Belföld

Alig egyéves gyakorlata van, Varga Judittal ugyanakkor végzett Miskolcon – megválasztották a végrehajtói kar új elnökét és elnökségét

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. május 25. 15:18

Megválasztotta új elnökségét a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, teljes megújulásról azonban nem lehet beszélni: a korábbi tagok közül ketten maradtak a helyükön, ráadásul a hivatalvezető sem mondott le, miközben a nyomozati iratok alapján a Schadl-ügy egyik vádlottja volt az élettársa. A kar új elnöke, Lupkovics Beáta ugyanabban az évben végzett Miskolcon a jogi karon, mint Varga Judit igazságügyi miniszter.   

Több végrehajtót is vonzó ajánlattal kerestek meg az elmúlt hetekben – tudta meg az rtl.hu. Azt állították nekik: ha a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) csütörtöki elnökségi választásán a megfelelő személyekre voksolnak, akkor a következő időszakban elkerülik őket a soron kívüli fegyelmi vizsgálatok, sőt a már folyamatban lévőket is megszüntethetik ellenük.  

Ez azért előnyös az érintetteknek, mert ezeknek a belsős fegyelmi eljárásoknak az eredményére hivatkozva vették el többektől az iroda működtetéséhez szükséges engedélyt, azaz a végrehajtóknak át kellett adniuk a jól fizető helyüket valaki másnak.

A mintegy 200 végrehajtót – akik egy-egy szavazattal rendelkeztek a közgyűlésen – az elmúlt hetekben személyes beszélgetésekre hívták, és ott próbálták győzködni őket a megfelelő jelöltekről. (Azt nem tudni, hogy az invitálók honnan vették a felhatalmazásukat, és hogy valóban rendelkeztek-e ilyen befolyással). Ezeken a beszélgetéseken rendre ugyanazok a nevek kerültek elő, mint amiket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is nyilvánosságra hozott az egyik Facebook-posztjában. Az általa ismertetett levélben arra kérték a címzetteket, hogy az öt megnevezettre voksoljanak majd:

  • Lupkovics Beáta
  • Kovássy Szabolcs
  • Papp Gábor
  • Ódor Gergely István
  • Kósa Zoárd

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mai közgyűlésén információink szerint végül pont ezeket az embereket választották meg.

Információink szerint, amikor az elmúlt hetek megbeszélésein felvetették a végrehajtók, hogy óriási botrány lehet abból, ha éppen ezek az emberek lesznek a befutók, az a válasz érkezett: nem baj, megtehetik, jelentősebb következménye úgysem lesz az ügynek.

Schadl György korrupciós ügye miatt választottak

Az előző elnökség egyébként azután mondott le, hogy benyújtották azt a törvénymódosító-javaslatot, amely szerint nem tölthet be pozíciót a karon belül az a végrehajtó, aki ellen bírósági eljárás folyik bűncselekmény elkövetése miatt. (Az ítéletig nem kell megszüntetni a végrehajtói irodát, de a tevékenységét felfüggesztik.) Az előző elnöknek, Schadl Györgynek tehát mindenképpen távoznia kellett, őt ugyanis azzal vádolják, hogy korrupciós láncolatot hozott létre Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral és más végrehajtókkal, ezen keresztül pedig több mint 900 millió forinthoz jutott jogtalanul. A végrehajtói kar korábbi elnöke tagadja a vádakat.

Utódja, Lupkovics Beáta esetében már a jelölés is meglepetést okozott, a Miskolci Járásbíróság mellett dolgozó végrehajtót ugyanis csak 2022-ben nevezték ki, azaz önálló végrehajtóként meglehetősen kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. 

A miskolci jogi egyetemen végzett 2004-ben, ami azért pikáns, mert ugyanebben az évben volt egy másik ismert végzőse is ennek az egyetemnek, méghozzá Varga Judit igazságügyi miniszter.

Lupkovics Beáta korábban a megyei önkormányzat jegyzője volt, előtte pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnál látott el különböző vezetői feladatokat.

Végrehajtói irodájának első, tört évre vonatkozó beszámolója szerint mindössze 4 szellemi alkalmazottja van (a nagyobb irodák 15-20 fővel működnek), az adózott eredménye pedig 13 millió 88 ezer forint volt, amelyből 13 millió forintot fel is vett osztalékként.

Lupkovics Beáta egyike volt azoknak a frissen kinevezett végrehajtóknak, akik 2022 nyarán, azaz Schadl György letartóztatása után tették le a hivatali esküjüket. Ez azért lehet aggályos, mert mint ahogyan azt megírtuk, az esküt csak az elnök előtt lehet letenni, Schadl György viszont ebben az időszakban éppen börtönben ült. Az új végrehajtók emiatt Lukács Tamás volt alelnök előtt tartották meg a ceremóniát, ez azonban ellentétes a törvénnyel.

Érvénytelen lehet az elnökválasztás

Az ügy komolyságát mutatja, hogy van olyan adós, aki bírósági úton támadta meg a kinevezéseket, ha pedig a bíróság igazat ad neki, akkor érvénytelen lehet az összes érintett végrehajtó által hozott intézkedés, és még a kar elnökének megválasztása is. A kar elnöki pozícióját ugyanis csak végrehajtó töltheti be, ha pedig szabálytalan volt a kinevezése, akkor érvénytelen a megválasztása is.

Lupkovics Beátát végrehajtóként kevesen ismerték a szakmában, csakúgy mint az elnökség másik tagját, Kósa Zoárdot, aki szintén csak 2022 óta végrehajtó Balassagyarmaton. A veszprémi irodát vezető Ódor Gergely Istvánnak hatéves tapasztalata van önálló bírósági végrehajtóként.

Az előző elnökségből ketten ismét bizalmat kaptak, hiába tört ki vezetésük idején az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós botránya: Kovássy Szabolcs, valamint Papp Gábor folytathatja a munkáját.

Előbbi 48 millió forintos adózott eredményt ért el tavaly a végrehajtói irodáján keresztül, ebből 30 milliót vett fel osztalékként. (Papp Gábor még nem tette közzé beszámolóját, ezt ugyanis csak május 31-ig kell.)

Érdekes módon a hivatalvezető, Takács Katalin nem mondott le, 

pedig ő már Schadl György idején is ebben a tisztségben dolgozott, azonban őt a nyomozóhatóság semmivel sem vádolta meg. A nyomozati anyagok szerint ugyanakkor élettársa volt az egyik vádlottnak, aki az előkészítő ülésen el is ismerte a bűnösségét.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#magyar bírósági végrehajtói kar#elnökség#közgyűlés#schadl györgy#lupkovics beáta#ma

Címlapról ajánljuk