Életmód

Szed halolajat? A csodaszernek hitt étrend-kiegészítő ártalmas is lehet

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 14:17

A halolaj növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát egy új kutatás szerint.

A halolaj az egyik leggyakrabban fogyasztott étrendkiegészítő. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékkiegészítő általában olajos halakból származik, mint a hering, a tonhal, a szardella vagy a makréla. Noha népszerűsége töretlen, valódi értéke évek óta vita tárgya.

Sokan úgy tartják, hogy heti legalább egy adag jelentős egészségügyi előnyökkel jár, azonban egyre több adat kérdőjelezi meg ennek igazságát. Sőt, már arra is vannak bizonyítékok, hogy még akár ártalmas is lehet. Egy új kutatás például arra jutott, hogy

a halolajos étrend-kiegészítők növelhetik bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásának kockázatát.

A Guardian szerint a kínai, dán, amerikai és brit kutatók a UK Biobank adatait elemezték, melynek keretében több mint 400 ezer résztvevő egészségügyi állapotának változását követték nyomon 12 éven keresztül. A BMJ Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította: azoknál, akiknek a megfigyelési időszak kezdetén nem volt ismert szív- és érrendszeri betegségük, a halolajos táplálékkiegészítők rendszeres fogyasztása 13 százalékkal növelte a pitvarfibrilláció, és 5 százalékkal a stroke kialakulásának kockázatát.

A pitvarfibrilláció (rövidítve PF) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, ami akkor következik be, amikor a szív két pitvara túl gyorsan vagy szabálytalanul húzódik össze. Az eredmények fényében azt gondolhatnánk, hogy teljesen felesleges halolajat fogyasztani, azonban ez korántsem igaz. A tudósok ugyanis azt találták, hogy azokra éppen jótékony hatással lehet, akiknek van meglévő szívbetegségük. A kutatás megállapította:

a szabálytalan szívverésben szenvedők esetében 15 százalékkal kisebb volt a szívroham, és 9 százalékkal csökkent a szívelégtelenség miatti halál kockázata.

A tudósok azonban megjegyzik: a kutatásnak voltak korlátjai, így az eredményekből nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni. A vizsgált adatokból például nem derült ki, a résztvevők milyen dózisban szedtek halolajos kiegészítőket, ahogy az sem, hogy azoknak milyen volt az összetétele. Tracy Parker, a British Heart Foundation vezető dietetikusa elmondta: „Az omega-3 zsírsavakhoz hasonló kiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, és az egyes tápanyagokra való összpontosítás helyett fontos, hogy az étrendünk egészére figyeljünk”.

Ajánló: Ezek a stroke jelei – Vigyázat, nőknél is gyakori!

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora nemrég a Reggeliben beszélt arról, hogy az elhízás hogyan növeli az akut infarktus és a stroke kockázatát.


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#hal#olaj#étrend#étrendkiegészítő#egészség#egészséges életmód#egészséges táplálkozás#zsírsav#kutatás#tanulmány

Címlapról ajánljuk