Tudomány-Tech

Édesítőszernek használták, kiderült róla, hogy komoly bajt okozhat

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 11:13

Akár az ezerszeresére is emelheti a vér glükózszintjét.

Egy friss kutatás szerint a xilit nevű édesítőszer komoly veszélyt jelenthet az egészségre. A tanulmány, melyet a European Heart Journal publikált, kimutatta, hogy a xilit jelentősen emelheti a vér glükózszintjét, akár ezerszeresére is, ami rendkívül magas és potenciálisan veszélyes szint, írja a HVG.

Ez az édesítőszer vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatja, ami vérrögképződést eredményezhet, ez pedig stroke-ot vagy szívrohamot is okozhat.

Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy egészséges önkénteseknél végzett vizsgálatok során tapasztalták, hogyan emelkedett meg drámaian a vér glükózszintje xilit tartalmú ital fogyasztása után.

A kutató hangsúlyozta, hogy a xilit és más édesítőszerek esetében ismert, hogy befolyásolják a vérlemezkék viselkedését, ami rögképződéshez vezethet, és így súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az emberiség az utóbbi évtizedekben egyre több cukorhelyettesítővel készült élelmiszert fogyaszt, ami növeli az ilyen típusú egészségügyi kockázatokat.

A bélflóra állapota összefügghet az édesítőszerek nem megfelelő használatával, ami a gombás fertőzések melegágya lehet – figyelmeztetett korábban a Reggeliben Lattmann Eszter, táplálkozási tanácsadó, aki azt is hozzátette, hogy a barna és a fehér cukor között sincs akkora egészségügyi különbség, mint azt gondolnánk, ráadásul a cukormentes termékek sem egyenlőek az egészségessel:


Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Tudomány-Tech#vér#glükóz#édesítőszer#cukor#halálos#egészség

Címlapról ajánljuk