Szinte semmibe sem kerül, mégis csodát tesz: lenmagpuding minden reggelre
2025. július 12. 6:53
A lenmag sokáig csak szendvicsek dísze volt, de most új formában tarol: krémes pudingként. Ez az egyszerűen elkészíthető reggeli nemcsak finom, hanem tele van rosttal és energiával. Mutatjuk, miért érdemes minden nap ezzel indítani a napot!
Miért épp lenmagpuding?
A lenmag hazai szuperélelmiszer – olcsóbb és környezetbarátabb alternatívája a trendi chia magnak. Gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, antioxidánsokban, amelyek támogatják az immunrendszert és a bélműködést.
Ráadásul telít, így garantáltan nem éhezel meg tíz perccel reggeli után.
A puding állagát a lenmag természetes „zselésítő” hatása adja – amikor folyadékba áztatod, magába szívja azt, és sűrű, lágy krémet képez. Egy éjszaka a hűtőben, és reggel már kanalazhatod is!
Alaprecept 2 főre:
Hozzávalók:
- 4 evőkanál lenmagőrlemény (lehetőleg frissen őrölt)
- 400 ml tej (növényi vagy állati eredetű)
- 2 evőkanál juharszirup vagy méz
- Egy csipet fahéj
- 1 érett mangó, kockára vágva
- 1 kis banán, karikázva
- 2 teáskanál lenmagolaj
- 2 evőkanál pirított mandulapehely
- 2 teáskanál egész lenmag
Így készítsd:
- Előző este: Keverd össze a lenmagőrleményt, a tejet, a juharszirupot és a fahéjat egy tálban vagy üvegben. Fedd le, és tedd hűtőbe egész éjszakára.
- Reggel: Keverd bele a lenmagolajat a krémes állagú pudingba, és adagold két tálkába. Tegyél rá a bogyós gyümölcsöket, banánt, majd szórd meg mandulapehellyel és egész lenmaggal.
Miért szeretjük még?
- Gyors: 5 perc esti előkészítés, reggel csak díszíteni kell.
- Variálható: Bármilyen gyümölccsel, magvakkal, fűszerrel kombinálhatod.
- Hordozható: Ha üvegbe készíted, máris van egy egészséges reggelid útközbenre.
Tipp: Ha még nem fogyasztasz rendszeresen rostban gazdag ételeket, fokozatosan vezesd be a lenmagot az étrendedbe.
És ha igazán friss és aromás ízre vágysz, mindig frissen őröld meg a lenmagot – így nem avasodik meg, és a tápanyagok is jobban érvényesülnek.
Egészségesen, finoman, hazai alapanyaggal
A lenmagpuding a bizonyíték arra, hogy nem kell egzotikus csodamagokra vadászni ahhoz, hogy egészségesen étkezz. Egy kis lenmaggal, némi tejjel és egy csipet kreativitással minden napod energikusan indulhat!
Fotók: Getty Images