Életmód

Miből készül a tofu?

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 7:18

A boltok polcain egyre több helyen találkozhatunk a tofuval, sőt az interneten fellelhető receptek és ötletek száma is kezd végtelennek tűnni. Mégis felmerül a kérdés: mit kell tudni erről a kiszáradt fetasajtnak tűnő ételről? Miből készül és milyen hatással van a szervezetünkre? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tényeket.

Mi is az a tofu?

A vegetáriánus étrend egyik legfontosabb alapanyaga a tofu, amelyet szójatejből állítanak elő. Ha valamihez hasonlítani szeretnénk, akkor a hagyományos túró áll hozzá a legközelebb – nem véletlenül nevezik „szójatúrónak” is ezt az alapanyagot. Magas fehérjetartalma miatt tökéletes húspótlónak tartják.

Hogyan és miből készül a tofu?

A szójababot beáztatják, összezúzzák, leforralják, majd leszűrik, így „kisajtolva” belőle a szójatejet. Ezt követően a szójatejből kicsapódott túrót összenyomják. Ezzel meg is születik maga a tofu, amelynek különböző fajtái vannak: létezik friss – ami a fent leírt módon készül –, és feldolgozott verziója. Az utóbbit friss tofuból készítik.

Miből készül a tofu?
Szójabab és ami belőle készül, maga a tofu Forrás: Getty Images

Milyen hatással van az emberi szervezetre a tofu?

A magas fehérjetartalma mellett a tofu ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Energiaszegény és koleszterinmentes, ezért könnyedén beilleszthető bármilyen diétába.

A Konyhafőnök séfjének, Sárközi Ákosnak is szembe kellett néznie a húspótlóval

A különféle gasztronómiai kérésékre a séfeknek is mindig fel kell készülniük, így A Konyhafőnök VIP egyik korábbi évadában húsmentesen kellett főznie a versenyzőknek. Mielőtt belevágtak volna a feladatba, Sárközi Ákos megosztott velük pár hasznos információt magáról a vegán étrendről – amelybe a tofu is tökéletesen beilleszthető.

A felkészültség viszont még nem jelenti azt, hogy a szakemberek rajonganak is ezért az alapanyagért. Sárközi Ákos például kifejezetten gyűlöli a tofut, ennek ellenére egy séffőzéses kihíváson tofuból kellett főételt készítenie.

Kiemelt kép: Getty Images

#Életmód#rtl#tofu#élelmiszer#főzés#gasztronómia#húsmentes#diéta#recept#vegán

Címlapról ajánljuk