CinemaKlub

Már 35. évfordulóját ünnepli a kultikus Szárnyas fejvadász!

rtl.hurtl.hu

2017. június 26. 17:30

Lássunk néhány érdekességet, amit valószínűleg nem tudtál az évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sztoriról! Mi köze Jack Nicholsonnak és a Ragyogásnak, Ridley Scott klasszikusához? Most megtudhatod!

Az 1982-es sci-fi-nek - ami a maga idejében méltánytalanul elhanyagoltnak bizonyult - van mit ünnepelnie, hiszen nemcsak az évfordulója esett erre az évre, hanem végre folytatást is kap a fantasztikus történet!

2019-et írunk. Egy speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt, felkutassa és végezzen a replikánsokkal. A film az egyik legismertebb és legjobban sikerült sci-fi a film világában. Rengeteg kérdést feltesz: mit jelent embernek lenni? Mi az élet értelme? A válaszokat azonban a nézőre bízza.

Lássuk, mit érdemes tudni a 35. évfordulóját ünneplő alkotásról!

1. „Könnyek az esőben”

Az egyik legemlékezetesebb jelenet, amit az alkotás végén láthatunk, teljes mértékben improvizáció volt! Bizony, a feledhetetlen monológot is abban a pillanatban találta ki Rutger Hauer!

2. Ridley Scott-tal dolgozni szívás?

Ez volt az első alkalom, hogy az angol rendező egy, az utolsó tagjáig amerikai stábbal dolgozzon. Akikkel ráadásul nem is jött ki túl jól, úgyhogy végül a dolgozók és Scott pólókon üzengettek egymásnak! A rendező például gyakran olyan felsőt viselt, amin az állt, hogy „a Xenophobia szívás”.

Egyébként Harrison Ford sem szeretett a rendezővel dolgozni, éppen ezért a forgatás sem maradt meg számára kellemes emlékként.

3. Újrahasznosított Alien

Nagyon sok űrbéli jelenetet Ridley Scottelőző filmjéből, az Alien-bőlvettek át! Így nem csoda, hogy ha egy-egy űrhajó láttán az univerzum legborzasztóbb szörnye jut eszünkbe.

4. Harrison Ford a nagy ember Japánban

Az amerikai színész a Szárnyas fejvadász bemutatásáig nem volt igazán ismert a szigetországban, ám a filmnek köszönhetően egy csapásra a különböző elektronikai termékeket gyártó cégek szóvivője lett!

5. „A Szárnyas fejvadász átok”

Ha pedig a cégeknél és márkáknál tartunk, egy időben az a hír járta, hogy bármelyik valós vállalat, amelyiknek logója szerepelt a moziban, rövid időn belül tönkrement, megszűnt.

6. A vége egybevág a Ragyogáséval?

A Szárnyas fejvadász befejezéséhez Stanley Kubrick két évvel korábbi Ragyogás című filmjének bizonyos képsorait használták fel, ami már csak azért is érdekes, mert a két alkotást ugyanabban a stúdióban forgatták.

7. A „piros pirula”

Ami a filmben többször is feltűnik és aminek köszönhetően a főszereplőknek sikerül elviselniük az életüket, később látható a Mátrix című filmben is, ahol szintén piros pirulaként emlegetik, és ami felszabadítja a felhasználót a számítógép által generált valóság alól.

8. Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

A kultikus sci-fi egyébként Philip K. Dick rövid története alapján készült, melynek címe az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? Ám az író röviddel az alkotás megjelenése előtt meghalt, így sosem láthatta a kész filmet!

9. Dustin Hoffman, mint Rick Deckard

A kalandor szerepére először Dustin Hoffman-t szerették volna, ám a színész visszautasította a felkérést, mert nem értette, miért akarnak ilyen macsó szerepet adni neki. A későbbi jelöltek között még Jack Nicholson és Sean Connery szerepeltek, míg végül Fordé lett a főszerep!

10. Ridley Scott lemondott a folytatásról

A rendező 2006-ban egy külföldi lapnak azt nyilatkozta, nem tudja elképzelni, hogy folytatása készülhetne a Szárnyas fejvadásznak!

Szerencsénkre azonban, Scott-nak nem lett igaza, így idén ősszel láthatjuk a folytatást!

A második részt, a Szárnyas fejvadász 2049-etDenis Villeneuve rendezi, melynek főszereplői a visszatérő Harrison Ford és az egyik kedvencünk,Ryan Gosling lesznek.

Bár az alkotók az új történetet hét lakat alatt tartják, azt már tudjuk, hogy minden idők talán legnagyobb legendájú sci-fi/akciófilmje jó kezekben van: a producer az első rész rendezője, Ridley Scott.

Már maga a sztárszereposztás is fantasztikus filmmé teszi az új Szárnyas fejvadászt: minden esély megvan rá, hogy a Budapesten forgatott új rész felnő az elsőhöz, és maga is legendává válik!

És ne felejtsétek el: ma este 22:25-kor megnézhetitek a kultikus első részt az RTL Klubon!

Forrás: thestar.com, inews.co.uk.
Képek: tumblr.com

 

#CinemaKlub#top10#szárnyas fejvadász#sci-fi#ridley scott#harrison ford#ryan gosling#blade runner 2049#érdekességek

Címlapról ajánljuk