Belföld

Polt Péter hárított, amikor arról kérdezték őt, hogy szabályos volt-e a végrehajtók elnökségi választása

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 21:01

A legfőbb ügyész szerint nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy megvizsgálja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségi választását.

A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar közgyűlése után, ahol a testület elnökségét választották meg. 

Az ellenzéki képviselő az rtl.hu cikkét idézve arra volt kíváncsi, hogy szabályos, jogszerű, valamint zsarolásoktól mentes volt-e voksolás. 

Mint megírtuk, május végén hiába lettek új vezetői a testületnek, megújulásról nem lehet beszélni: a korábbi elnökségi tagok közül ugyanis ketten maradtak a helyükön, ráadásul a hivatalvezető sem mondott le, miközben a nyomozati iratok alapján a Schadl-ügy egyik vádlottja volt az élettársa. A végrehajtói kar új elnöke, Lupkovics Beáta ugyanabban az évben végzett Miskolcon a jogi karon, mint Varga Judit igazságügyi miniszter.   

Ajánlat a voksokért

Információink szerint a választás előtti hetekben több végrehajtót is vonzó ajánlattal kerestek meg. Azt állították nekik: 

ha a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségi választásán a megfelelő személyekre voksolnak, akkor a következő időszakban elkerülik őket a soron kívüli fegyelmi vizsgálatok, sőt a már folyamatban lévőket is megszüntethetik ellenük.  

Ez azért előnyös az érintetteknek, mert ezeknek a belsős fegyelmi eljárásoknak az eredményére hivatkozva vették el többektől az iroda működtetéséhez szükséges engedélyt, azaz a végrehajtóknak át kellett adniuk a jól fizető helyüket valaki másnak.

A mintegy 200 végrehajtót – akik egy-egy szavazattal rendelkeztek a közgyűlésen – az elmúlt hetekben személyes beszélgetésekre hívták, és ott próbálták győzködni őket a megfelelő jelöltekről. (Azt nem tudni, hogy az invitálók honnan vették a felhatalmazásukat, és hogy valóban rendelkeztek-e ilyen befolyással). 

Az elnökség tagjainak végül azokat a személyeket választották meg, akiknek a neve már hetekkel korábban kikerült a sajtóba. (Amikor az elmúlt hetek megbeszélésein felvetették a megkeresett végrehajtók, hogy óriási botrány lehet abból, ha éppen ezek az emberek lesznek a befutók, az a válasz érkezett: nem baj, megtehetik, jelentősebb következménye úgysem lesz az ügynek.)

Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnesnek azt írta válaszában, hogy 

nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy megvizsgálja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségi választását. 

A legfőbb ügyész szerint a kar felügyeletét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, illetve annak elnöke látja el. 

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#polt péter#magyar bírósági végrehajtói kar#elnökség#lupkovics beáta#választás#schadl györgy

Címlapról ajánljuk