Belföld

Habony Árpád rokonainak tihanyi szállodájába vonulnának a végrehajtók

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 6:14

November 3. és 5. közötti időpontra konferenciát szerveztek a végrehajtóknak a Hotel Club Tihanyba – értesült az rtl.hu. Addigra várhatóan megszűnik a letartóztatásban lévő elnök, Schadl György végrehajtói megbízatása. A rendezvénynek otthont adó szállodában tartották nemrég a fideszes holdudvart felvonultató Tranzit fesztivált is. Hogy a mostani konferencia mennyibe került, azt nem árulták el, mindenesetre a szervezetüknek van miből költenie: 600 millió forinttal 7,8 milliárdra nőtt egy év alatt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vagyona.

Többnapos konferenciát szervezett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöksége a Balaton partján lévő Hotel Club Tihanyba – tudta meg az rtl.hu. A november 3. és 5. közötti rendezvényre irodánként hárman regisztrálhattak (egy végrehajtó és két helyettes vagy végrehajtó-jelölt), azaz ha a mintegy kétszáz irodából mindenki megkapja és a többség el is fogadja a meghívást, akkor akár 400-600-an is részt vehetnek majd a konferencián.

Az augusztus 24-én kelt meghívó szerint a november 3-i, csütörtöki programban csak az ünnepélyes megnyitó és a vacsora szerepel, pénteken viszont lesznek már előadások, valamint „gálavacsora” is. Az előadókról későbbre ígértek tájékoztatást. Azt is kikötötték, hogy egyszemélyes szálláshelyet csak az önálló bírósági végrehajtók kaphatnak, helyettesek vagy jelöltek nem.

Az rtl.hu megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart, hogy megtudjuk, a gazdasági helyzetre való tekintettel valóban megrendezik-e a konferenciát, valamint hogy mindez mekkora összeget emészt majd fel, de kérdéseinkre nem érkezett válasz. A szervezet legfrissebb beszámolója szerint ugyanakkor van miből költeni: a tavalyi jelentésben szereplő 7,2 milliárdos vagyon helyett idén már 7,8 milliárd forintnyi vagyont tüntettek fel. 

A bankbetétben és készpénzben lévő összeg 1,2 milliárd forinttal nőtt, így már 3,6 milliárd forint szerepel ezen a soron.

A rendezvénynek otthont adó Hotel Club Tihanyban rendezték meg a kormánypárti holdudvart felvonultató Tranzit fesztivált is. Az Átlátszó cikke szerint a Hotel Club Tihany többségi tulajdonosa egy Habony Árpád unokatestvérei, Szetlik Gergő és Szetlik Lili többségi tulajdonában álló cég, a Club Tihany Üdülőközpont Zrt. A cégadatok szerint előbbi a szálloda vezérigazgatói tisztjét is betölti. A képviseletre jogosultak között szerepel a Gyurcsány-kormány egykori külügyi államtitkára, Horváthné Fekszi Márta is. 

Novemberre egyébként várhatóan már véget ér a letartóztatásban lévő Schadl György végrehajtói pályafutása, addigra ugyanis már túl sok napot tölt távol a hivatalától ahhoz, hogy megtartsa a posztját. Mint ahogyan azt a kecsup.hu elsőként megírta: a törvény szerint megszűnik a végrehajtói szolgálat, ha „a távolléttel érintett napok száma meghaladja egy naptári évben a 275 napot”. Ebben az esetben a bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke megállapítja a végrehajtói szolgálat megszűnését.

Schadl György letartóztatását augusztus 8-án újabb kilencven nappal meghosszabbították, október 2-án pedig lejár ez a bizonyos 275 nap, vagyis a törvény szerint legkésőbb akkor meg kell, hogy szűnjön a végrehajtó jogviszonya. 

A törvény szerint pedig elnöknek kizárólag végrehajtó választható, akinek ráadásul nemcsak egyetemi jogi végzettséggel, hanem jogi szakvizsgával is rendelkeznie kell. 

Az rtl.hu úgy értesült, hogy a végrehajtók rendkívül kínosnak tartják, hogy hivatalosan továbbra is a 880 millió forintos vesztegetéssel gyanúsított, lassan egy éve letartóztatásban lévő Schadl György a vezetőjük.

Vérfrissítés

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeletének Hatósága közben harmincöt új bírósági végrehajtót nevezett ki július elsejei hatállyal. A végrehajtók közül 34-en július elsején le is tették az esküt, az rtl.hu-t pedig több iroda is arról tájékoztatta telefonon, hogy az átadás-átvétellel neki is láttak a munkának. 

A kilakoltatások június 15-i megindulása óta rengeteg a feladat, csak az első hónapban több mint 1100 ingatlant árvereztek el országosan.

A jogszabályok szerint az új végrehajtóknak esküt kell tenniük, méghozzá a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke előtt. Több végrehajtó szerint – akik már régebb óta vannak a szervezeten belül – ezt a hatáskört nem vehette volna át az alelnök, hiába ír elő általános helyettesítési lehetőséget a szervezet működési szabályzata. Miután viszont Schadl György letartóztatásban van, ezt csak úgy lehetett volna megoldani, hogyha az új végrehajtók bemennek a börtönbe és ott teszik le az esküt, vagy ha a ceremónia idejére kiengedik az elnököt.

Úgy tűnik azonban, hogy az MBVK mégis felruházta az alelnököt ezzel a hatáskörrel, információink szerint ugyanis a 34 új belépő eskütételét az MBVK épületében, a Schadl Györgyöt helyettesítő általános alelnök jelenlétében tartották meg.

A Völner–Schadl-ügy 

Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket. A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – összesen 880 millió forintot kapott az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A végrehajtónak jelentkezők közül többen is 40 és 100 millió forint közötti összeget fizettek azért, hogy megkapják a pozíciót.

Nyitókép: RTL Házon Kívül

#Belföld#schadl györgy#völner pál#schadl-völner korrupciós botrány#magyar bírósági végrehajtói kar#ma#tihany#hotel club tihany#habony árpád

Címlapról ajánljuk