Belföld

Emberfeletti összefogás Suhajda Szilárdért, de sajnos hiába, búcsú Lang Györgyitől és egy jó hír Gálvölgyi Jánosról

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 19:52

Emberfeletti kitartás és összefogás után szombat délután kiderült: minden erőfeszítés ellenére nem találták meg a Mount Everesten Suhajda Szilárd hegymászót, akinek nyomkövetője szerda este jelzett utoljára. Hogy sikerült-e elérnie a csúcsot, és lefelé tartva érhette-e valamilyen baleset, egyelőre nem tudni. A magyarok közül így is ő jutott a legmagasabbra a Mount Everesten palackozott oxigén nélkül. A héten elbúcsúztunk Lang Györgyitől is, aki hosszú betegsége után 66 éves korában elhunyt. Gálvölgyi Jánosról közben jó hírek érkeztek, ezúttal egy emberként könnyebbült meg az ország, amikor kiderült, hogy jobban van és kiengedték a kórházból. Ezek a hét videói. 

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a magyar hegymászóért küldött serpák, ezért a földi keresést befejezték – derült ki szombat délután. Ő lett volna az első magyar, aki oxigénpalack és segítők nélkül mássza meg a Föld legmagasabb pontját. Nyomkövetője szerda este, a csúcstól 50 méterre jelzett utoljára. 


A hazai háttércsapat, Szilárd felesége és jó barátja, Pintér László, mindent megmozgatott azért, hogy a hegymászót megtalálják. Sajnos nem sikerült. Szerettei nehéz napokon vannak túl, arra készültek, hogy ha az időjárás jó, Szilárd sikerrel fog járni. „Egy nagyszerű embert vesztettünk el” – mondta Pintér László.

Az előzmények

A magyar mászó hazai háttércsapata csütörtök reggel értesült arról, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van, egy csapat ott észlelte őt utoljára. Azt közölték, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt, amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A magyar hegymászó felesége csütörtök este közölte, hogy péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát is elindítottak Szilárdért. 


A Mount Everesten eltűnt hegymászó keresését egykori társa, Klein Dávid is segítette. Az RTL-nek arról beszélt, hogy a mászók nem azért mennek nagy hegyek közé, hogy húzogassák a halál bajszát. Nem titkolta, hogy ő is aggódik az eltűnt magyar mászóért, de abban biztos, hogy Szilárd nem azért ment el az expedícióra, hogy borzalmas kockázatot vállaljon.

Suhajda Szilárd nem először próbálta meghódítani a csúcsot. Klein Dáviddal 2017-ben próbálták megvalósítani minden magashegyi hegymászó álmát. A Fókusz stábja is ott volt 5344 méteren, az alaptáborban, végül Szilárd egy nap után kénytelen volt lejönni a kettes táborból, Dávid pedig a rendkívül erős szél miatt hagyta abba a csúcstámadást. Az Everestet Szilárd azonban sosem adta fel. 


Suhajda Szilárd tavaly a 8516 méteres Lhoce csúcsát,  2019-ben pedig a 8611 méteres K2 csúcsot hódította meg. Úgy érezte, készen áll a Mount Everestre.

Meghalt Lang Györgyi és Tina Turner

És sajnos voltak még nehéz pillanatok a héten. 66 éves korában, álmában, családja és barátai körében elhunyt Lang Györgyi. A Pa-dö-dő énekesnőjénél 28 éves korában diagnosztizáltak szklerózis multiplexet, idővel kerekesszékbe kényszerült, de még így is dolgozott. Másfél éve sztrókot kapott, a gyógyulásban Kulka János sokat segített neki.

A Híradóban Presser Gáborral emlékeztünk Lang Györgyire.


Ritkán látott felvételeket mutattunk azokból az időkből, amikor az RTL Reggeli stúdiójában Lang Györgyit és Falusi Mariannt műsorvezetőkként láthattuk:


Valamint felidéztük egy 2018-as beszélgetést is: ebben az akkor 60 éves Lang Györgyi gyerekkoráról, színházi munkáiról, Falusi Mariannról, életigenlésről és állatvédelemről, a „túl nagy arcáról” és Presser Gáborról is beszélt. Barabás Évi interjúját a Portréban itt lehet visszanézni.

A Fókusz riportjában pedig felidéztük azokat a pillanatokat is, amikor az énekesnő az élet legkeményebb helyzeteiben sem veszítette el a rá jellemző karcos humorát, fanyar iróniáját, amivel a világot és önmagát is látta.


Lang Györgyinek nem lesz nyilvános temetése, egy közeli ismerőse szerint az énekesnő azt szerette volna, ha vidáman, nevetve, sztorizgatva búcsúznak majd el tőle.

Tina Turnert is gyászoljuk. A világhírű énekesnő haláláról szerdán érkezett hír. Tina Turner 83 éves volt, hosszas betegség után hunyt el. A tervek szerint az ő temetése sem lesz nyilvános, azon csak családtagok és barátok vehetnek majd részt.

