Pénzkérdés

Öt rémálomszerű helyzet, ami nyaraláson adódhat – és a megoldásuk

Herman BernadettHerman Bernadett

2024. június 25. 10:04

Nem ez az első ami a nyaralásról eszünkbe jut, de egy külföldi kiruccanáson sok kellemetlenség is érheti az embert, a lerobbant kocsitól kezdve az ellopott iratokon át a váratlan betegségekig számos probléma adódhat. Ha megfogadja a tanácsainkat, kevesebb bosszúsággal térhet haza.

1. Az elveszett a poggyász általában előkerül, de jó, ha van biztosítás

Sokan félnek attól, hogy elvész a poggyászuk a repülőtéren, vannak, akik emiatt fel sem adják a csomagot, inkább megpróbálnak beférni egy kézipoggyászba. Ez azonban nem mindig sikerül, főleg, ha hosszabb útról van szó. A feladott poggyászok többsége általában rendben megérkezik, és ha nincs átszállás, akkor különösen kicsit az esély, hogy elkeveredjen. Ha mégis megtörténik a baj, akkor sem kell megijedni, hiszen valószínűleg csak lemaradt a járatról, és a következő géppel utánunk küldik.

Mivel a poggyászcímkék tartalmazzák a célállomást, egy későbbi járat biztosan elhozza. A repülőtereken az elveszett poggyász ügyfélszolgálatnál lehet jelezni a problémát, ahol jegyzőkönyv készül. Az adott légitársaságnál is be kell jelenteni a poggyász elvesztését.  A késve megérkező poggyász kiszállítását pedig lehet kérni egy megadott címre is, nem kell a reptéren órákig várakozni.

Az utasbiztosítás ilyen esetben is segít, aki köt ilyet, annak a poggyász elvesztése, késése esetén is fizethet a biztosító.

Ezt is ajánljuk: Ne tegyen masnit, kendőt a bőröndjére a repülőtéren, mert ráfaraghat

2. Fényképezze le az iratokat indulás előtt!

A külföldi nagyvárosokban bizony hemzsegnek a turistákra vadászó zsebesek. Az óvatlan turista könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy eltűnik a tárcája az összes pénzével, irataival. Az utasbiztosítások persze ilyen helyzetben is segíthetnek, megtérítik a kárt, ehhez az kell, hogy a rendőrségen bejelentse az esetet a turista, és onnan igazolást kérjen.

Ha mégis megtörtént a baj, az okmányok elvesztését mihamarabb be kell jelenteni a konzulátuson. Ha az adott országban nincs konzulátus, bármelyik uniós tagállam konzulátusához fordulhat az utazó. Emellett az ügyfélkapun keresztül is jelezheti, mit történt.

 A konzulátus tud kiállítani olyan ideiglenes okmányokat, amelyekkel a turista haza tud utazni. A schengeni határokon belül elképzelhető, hogy egy felnőtt személyi igazolvány vagy útlevél nélkül is hazajut, egy kiskorú gyereket viszont könnyen feltartóztathatnak, amíg nem igazolják a személyi azonosságát. Ezért a gyerekek okmányaira különösen fontos vigyázni, máshol tartani, mint a felnőttekét.

A legjobb persze a megelőzés. Indulás előtt érdemes például minden iratról fényképet készíteni, magukat az okmányokat pedig biztonságos helyen, például a szállodában hagyni. Sok helyen megelégszenek azzal is, ha az igazolványa fotóját bemutatja a turista.

Öt pokoli helyzet, ami nyaraláson adódhat– és a megoldásuk
Két lány zsebel ki japán turistákat a franciaországi Colmarban – Fotó: Wikimedia Commons

3. Lerobbant az autó: a legjobb, ha van assistance

Sokan autóval vágnak neki a külföldi nyaralásnak. Az autó azonban elromolhat, vagy jöhet egy defekt, lemerülhet az akkumulátor, ami miatt meg kell állni. A turista ilyenkor azzal szembesül, hogy több száz kilométerre van minden ismerőstől, aki segíthetne, a helyi nyelvet nem ismeri, és fogalma sincs, kihez fordulhatna.

A legjobb, ha van ilyenkor egy assistance biztosítás. A szolgálat számát kell csak felhívni, onnan küldenek műszaki mentést, ha tudják, az autót megjavítják, ha nem, akkor csereautót biztosítanak, a meghibásodott járművet pedig szervizbe szállítják.

