Sport

Mi az a magashegyi agyödéma, aminek a jeleit Suhajda Szilárdon látták?

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 13:24

A Mount Everest meghódítását tervező mászón a magashegyi agyödéma tüneteit vélte felfedezni csütörtökön a mellette elhaladó csapat. A rendkívül ritka magashegyi betegségnél mozgáskoordinációs zavar, tudatvesztés, hallucináció is felléphet, súlyos esetben kómát is okozhat.

Már tudják, hol van Suhajda Szilárd, és hajnalban keresőcsapat indult érte. A Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására indult hegymászó jeladója utoljára szerda este adott jelzést, de csütörtökön jött a hír, hogy egy mászócsapat elhaladt mellette. Azt mondták, Szilárd életjeleket mutatott, de magashegyi agyödéma tüneteit vélték felfedezni rajta.

Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta

– írta Suhajda hazai háttércsapata egy Facebook-posztban.

Az agyödéma a hegyi betegség egy igen ritkán jelentkező fajtája. A hegyi betegséget – más néven magaslati betegséget – a magaslati levegő alacsony oxigénszintje okozza, amihez a szervezet már nem tud megfelelően alkalmazkodni. A leggyakoribb ezek közül az akut hegyi betegség, amely jellemzően 4000 méter feletti magasságnál jelentkezik. Főbb tünete a rossz közérzet, hányinger, nehézlégzés és a végtagokon jelentkező ödémák.

Suhajda Szilárdot 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta egy másik csapat. 

A 8000 méter feletti régiót a hegymászók halálzónának nevezik. Ez már olyan magasan van, hogy az emberi szervezet nem képes hozzá alkalmazkodni. 

Ilyen körülmények között kialakulhat magashegyi tüdőödéma vagy agyödéma is.

Utóbbi esetében

mozgáskoordinációs zavar, tudatzavar léphet fel. Később tehetetlenség, hallucinációk jelentkezhetnek, végül kómát is okozhat.

Klein Dávid az RTL-nek adott interjúban is elmagyarázta, hogy mi történik az emberi szervezettel a 8000-es régióban.

A magasságtól a vér besűrűsödik, és a szöveteid ödémásodnak, minden szövet pufivá válik. A szívnek kevesebb oxigén felhasználása mellett szűkebb érhálózaton kéne átpumpálnia a sűrűbb vért a perifériákba. Az egyetlen dolog, amit tehetek ennek ellensúlyozására – ha nem használok oxigént –, hogy folyadékkal hígítom a véremet

– mondta.

A teljes videót itt lehet megnézni:

 

Címlapkép: Facebook / Suhajda Szilárd

#Sport#suhajda szilárd#hegymászó#magashegyi betegség#agyödéma#agy

Címlapról ajánljuk