vöröshagyma
  • 1 csokor kakukkfű (20 g)
  • olívaolaj
  • 10 g szárított vargánya
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g növényi zsiradék
  • 250 g főtt gabonakeverék mix
  • 180 g hámozott gesztenye
  • 50 g Cheddar sajt
  • ½ szerecsendió
  • 6 aszalt paradicsom
  • 1 nagy tojás
  • 150 ml félzsíros tej
  • só, bors
  • vaj a forma kikenéséhez 

Elkészítés lépésről-lépésre:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Alaposan mossuk meg a sütőtököt, a sárgarépát és a céklát, majd vágjuk 3 cm-es darabokra. Pucoljuk meg a vöröshagymát, és vágjuk negyedekre. Tegyük a felvágott zöldségeket egy sütőtálcára, locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kakukkfüvet. Süssük 1 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Áztassuk be a vargányát 100 ml forrásban lévő vízbe. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a növényi zsiradékot és a gabonakeveréket. Morzsoljuk bele a gesztenyét, sózzuk, borsozzuk, majd reszeljük bele a Cheddar sajtot és fél szerecsendiót. A beáztatott vargányát aprítsuk fel az aszalt paradicsommal együtt, és adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Öntsük bele a vargányás áztatóvizet is.
  3. Verjük fel a tojást, adjuk hozzá a tejet, majd keverjük az alaphoz. Végül óvatosan forgassuk bele a kihűlt sült zöldségeket, ügyelve, hogy ne törjük össze őket. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés tejet, hogy a tészta összeálljon.
  4. Kenjünk ki egy 2 literes kuglófformát (vagy pudingformát, esetleg egy 23 cm-es kapcsos tortaformát) vajjal, majd kanalazzuk bele a masszát. Fedjük le sütőpapírral vagy alufóliával, és éjszakára tegyük hűtőbe.
  5. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Helyezzük a zöldségkoronát a sütő felső részébe, és süssük 75 percig, amíg a szélei ropogósak és aranybarnák nem lesznek. Ha kész, borítsuk ki a formából, szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.

Tipp: A zöldségeket érdemes előző este előkészítened.  

Ez a zöldségkoszorú tökéletes alternatíva köret helyett, de akár önálló főételként is megállja a helyét. Jamie műsorait ne hagyd ki!

Még több Jamie Olivier receptet nézhetsz december 27 és január 4 között az RTL Otthon csatornán, és nálunk is itt

 

 

#Életmód#recept#vegetáriánus#jamie oliver#gasztro#zöldség#RTL OTTHON