Fehérjepótlás vegánként: erre figyelj az étrendedben!
2025. május 6. 6:18
Fehérjebevitel, vitaminpótlás, sportteljesítmény – ezek azok a kulcsszavak, amelyekről a legtöbben kérdezik a táplálkozási szakembereket, ha a vegánságról van szó. Dr. G. Kiss Orsolya orvos, farmakológus, a Dots Diet alapítója az RTL.hu-nak adott interjúban elmondta, mire kell figyelnie egy vegánnak – különösen, ha sportol is.
„A vegánok is lehetnek energikusak – ha tudják, mit csinálnak”
A növényi alapú étrend egyre népszerűbb, de sokan bizonytalanok abban, hogyan lehet megfelelően pótolni a fehérjét és a létfontosságú vitaminokat. Az állati eredetű fehérjék ugyanis teljes értékűek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ráadásul gyorsabban beépülnek a szervezetbe.
A növényi fehérjék aminosav-összetétele nem olyan teljes, mint az állati eredetűeké, és lassabban szívódnak fel. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne velük hasonló eredményt elérni
– fogalmazott Dr. G. Kiss Orsolya. A szakember szerint a legnagyobb kihívás a legtöbb vegánnál a gyors fehérjebevitel.
A következő növényi fehérjeforrások segíthetnek:
- hüvelyesek (pl. bab, lencse, csicseriborsó) – jó fehérje- és rosttartalom,
- szójatermékek (tofu, tempeh) – teljes értékű növényi fehérjék,
- quinoa – szintén tartalmazza az összes esszenciális aminosavat,
- magvak, diófélék – extra kalória és egészséges zsír,
- fehérjeporok vegánoknak.
A kihívás inkább az, hogy nagyobb mennyiséget kell belőlük fogyasztani, mivel ízük és emészthetőségük eltér az állati eredetű fehérjékétől.
Ne csak a fehérjére figyelj – ezek a tápanyagok is kritikusak
A vegán étrendben vasból és folsavból gyakran kevés jut be a szervezetbe, de ezeket jól lehet pótolni étrend-kiegészítőkkel vagy gondosan megválogatott alapanyagokkal.
A szakember kiemelte:
A zsírban oldódó vitaminok, mint például az A, D, E és K vitamin, csak akkor tudnak hasznosulni, ha van elegendő jó minőségű zsír is az étrendben.
A zsírbevitel gyakran háttérbe szorul, pedig elengedhetetlen a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) hasznosulásához. Néhány kiváló növényi zsírforrás:
- avokádó,
- lenmag, chia mag,
- diófélék, mogyoróvaj,
- kókuszolaj és olívaolaj.
Nemcsak táplálóak, de ízletesek is – segíthetnek változatosabbá tenni a napi menüt.
Vegán sportolóként még nagyobb a kihívás
A rendszeresen edző vagy versenyszerűen sportoló vegánoknak magasabb tápanyagigénnyel kell számolniuk, különösen:
- fehérjéből,
- kalóriából,
- lassan felszívódó szénhidrátokból.
Ilyen esetekben érdemes sportdietetikushoz fordulni, aki személyre szabottan segít az étrend kialakításában.
A vegán sportolóknál még magasabb a tápanyagigény, és sokszor nehezebb a megfelelő mennyiséget bevinni. Ezért is érdemes dietetikussal dolgozni
– javasolja G. Kiss Orsolya, a szakértő szerint az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, például a hüvelyesek (bab, lencse) nemcsak energiát adnak, hanem segítenek a jó anyagcserében is – ezzel segítve az edzésteljesítményt.
„Aki okosan csinálja, annak semmiről nem kell lemondania”
A vegán étrend nem feltétlenül jelent lemondást, de nagyobb odafigyelést igényel – különösen a fehérjét, a vasat, a folsavat, a zsírt és a zsírban oldódó vitaminokat nézve.
Képek forrása: Getty Images
Tetszett a cikk? Akkor nézd meg ezeket is:
Humusz készítése otthon: A legegyszerűbb recept
Mit főzzek ma? Két egyszerű és isteni vegán recept kezdőknek