Videó

Lang Györgyi a Portréban: Néha megfeledkezem arról, hogy tolókocsiban ülök

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 14:11

Gyerekkoráról, színházi munkáiról, Falusi Mariannról, életigenlésről és állatvédelemről, a „túl nagy arcáról” és Presser Gáborról is beszélt az akkor 60 éves Lang Györgyi Barabás Évinek 2018-ban a Portréban. A hétvégén elhunyt énekesnő emlékére most ezt az interjút idézzük fel.

66 éves korában, álmában érte a halál Lang Györgyit szombaton, otthonában, barátai és családja körében hunyt el. Az énekesnő régóta súlyos beteg volt. 28 éves korában szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála, a betegség előrehaladása miatt évekkel ezelőtt kerekesszékbe kényszerült. Egészségi állapota sokat romlott, amikor 2021-ben sztrókot kapott.

Barabás Évinek 2018-ban adott interjút. Lang Györgyi akkor 60 éves volt, de töretlen jókedvvel, örök gyermekként élvezte a hétköznapokat. Nem jelentett mást neki ez a kor, mint az 50., 40. vagy 30. születésnapja, még azt sem mondhatja, hogy elfáradt volna ennyi év alatt a sok járástól.

Legfeljebb annak rossz, aki tologat

 – jegyezte meg a rá jellemző humorral.

Biológia-kémia szakra járt a gimnáziumban, szegedi nagypapája orvos volt, nagyszülei erőltették is, hogy „rendes foglalkozása” legyen. Édesapja viszont sportoló, nevelőapja színész, ebből lett a sokoldalúság, a mindenre nyitottság, ami a Színművészeti Főiskolához vezette őt.

Sosem volt depressziós, pszichológushoz sem járt soha, ha elfogta a szomorúság, azt mindig otthon rendezte le. Nem tudja, hogy a véletlen adta vagy örökölte, de életigenlő embernek tartotta mindig is magát.

Elfogadta, hogy kerekesszékbe került, szerinte minden valamiért történik. 

Túl nagy arcom volt, nekem minden sikerült, minden ment… 

– mondta a betegségéről, melynek okairól csak találgatni tudott.

Nagyon sok jó barát vette körül, akikre mindig számíthatott, segítettek neki, hogy mozgáskorlátozottan is ugyanúgy tudjon élni, mint azelőtt. 

Néha megfeledkezem arról, hogy tolókocsiban ülök. Ugyanúgy bele tudok szólni mindenbe, mint régen

– mondta.

Lang Györgyi a Portréban beszélt arról is, hogy már színészi karrierje előtt is foglalkozott beteg emberekkel egy elmegyógyintézet női osztályának segítőjeként, majd később létrehozott egy alapítványt, ahol mozgáskorlátozottakat segítettek abban, hogy bármikor, bárhová el tudjanak jutni.

Saját bőrén tapasztalta ugyanis, hogy ez milyen nehéz. 

Amikor tolókocsis lettem, azt tapasztaltam, hogy sehova nem tudok elmenni, színházba, moziba, netán szórakozni. Vannak ezek az állami segítők, és azok 4-kor befejezik a működésüket, azután, aki nem tud menni a lábán, az nem tud menni sehova

– sorolta.

Falusi Mariannhoz már 2018-ban több mint 30 éves barátság fűzte. „Ikertesóként” emlegette, és felidézte Presser Gábor szerepét abban, hogy ők találkoztak.

Az RTL Reggeli műsorvezetésére, a hajnali négy órás kelésre Mariann-nal azonnal igent mondtak, noha nem voltak soha korán ébredők. „Hogy miért mondtunk igent, nem tudom, de megérte” – idézte fel a műsorhoz kapcsolódó kellemes emlékeket.

Lang Györgyi elárulta azt is, hogy miért regisztrált az összes hirdetési oldalra, és hogyan „seftelt” már óvodában rágógumival, üzent Andy Vajnának, és kutyájával az oldalán levezette azt is, miért tartja még az emberek védelménél is fontosabbnak az állatvédelmet.

A Portré 2018. július elsejei adása a cikkünk legtetején található videóban nézhető meg.

#Videó#barabás éva#lang györgyi#interjú#Portré#falusi mariann#színészet#állatvédelem#60 éves#kulka jános#presser gábor

Címlapról ajánljuk