Belföld

Miközben Schadl és a végrehajtói kar vezetése lemondott, a kormány szigorítást csempészett a szabályozásukba

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 15:01

Az uniós elnökségre készülő törvénytervezetbe került bele két oda nem illő módosítás.

Új részekkel bővítenék ki a kormánypártok a magyar soros EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokról szóló, elfogadás előtt álló jogszabályt – írja a 24.hu. Ráadásul a tervezett törvénybe két olyan módosító is bekerült, aminek semmi köze a törvény témájához.

Eredetileg egy új jogviszonytípusról van szó, amellyel a közszférában dolgozók számára könnyítenék meg az uniós munkában való részvételt. Azonban valahogy belekerült az is, hogy

Orbán Viktorra bíznák a közigazgatási államtitkárok fizetésének meghatározását, illetve szigorítanák a büntetőeljárás alá került végrehajtókkal szembeni fellépés lehetőségét.

Utóbbi módosító szerint szigorodnak a végrehajtókra vonatkozóan a szolgálatból történő felfüggesztés, valamint a névjegyzékből történő törlés feltételei is. A módosító szerint a Kar hivatali szervének vezetője azonnali hatállyal felfüggeszti a végrehajtót, valamint törli a névjegyzékből a végrehajtó-helyettest és a végrehajtójelöltet, ha közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt.

Eddig a felfüggesztés csak akkor állt fenn, ha az érintett végrehajtó közvádra üldözendő, 3 évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett volt.

Mindez akkor derült ki, amikor lemondott a végrehajtói kar elnöke, Schadl György és az elnökség tagjai, illetve összehívták a kar közgyűlését. Schadlt azzal vádolják, maffiaszerű rendszert építettek ki a végrehajtók kinevezésében, a saját embereiket ültették be a jobb körzetekbe, majd cserébe visszaszedték tőlük a bevételük egy részét sikerdíj gyanánt.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába 2023. március 31-én. Balra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

#Belföld#schadl györgy#magyar bírósági végrehajtói kar#orbán viktor#törvénytervezet#módosítás

Címlapról ajánljuk