Kultúra

Meghalt Lang Györgyi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 20. 20:26

Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dö énekesnője 66 éves korában, hosszú betegség után szombaton késő délután, otthonában, barátai és családja körében hunyt el. Legutóbbi sztrókja után Kulka János segített neki a gyógyulásban, amiről a Fókusznak is beszélt. Fájdalommal búcsúzik tőle a KlubRádió, Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és sokan mások.

66 éves korában meghalt Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dö tagja, tudta meg a Bors. Az énekesnő hosszú, méltósággal viselt betegség után, szombaton késő délután, otthonában, barátai és családja körében hunyt el, írja a lap.

A halálhírt megerősítette a Klubrádió is, ahol Lang Györgyi egészen az utolsó időkig együtt vezette az Ötös című műsort állandó társával, testvérként szeretett barátnőjével, Falusi Mariann-nal.

Meghalt Lang Györgyi
Lang Györgyi és Falusi Mariann 1989-ben – Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

Lang Györgyi régóta súlyos beteg volt. 28 éves korában szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála, a betegség előrehaladása miatt évekkel ezelőtt kerekesszékbe kényszerült. Egészségi állapota sokat romlott, amikor 2021-ben sztrókot kapott.

Lang Györgyi 2022. februárban először adott interjút sztrókja után a Fókusznak. Jó barátja, Kulka János is segítette a gyógyulásban. Három hónappal korábban kapott agyérgörcsöt, de a Fókusznak már így köszönt be: 

Sziasztok! Itt Lang Györgyi, köszöntöm a Fókusz nézőit, sztrókosokat külön. Jól vagyok, velem ne foglalkozzatok!


A Pa-Dö-Dö fele

Lang Györgyi színésznőként kezdte karrierjét, de országos ismertségre a Falusi Mariann-nal 1988-ban alapított Pa-Dö-Dö zenekarral tett szert. 

Meghalt Lang Györgyi
Lang Györgyi és Falusi Mariann a Pa-Dö-Dő együttes tagjai. 1988-ban – Fotó: Urbán Tamás / Fortepan

A két énekesnő a Rémségek kicsiny boltja című musicalben szerepelt együtt, ahová Presser Gábor hívta őket énekelni a kórusba, barátságuk akkor kezdődött. Először az Interpop Fesztiválon léptek fel együtt, első albumukat az itt aratott országos siker után jelentették meg 1989-ben. 1990-ben jött második albumuk, a Kiabálj, az ezen szereplő, a szovjet hadsereg 1990-1991-es kivonulása alkalmából írt daluk, a Bye-bye Szása, a rendszerváltás egyik meghatározó magyar popdala volt:


A Pa-Dö-Dö a magyar popzenekarok közt az egyik legtermékenyebb volt, a maguknak jellegzetesen bohókás, színes imázst kitaláló, alapvetően vidám, ironikus és önironikus dalokat író Lang Györgyi és Falusi Mariann 1989 és 2006 között 18 nagylemezt jelentetett meg.

Az XXI. század műsorában, 2014 januárjában sugárzott, A Pa-Dö-Dö és a szabadság című riporttal kapcsolatban így fogalmazott Lázs Sándor, az RTL műsorkészítője:

Azt hinnéd, semmiről sem szól a Pa-Dö-Dö, csak szórakoztat, hogy edzés közben hallgasd. Azt hinnéd, csak elhagyták magukat, azért ilyen súlyosak. Azt hinnéd hazudnak, csak védjegyként öltöznek így, a valóságban teljesen mások. Vállalták magukat, hogy más is vállalhassa magát.

Ebben az adásban vallott talán először nagy nyilvánosság előtt fiatalkori szerelmükről Kulka János:

Életem egyik lelkiismeret-furdalása, hogy nem szerettem úgy, ahogy kellett volna.

Gyászol az ország

A Facebookot Lang Györgyi halálhíre után elözönlötték a részvétnyilvánítások, megemlékezések:

Gyurcsány Ferenc: Elment egy szabad ember, egy szívember, egy barát.

„Vele szinte csak röhögni lehetett. Az utóbbi húsz évben baráti társaságaink összeértek, így lettünk messzi/közeli barátok. Velem ünnepelte születésnapjaimat, a konyhájában is főztem, mikor szakácskönyvet csináltam, koncertjeiken találkoztunk, nem egyszer nekünk zenéltek a Pa-Dö-Dö-vel. Ez a hatalom és emberei nem szerették őt. Igaz, ő se amazokat, és ennek hangot is adott. Szabad és független volt, maradt” – írta a volt miniszterelnök.

Karácsony Gergely: Megmaradt szabad embernek

„Falusi Mariann-nal együtt fontos szerepe volt abban, hogy a rendszerváltás egyszerre felszabadító és sok új terhet hozó időszaka derűvel, humorral, iróniával telt meg. (...) Demokrata volt, aki véleményét mindig felvállalta, nem törődve semmilyen következménnyel. Fájdalmas állapotában is megmaradt szabad embernek. Megpróbáltatásai ma véget értek. Karcos, szókimondó bölcsessége, sokoldalú tehetsége mindannyiunknak hiányozni fog” – búcsúzott Lang Györgyitől a főpolgármester.  

Péterffy Attila: Kiállt és felszólalt a szabadságért

„Életvidám ember volt, akit nem akadályozott meg a betegsége abban, hogy színpadon lehessen, és sikereket érjen el. A közéletben is aktív volt, élete végéig rendszeresen kiállt és felszólalt a szabadságért, a demokráciáért és az igazságtalanság ellen” – írta Pécs polgármestere.

Gréczy Zsolt: Gyűlölte, amikor lábbal tiporják az emberi jogokat, a szabadság eszményét

„Az első két Pa-Dö-Dő-albumon dolgoztunk együtt. Nagyon egyben. Szeretettel emlékezem azokra az időkre. Györgyi szabad volt, aki gyűlölte, amikor lábbal tiporják az emberi jogokat, a szabadság eszményét. Értékrendjéből soha nem engedett. A betegségével tudta, mi vár rá, és mindenki más is, mégis megrendítő, hogy nincs többé. A Pa-Dö-Dő jelenség volt, a vállald azt ami vagy jelensége. A szabadság üzenete a rendszerváltás idején. Humor, az ész tisztelete, szatíra, szokimondás, érzelem. A szeretet igénye” – emlékezett Lang Györgyire a Demokratikus Koalíció szóvivője

Színésznőként kezdte

Lang Györgyi egyetemi tanulmányai befejezése után, 1981-től 1988-ig játszott a Pécsi Nemzeti Színházban. Tizennyolc évig volt életének része Mécs Károly: a színész mostohaapja volt, bár köztük igazán jó viszony nem alakult ki. 

A Pécsi Nemzeti Színház is megemlékezett egykori színészéről:

Nem tudták beszervezni

2017-ben a XXI. századnak mesélte el, hogyan próbálta meg beszervezni az állambiztonság. Együttműködéséért cserébe azt ígérték, hogy visszakapja nem sokkal korábban elvett jogosítványát. A jogosítványt végül visszakapta, de az együttműködésre nem került sor:

 

Nyitókép: RTL Fókusz

#Kultúra#halál#elhunyt#lang györgyi#Pa-dö-dö#ma#gyász

Címlapról ajánljuk