Életmód

Majonéz helyett: ezek a legegészségesebb szószok a dietetikusok szerint

rtl.hurtl.hu

2024. június 23. 10:06

A ketchup, a majonéz és a mustár kétségkívül finomak, de rengeteg kalóriát, zsírt, sót és cukrot tartalmazhatnak. Mutatjuk, melyek a legegészségesebb szószok a dietetikusok szerint.

Az emberek gyakran egyből a majonéz, a ketchup és a mustár után nyúlnak, ha egy szendvicset, salátát, hot dogot vagy hamburgert szeretnének feldobni valamivel. Ugyanakkor léteznek olyan alternatívák is, amelyek szintén finomak, de sokkal egészségesebbek, és a három sztárszósz sem egyenlő mértékben egészségtelen.

A TODAY dietetikusok ajánlásával összegyűjtötte azokat a szószokat, önteteket és egyebeket, amelyek nemcsak ízletesek, hanem tápanyagban gazdagok is, így bűntudat nélkül élvezhetjük velük a kedvenc ételeinket.

Evőkanálnyi ketchupban teáskanálnyi cukor 

Számtalan ételízesítő létezik, és a lista folyamatosan bővül: egyes amerikaiak ma már féltucatnyi szószt használnak egy étkezés során. A tengerentúlon a legnépszerűbbek a következők: mustár, ketchup, majonéz, relish, barbecue szósz, salsa, csípős szósz, szójaszósz, ecet, illetve a wasabi vagy a torma.

Már néhány evőkanálnyi majonéz hozzáadása az ételhez drasztikusan megnövelheti a kalóriákat és a telített zsírokat. Az emberek azt sem vesztik észre, hogy egy evőkanál ketchupban egy teáskanálnyi cukor van  

– figyelmeztetnek a lapnak nyilatkozó dietetikusok. Hozzátették: néhányan a guacamole-t és a humuszt is szósznak tekintik, holott az önmagukban is fogyasztható ételek általában nem számítanak bele ebbe a kategóriába.

Melyik a legegészségesebb szósz?

A táplálkozási szakemberek megjegyezték: minden szósz más és más, ezért nagyon fontos mindig elolvasni a csomagolást és ellenőrizni, hogy milyen tápanyagokat és egyéb összetevőket tartalmaznak. A szójaszósz és a salsa például magasabb sótartalmú, míg a majonéznél a kalóriával kell vigyázni. A ketchup, a barbecue szósz és a relish pedig mind hozzáadott cukrot tartalmaz – tették hozzá.

Majonéz helyett: ezek a legegészségesebb szószok a dietetikusok szerint
Almaecet. Illusztráció: Getty Images

A salsa ugyanakkor tápláló is, mivel jótékony hatású zöldségekből, köztük paradicsomból és hagymából készül. Igen ám, de akkor melyik közülük a legegészségesebb, amit az ételre tehetünk? – kérdezhetnénk. 

A TODAY dietetikusai

az ecetet tartják a legjobb választásnak.

Az ecet használata az ételekben számos egészségügyi előnnyel jár. Az ecetsav jót tesz a bélrendszernek, kalóriatartalma pedig alacsony. Így ideális választás azoknak, akik szeretnék csökkenteni a kalóriabevitelüket anélkül, hogy lemondanának a karakteres ízektől. 

A dietetikusok ezért gyakran ajánlják, különösen a gyümölcseceteket. Az ecet mindemellett pozitív hatással ban a vércukorszintre is: kutatások kimutatták, hogy két teáskanál almaecet elfogyasztása csökkenti az étkezést követő vércukorszint-emelkedést, ami különösen előnyös lehet a diabétesszel vagy inzulinrezisztenciával küzdők számára. Ráadásul nem is kell hozzáadni belőle sokat egy ételhez, hogy intenzív ízt kapjunk.

A TODAY szakemberei szerint hasonló megfontolásból lehet egy jobb választásnak tekinteni akár a mustárt is: nincs benne annyi cukor és kalória, és az ízfokozáshoz kis mennyiség is elég belőle. Megjegyezték, a sótartalma miatt viszont óvatossággal kell fogyasztaniuk azoknak, akiknek magas szokott lenni a vérnyomásuk.

Na és melyik a legkevésbé egészséges szósz? 

A válasz a majonéz. 

Nagyon sok zsírt és kalóriát tartalmaz, ezért nem éppen optimális választás azoknak, akik figyelnének a testsúlyukra. A dietetikusok megjegyzik: ez persze nem jelenti azt, hogy aki rajong érte, ne fogyaszthatná mértékkel – csak érdemes odafigyelni, mennyi majonéz kerül az adott ételre, nem szabad túlzásokba esni.

Nyitókép: Getty Images

 

#Életmód#egészség#egészséges táplálkozás#egészséges ételek#egészséges életmód#étrend#majonéz#ketchup#mustár#kalória#zsír#ecet#gasztro

Címlapról ajánljuk