Belföld

Megjelent a koronavírus új változata, ezek a tünetei

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 11:31

A szakértők szerint azonban nincs miért aggódni.

Az új koronavírus FLiRT-variánsai – amelyek aminosav mutációik alapján kapták nevüket – terjednek Európában és az Egyesült Államokban. Május végén az egészségügyi szakemberek figyelmeztettek az esetszámok növekedésére, amely nyáron tetőzhet, írja a USA Today.

Az Egyesült Államokban jelenleg a KP.2 variáns dominál, de már felbukkant a KP.3 variáns is, amely szintén az omikron alvariánsa. A szövetségi egészségügyi koordinációs központ (CDC) szerint a KP.3 a koronavírusok 16-37 százalékát teheti ki az országban.

Rosa Norman, a CDC szóvivője szerint jelenleg nincs ok aggodalomra a KP.3 miatt, de a nyári utazások növelhetik a fertőzések számát. A CDC ezért listát adott ki a fertőzés lehetséges tüneteiről, amelyek között szerepel láz, köhögés, légszomj, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, íz- vagy szaglásvesztés, torokfájás, orrfolyás, hányinger, hányás, és hasmenés.

Ezek a tünetek hasonlóak az omikron okozta tünetekhez, de az új variánsok új tüneteket is okozhatnak, és a lappangási idő akár két hét is lehet. Az új védőoltások hatékonysága ezekkel a variánsokkal szemben még nem ismert.

Négy éve búcsúzott a Müller Cecília vezetésével naponta bejelentkező testület, az Operatív Törzs. Legalábbis átmenetileg. 2020. márciusától a járványügyi korlátozásokra vonatkozó szabályoktól kezdve a gyümölcsmosás rejtelmein és a magyar ember dalszeretetén át a nyunyókák szakszerű kezeléséig megkaphattunk minden koronavírussal kapcsolatos információt:


Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#koronavírus#variáns#tünet#egészség

Címlapról ajánljuk