Belföld

Csökkent a végrehajtók nyeresége, de így is kifizethettek maguknak 30-35 millió forint osztalékot

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. június 25. 6:11

A covid-járvány elmúltával tavaly már nőtt az elárverezett ingatlanok száma, a végrehajtók csaknem felénél mégis jelentősen csökkent a nyereség – derül ki az rtl.hu összesítéséből. A több mint 200 iroda adózott eredménye több mint 9 milliárdról 8 milliárd forintra esett vissza, és az átlagos bevételek is inkább csak stagnáltak. A végrehajtók keresete miatt viszont nem kell aggódni: átlagosan 30-35 millió forintot kifizethettek maguknak osztalékként. Az egyik Schadl-ügyben érintett végrehajtó irodából pedig 173 millió forintot vettek ki a tulajdonosok. 

Tavaly nagyjából minden harmadik végrehajtónak csökkent az árbevétele, az irodák csaknem felének pedig a nyeresége is – derül ki az rtl.hu által összesített adatokból. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosan teljesítő irodából a tavalyi 40 millió forint helyett idén 5-8 millió forinttal kevesebbet lehetett kivenni osztalékként. A magasabb jövedelmekhez szokott végrehajtók azonban információink szerint megérzik ezt a csökkenést is, amit elsősorban arra vezetnek vissza, hogy megnövekedtek a költségek, és nehezebben lehet behajtani az adósoktól a pénzt.

A több mint 200 végrehajtással foglalkozó iroda beszámolója szerint az összesített bevétel ugyan emelkedett 2-3 milliárd forinttal, és már meghaladta a 32 milliárd forintot is, de a nyereség visszaesett: 

a tavalyi több mint 9 milliárd forintos összesített adózott eredmény nagyjából 8 milliárd forintra csökkent. 

Az átlagos árbevétel is inkább csak stagnált, a nagyobb összbevétel ugyanis több aktív végrehajtó között oszlott meg, tavalyelőtt sokan még csak egy törtéven voltak túl.

Az eredmény azért is meglepő, mert az árveréseket tekintve a tavalyi volt az első teljes év a covid-járvány után: 2021-ben és 2022 első felében ugyanis még tilos volt lakóingatlanból kirakni valakit az utcára. A pandémia után fel is pörögtek a kényszerértékesítések, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 7459 ingatlant bocsátottak árverésre április 30. és november 15. között a téli kilakoltatási moratórium kezdetéig – ezek közül 3318 volt lakóingatlan. Az árverésekből 4037 eljárás zárult érvényes vételárajánlattal, azaz ennyi esetben lehetett sikeres az értékesítés.

Márpedig a végrehajtói irodák számára a legjobb üzletet az ingatlanárverések jelentik: ha ugyanis valakinek nagyobb összegű lejárt tartozása van, akkor Magyarországon jó eséllyel a lakás vagy a ház lesz az egyetlen olyan vagyon, amelyből ki tudja egyenlíteni az adósságot. Ez természetesen csak a legvégső megoldás, előtte a különböző jövedelmekből próbálják meg levonni a tartozás összegét, és felajánlják a részletfizetés lehetőségét is.

A visszaesés okai

Információink szerint a végrehajtók arra vezetik vissza nyereségük visszaesését, hogy egyrészt jelentősen növekedtek a költségeik, másrészt nem indult a járvány előtti évekhez hasonló mennyiségű árverés. 

Emellett azt is tapasztalták többen, hogy a Schadl-ügy miatt nagyobb lett az adósok ellenállása. 

A gazdasági nehézségek ráadásul itt is jelentkeznek: miután csökkent a lakosság reáljövedelme, nehezebb beszedni a részletfizetési megállapodásokban meghatározott összegeket is.  

Az rtl.hu megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, hogy megtudjuk, szerintük mi okozta a nyereség visszaesését, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A végrehajtói irodák jövedelmezőségét így is rengeteg bírálat éri, mert olyan összegekért látnak el állami feladatot, amely példátlan a központi igazgatásban. A fizetésükön felül egy hónapra leosztva 2-3 millió forintot is kereshetnek az osztalékokból, de a „zsírosabb” körzetekben ez akár a havi 5-10 millió forintot is elérheti. Összehasonlításképpen: a miniszterelnök bruttó 6,3 millió forintot keres havonta.

Az eredményességet tekintve azonban igen nagy a szórás: csaknem kéttucat végrehajtói iroda bőven 100 millió forint feletti adózott eredményt ért el, de olyan is akad a több mint 200 cég között, amely csak alig pár milliót. Néhány esettől eltekintve azonban szinte biztosra vehető a nyereség, így nem véletlen, hogy a Völner–Schadl-ügy vádirata szerint még akkor is megérte ilyen irodát vinni, ha a nyereség jelentős részét vissza kellett osztani a döntéshozóknak. Figyelemreméltó, hogy 

az egyik legnagyobb nyereség éppen a korrupciós botrányban is érintett cégnél keletkezett: ez a végrehajtói iroda 2023-ban 428 millió forintos árbevételt és 173 millió forintos adózott eredményt ért el. Az utóbbi összeget a beszámolók szerint teljes egészében kivették.  

A korrupciós ügyben érintett végrehajtó egyébként nem sokkal a beszámoló elfogadása előtt eladta a tulajdonjogát 20 millió forintért az iroda másik tulajdonosának.

Schadlék nyeresége

Jelentős eredményt ért el Schadl György és felesége, Schadl-Baranyai Helga is. Előbbi 106 millió forintos nyereséget ért el tavaly, felesége irodájának pedig 87 millió forintos lett az adózott eredménye. Végrehajtói tevékenységüket mindkettejüknek fel kellett függeszteniük a bírósági eljárás miatt, azonban irodájuk helyettesítéssel továbbra is működik, és termeli a pénzt. A nyereség csökkenése egyébként Schadl György feleségét is érinti: tavaly még csaknem 250 millió forint volt az adózott eredmény, ez csökkent 87 millió forintra.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar új elnöke, Lupkovics Beáta is jó évet zárt, ő is tízmilliókat vehetett ki az irodájából.

A Schadl György irodája által termelt nyereség azért is pikáns, mert mint megírtuk, 2022 végén 

lejárt a 7 évre szóló megbízatása, de a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága meghosszabbította az egykori elnök működési engedélyét.

Új helyettese van Schadl Györgynek 

Andresin Konstantin helyett Kovássy Szabolcs lett az állandó helyettese Schadl Györgynek a budaörsi végrehajtó irodában – derült ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar névjegyzékéből. Kovássy Szabolcs jelenleg a kar elnökségi tagja.

Nyitókép: RTL

#Belföld#schadl györgy#völner pál#vádlott#magyar bírósági végrehajtói kar#nyereség#végrehajtói iroda#schadl-baranyai helga#ma#schadl-ügy

Címlapról ajánljuk