Csípős ételek hőségben: tényleg segítenek?
2025. augusztus 12. 12:08
Nyári hőségben sokan ódzkodnak a csípős fogásoktól, mások épp ilyenkor keresik a tűz ízét. A kapszaicin izzaszt, de közben hűt is – ám nem minden helyzetben előnyös. Összegyűjtöttük, mikor érdemes, és mikor nem ajánlott a chili a kánikulában, valamint hasznos tippeket is adunk a nyári „csípőzéshez”.
Csípős ételek hőségben: tényleg segítenek, vagy csak még jobban izzadunk tőle?
Nyáron sokan kerülik a csípős ételeket, mert a melegben amúgy is izzadnak, mások viszont pont ilyenkor szeretik, mondván: mindegy, miért, csak jólesik a tűz a tányéron. De vajon tényleg jót teszünk magunkkal, ha 35 fokban is chilis fogás kerül az asztalra?
Mi történik a szervezetben, ha csípőset eszünk?
A csípős ételek hatóanyaga, a kapszaicin, beindítja az izzadást. Ez elsőre kellemetlennek tűnhet, de valójában hűtő hatása van: az izzadás párolgással csökkenti a test hőmérsékletét, így segít alkalmazkodni a nagy meleghez. Nem véletlen, hogy forró égövi országokban – például Indiában vagy Mexikóban – gyakran kerülnek erősen fűszerezett ételek az asztalra.
Emellett a kapszaicin:
- serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, ami energialöketet adhat a nyári fáradtság ellen,
- fokozhatja az étvágyat, ami hasznos lehet, ha a kánikulában egyébként nem nagyon kívánjuk az ételt.
Mikor nem ajánlott a chili?
Bár a csípős ételek sok előnnyel járhatnak, vannak helyzetek, amikor jobb mellőzni őket:
- Hőgutára hajlamos embereknek – extrém hőségben a túlzott csípősség plusz terhet róhat a keringésre.
- Gyomorpanaszok esetén – gyomorfekély, reflux vagy irritábilis bél szindróma mellett ronthat a tüneteken.
- Dehidratáltság esetén – a csípős fokozhatja a folyadékvesztést, ezért sok víz szükséges mellé.
Tippek nyári „csípőzéshez”
- Kombinálja hűsítő körettel – joghurtos mártogatós, uborkasaláta vagy rizs enyhítheti a csípősséget.
- Igyon sok vizet – kerülje a cukros, szénsavas üdítőket.
- Ne vigye túlzásba – ha most próbálná először az igazán erős chilit, ne a legmelegebb nyári napon tegye.
Kapcsolódó tartalmak
Karinthy kedvence volt, de nem is létezett 150 éve - 7 érdekesség a lecsóról
Ezeket az ételeket messziről kerüld el kánikula idején!
Ezért kínoz reflux egyre több magyart – az orvos szerint így lehet visszafordítani!
Nyitókép forrása: Getty Images