Életmód

Ezek a stroke jelei – Vigyázat, nőknél is gyakori!

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 3:55

Sok nő tart a mellráktól, miközben kevesen tudnak arról, hogy a stroke jóval gyakrabban fordul elő, és több halálesetet okoz. Ezért fontos, hogy tisztában legyenek a kockázatokkal, és figyeljenek a megelőzésre.

Meglepő, hogy milyen sok nő tart a mellráktól, miközben alig említik a stroke-ot, amikor az egészségük miatti aggodalomról van szó – mondta a Washington Postnak Tracy Madsen, az amerikai Brown Egyetem sürgősségi orvoslással foglalkozó docense. Nem arról van szó, hogy ne lenne jogos üzenet a mellrák megelőzésének fontossága, de arról például kevesen tudnak, hogy 

a stroke a harmadik vezető halálok az amerikai nők körében, és minden évben kétszer annyi nő hal bele, mint a mellrákba.

Ráadásul az Egyesült Államokban évente 55 ezerrel több esetben fordul elő stroke a nőknél, mint a férfiaknál. Bár a nők nagyobb eséllyel élik túl a stroke-ot, gyakran kevésbé képesek a felépülésre, és nagyobb mértékben hanyatlik az életminőségük az agyi katasztrófa után, többször szenvednek maradandó károsodást, mint a férfiak.

A lap által megkérdezett neurológus, Cheryl Bushnell szerint a következmények függenek az életkortól, valamint attól is, hogy milyen egészségi állapotban volt a páciens a stroke előtt. Minél több a társbetegség, annál csekélyebbek a teljes gyógyulás esélyei. Egy másik szakember, Louise McCullough neurológus arról beszélt, hogy akinek stroke-ja volt, annál sokszoros eséllyel alakul ki demencia. A legjellemzőbb betegségek, amik miatt az emberek ápolásra szorulnak: az érrendszeri betegségek és a demencia.

A stroke kockázati tényezői és fajtái 

A stroke-nak két fajtája van: az egyik az ischaemiás, amikor vérrögök vagy érelmeszesedés gátolják az agy vérellátását, a másik pedig a vérzéses, amikor az agyi artéria szivárog vagy megreped. Az előbbi a gyakoribb.

Stroke a nőknél: milyen gyakran fordul elő?
Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

A menopauza után a nőknél is ugyanakkora vagy nagyobb arányban fordulhat elő stroke, mint a férfiaknál. Madsen szerint ennek egyszerű oka van: a nők tovább élnek, és a kor előrehaladtával nő a stroke kockázata. Fontos a szakember szerint, hogy a nők tisztában legyenek azzal, hogy a stroke gyakran fordul elő körükben, és beszéljenek az orvosukkal a kockázatokról.

A kockázati tényezők mindkét nemnél ugyanazok, bár a cukorbetegség vagy a szívritmuszavar a nők esetében nagyobb mértékben növeli a kockázatot. A stroke leggyakoribb megelőzhető oka a magas vérnyomás. A dohányzás, a magas zsír-, koleszterin- és sótartalmú étrend, a túlsúly és a mozgásszegény életmód is növeli a rizikót.

A szakértők szerint fontos, hogy a vérnyomásunk 130/80 alatt maradjon, járjunk szűrővizsgálatokra, hagyjuk abba a dohányzást, táplálkozzunk egészségesen, figyeljünk a testsúlyunkra, és mozogjunk rendszeresen. Louise McCullough arra is biztat mindenkit, hogy tartson otthon vérnyomásmérőt, még a fiatalok is, és hetente mérjenek vérnyomást, mert a magas vérnyomás tünetmentes is lehet.

A stroke jelei

A nők és férfiak esetében is gyakori tünete a stroke-nak az arc, a kar vagy a láb zsibbadása, illetve gyengesége, főleg, ha ezek csak a test egyik oldalán jelentkeznek. Szintén előfordul hirtelen zavarodottság vagy beszédzavar, látásproblémák látszólag ok nélkül, hirtelen jelentkező erős fejfájás. A nőknél eszméletvesztés vagy inkontinencia is előfordulhat.

Az orvosok szerint fontos a gyors segélykérés. Aki a tüneteket tapasztalja magán vagy máson, hívjon mentőt, ne próbáljon saját maga bejutni a kórházba, mert az életmentő ellátást gyakran már a mentők elkezdik. A legfontosabb azonban, amit a nők tehetnek, hogy ismerik a kockázatokat, és foglalkoznak is velük.

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora nemrég a Reggeliben beszélt arról, hogy az elhízás hogyan növeli az akut infarktus és a stroke kockázatát.


Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#stroke#sztrók#megelőzés#kockázat#tünetek#betegség#szív- és érrendszeri betegség#egészséges életmód#vérnyomás#nők

Címlapról ajánljuk