Édesítőszernek használták, kiderült róla, hogy komoly bajt okozhat
2024. június 17. 12:13
Akár az ezerszeresére is emelheti a vér glükózszintjét.
Egy friss kutatás szerint a xilit nevű édesítőszer komoly veszélyt jelenthet az egészségre. A tanulmány, melyet a European Heart Journal publikált, kimutatta, hogy a xilit jelentősen emelheti a vér glükózszintjét, akár ezerszeresére is, ami rendkívül magas és potenciálisan veszélyes szint, írja a HVG.
Ez az édesítőszer vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatja, ami vérrögképződést eredményezhet, ez pedig stroke-ot vagy szívrohamot is okozhat.
Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy egészséges önkénteseknél végzett vizsgálatok során tapasztalták, hogyan emelkedett meg drámaian a vér glükózszintje xilit tartalmú ital fogyasztása után.
A kutató hangsúlyozta, hogy a xilit és más édesítőszerek esetében ismert, hogy befolyásolják a vérlemezkék viselkedését, ami rögképződéshez vezethet, és így súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.
A tanulmány rámutatott arra is, hogy az emberiség az utóbbi évtizedekben egyre több cukorhelyettesítővel készült élelmiszert fogyaszt, ami növeli az ilyen típusú egészségügyi kockázatokat.
A bélflóra állapota összefügghet az édesítőszerek nem megfelelő használatával, ami a gombás fertőzések melegágya lehet – figyelmeztetett korábban a Reggeliben Lattmann Eszter, táplálkozási tanácsadó, aki azt is hozzátette, hogy a barna és a fehér cukor között sincs akkora egészségügyi különbség, mint azt gondolnánk, ráadásul a cukormentes termékek sem egyenlőek az egészségessel:
Nyitókép (illusztráció): Pexels