Gálvölgyi János azonban jobban van

Gálvölgyi Jánosért is egy ország aggódott, a színművész állapotáról végül szerencsére megnyugtató hírek érkeztek. Hernádi Judit szerdán osztotta meg az RTL Híradóval, hogy Gálvölgyi Jánost hazaengedték a kórházból, otthon van. 

„A családdal rendszeresen kapcsolatban vagyok, és most, hogy a betegsége volt, végig beszélgettünk, a János pedig legnagyobb meglepetésemre egyszer csak fölhívott, és azt mondta, hogy otthon van” – jelentette be az örömhírt. A Híradó információi szerint Gálvölgyi János most szanatóriumban van. 

A népszerű színész pedig a jövő évadtól Pintér Béla társulatának tagja lesz.  


A Házon kívülben a héten azt jártuk körül, hogy a színész esete után özönleni kezdtek a történetek az órák alatt érkező mentőautókról. 

Újdonságok Budapesten

Budapesten is megnyitotta kapuit a világhírű Madame Tussauds múzeum, mostantól bárki találkozhat Beyoncéval, Tom Cruise-zal, vagy éppen Palvin Barbarával – legalábbi élethű másával. Fotókon mutattuk meg, hogy sikerültek az alkotások, Zámbó Krisztiánt pedig arról kérdeztük, milyen volt ott állni az apjáról mintázott viaszbábu mellett.


A múzeumban végre Zsuzsika, Krisztián párja is találkozhatott a Királlyal erről a Reggeliben meséltek:


Sokakat érdekelt a héten az a riportunk is, amelyben Szikora Robi felidézte a Jimmy Gálán első közös munkájának történetét a Királlyal.


Szintén Budapesthez kapcsolódó mérföldkő, hogy öt év után átadták a 3-as metró utolsó két állomását is, így a kék metró már a teljes vonalon közlekedik. Az öt és fél évig tartó munkálatok után a főpolgármester azt mondta: ezután is megvívnak minden politikai csatát, hogy fejlesszék Budapestet.

Eljárások

Folytatódott a Schadl-Völner korrupciós per tárgyalása, legutóbb a volt államtitkárt hallgatták meg, aki hozzájárult ahhoz, hogy felvételek készüljenek róla a tárgyalóteremben. Völner Pál egykori fideszes politikus kedden részletes vallomásában azt mondta: soha nem állt korrupciós kapcsolatban Schadl Györggyel, és nem járt közben végrehajtói kinevezésekben.


Azóta arról is írtunk, hogy megválasztották a végrehajtói kar új elnökét és elnökségét. Teljes megújulásról azonban nem lehet beszélni: a korábbi tagok közül ketten maradtak a helyükön, ráadásul a hivatalvezető sem mondott le, miközben a nyomozati iratok alapján a Schadl-ügy egyik vádlottja volt az élettársa. A kar új elnöke, Lupkovics Beáta ugyanabban az évben végzett Miskolcon a jogi karon, mint Varga Judit igazságügyi miniszter.  

Varga Judit minisztériuma viszont „kamulevelet” emlegetve reagált arra, hogy a miniszter évfolyamtársa lett a végrehajtók elnöke.

Követtük az embercsempészek szabadon engedésének ügyét is. A Híradónak egy csempészek mellé kirendelt ügyvéd beszélt, aki azt mondta, hogy a déli határkerítés szinte semmilyen visszatartó erőt nem jelent, ráadásul szerinte egy-egy embercsempész csak az elítéléséig milliókba kerül az államnak.

Emberi sorsok az RTL-en

Tovább dübörögnek a Tippelj és vidd el! adásai. Emlékezetes volt Istenes Bence vicces bakija.


Valamint az is, amikor a műsorvezető eltanult egy trükköt az egyik játékostól, amit Csobot Adél ellen is be fog vetni. Hogy mi az, kiderül a videóból.


Sokakat érdekelt még a Balogh Leventével készült Fókusz riportunk, amelyben kiderült, hogy a milliárdos üzletember egy lóra licitált a Cápák között felvétele alatt. Új elnöki asszisztensének, Balázsnak pedig fontos dolga lesz, hogy a versenyistállóját igazgassa.


Végezetül pedig 2017-ből felidéztük az RTL Reggeli megható riportját, amelyben élő adásban ajándékozták meg gyomor bypass műtéttel az elhízott Hegedűs Mihályt, aki így több mint 100 kilótól szabadult meg.


A videót az Ezen a napon történt sorozatunkbamn keretében elevenítettük fel újra, az RTL képernyőjén valaha látott legemlékezetesebb pillanatokat megidéző sorozat korábbi részeit itt lehet megnézni.

#Belföld#Videó#ma#suhajda szilárd#hegymászás#mount everest#gálvölgyi jános#lang györgyi#tina turner#schadl-völner korrupciós botrány#zámbó jimmy#zámbó krisztián#viaszbábu#Madame Tussauds

Címlapról ajánljuk