Ha nincs biztosítás, akkor ott helyben kell intézkedni, ami nagyon sokba kerülhet. Európa számos országában az autó vontatása és szervizelése is drágább lehet, mint Magyarországon. A külföldi szerelők gyakran nem szívbajosak, ha bajba került turistát látnak, és vastagon fog a ceruzájuk. Érdemes az utasoknak hitelkártyát is magukkal vinniük, ha ugyanis a saját autó helyett bérelni kell egy másikat, ahhoz szükség lehet rá.

Mindig legyen az autóban elegendő ivóvíz, és hűvös idő esetére meleg ruházat, takaró, mert előfordulhat, hogy a segítségre hosszú órákat kell várni. Fontos tanács még, hogy ha egy autópályán robban le az autó, pláne éjszaka, akkor ha lehetséges, próbáljunk meg lehajtani a pályáról egy biztonságos parkolóba. Ha ez nem lehetséges, akkor a leállósávban is meg lehet állni vészvillogóval és elakadásjelző háromszöggel jelezve a többi autósnak, hogy baj van. Az autót az utasoknak ilyenkor el kell hagyni, és átmenni a szalagkorlát túloldalára, az utasok ugyanis csak ott vannak biztonságban. Segítséget pedig telefonon kell kérni.

4. Betegség, baleset idején nem biztos, hogy elég az EU-s kártya

Betegség, baleset esetén Európai Egészségbiztosítási Kártya is jogosít orvosi ellátásra Európa 32 országában. A kártya ingyenesen igényelhető a kormányhivatalokban vagy akár az ügyfélkapun keresztül. A legtöbb esetben elegendő lehet az ellátáshoz ez a biztosítás, és a szükséges gyógyszereket is kiválthatja.

A kártya az orvosilag szükséges szolgáltatásokat elvileg fedezi, de bizonyos esetekben nem elegendő. Állami intézményekben például használható, de magánegészségügyi szolgáltatók például nem biztos, hogy elfogadják. Előfordulhat, hogy önrészt kell fizetniük az ellátás során a betegeknek, és az is, hogy csak utólag térítik meg a kezelés költségét, vagyis a betegnek magának kell ott helyben megelőlegeznie az ellátás árát.

Az extrém sportolók baleseteit pedig nem állja ez a biztosítás, például ha valakinek helikopteres mentésre van szüksége egy túra során, azt nem biztos, hogy fizetni fogja ez az alapbiztosítás. Aki tehát biztosra szeretne menni, annak érdemes utasbiztosítást is kötnie az uniós kártya mellé.

Hogyan kerülhet 70 millió forintba egy bokatörés külföldön? Hogyan érdemes utasbiztosítást választani? Erről is beszélt Berentés László, a Groupama szolgáltatási igazgatója nemrég a Reggeliben.

5. Bajba kerültünk, sürgős jogi segítség kell

Az egyik legnagyobb rémálma egy turistának az lehet, ha valamilyen rendőrségi ügybe, jogi problémába keveredik. A filmekben már sokan láthattak ilyen eseteket, például hogy az ártatlan turistának kábítószert találtak a csomagjában, vagy belekeveredett valamilyen maffiaügybe. A valóságban ezek a történetek nem valószínű, hogy előfordulnak, de más helyzetben szükség lehet jogi segítségre.

Az viszont megtörténhet, hogy a külföldi tartózkodás során balesetben megsérül a turista, vagy éppen ő okoz balesetet. Ebben az esetben a baleset okozójától kártérítést követelhet, vagy pedig tőle kérnek kártérítést. Mindkét esetben kaphat jogi segítséget az adott ország nyelvén. Ennek a költségét az utasbiztosítások általában megtérítik.

Mit tegyünk, ha rizikósabb helyszínre mennénk nyaralni, és melyek azok az úti célok, ahol legfeljebb a magas árak ronthatják el az élményt? Kiderül a Fókusz május végi riportjából:


A cikk szerzője a Bank360.hu munkatársa.

Nyitókép: turisták Párizsban – Fotó: Wikimedia Commons

#Pénzkérdés#ma#nyaralás#tippek#bank360#poggyász#biztosítás#utasbiztosítás#autó#Életmód

Címlapról ajánljuk