Humusz készítése otthon: A legegyszerűbb recept

rtl.hurtl.hu

2025. április 10. 11:30

A humusz világszerte népszerű, és nemcsak vegetáriánusoknak, vegánoknak, hanem mindenkinek, aki szeretne egy fehérjében gazdag, könnyen elkészíthető fogást az asztalra. Ha eddig még nem próbáltad, vagy úgy érzed, szívesebben készítenél házilag humuszt a boltban vásárolt helyett, itt a lehetőség, hogy megismerkedj a házi humusz készítésével. 

Mi szükséges a humuszhoz, ha házilag szeretnéd elkészíteni?

A humusz elkészítése egyszerű, mindössze néhány hozzávaló szükséges hozzá:

  • 1 csésze főtt csicseriborsó (ha gyorsan szeretnéd, használhatsz konzervet)
  • 2 evőkanál tahini (szezámmagpép)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális, de hozzátesz a finom ízhez)
  • Só ízlés szerint
  • Víz, hogy a kívánt állagot elérd

Humusz készítése otthon: A legegyszerűbb recept

Humusz készítése házilag lépésről lépésre

  1. Ha nem konzerv csicseriborsót használunk, először meg kell főzni. Áztassuk be a csicseriborsót 8-12 órára, majd főzzük forró vízben körülbelül 1-1,5 órán át, vagy amíg puhára nem fő. Ha konzervet használunk, nincs más dolgunk, mint leöblíteni a csicseriborsót.
  2. A főtt csicseriborsót tegyük egy turmixgépbe vagy egy erősebb robotgépbe. Adjuk hozzá a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat és a fokhagymát. Az összes hozzávalót turmixoljuk össze. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kevés vizet, hogy elérd a kívánt állagot.
  3. A kész humuszt sózzuk ízlés szerint, és ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés citromlevet vagy fokhagymát. Ha szereted az extra ízeket, ízesítheted köménnyel, paprikával vagy akár friss petrezselyemmel is.
  4. Az elkészült humuszt tálalás előtt locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Díszíthetjük egy csipetnyi pirospaprikával vagy köménnyel is. Friss pita kenyeret, nyers zöldségeket, salátát kínáljunk mellé.
Humusz készítése otthon: A legegyszerűbb recept
Az elkészült humuszt tálaljuk zöldségekkel vagy salátával

Miért érdemes házilag készíteni a humuszt?

A humusz készítése házilag nemcsak azért előnyös, mert így biztos lehetsz benne, hogy friss és természetes alapanyagokat használsz, hanem azért is, mert a házi készítésű humusz sokkal gazdagabb ízű, mint a boltban vásárolt változatok. Emellett így te magad szabhatod meg a pontos ízvilágot, hogy az megfeleljen a saját ízlésednek.

+ 1 Tipp a humusz elkészítéséhez: Ha igazán krémes humuszt szeretnél, érdemes a főtt csicseriborsót meghámozni. Bár időigényes, a hántolt csicseriborsó sokkal lágyabb és krémesebb textúrát biztosít a humusznak.  

Fotók: Freepik