Sport

Leghamarabb szombaton érhet fel a mentőcsapat Suhajda Szilárdhoz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 26. 21:06

A Mount Everesten rekedt magyar hegymászóért péntek reggel indult egy háromtagú mentőcsapat a 2-es táborból, leghamarabb szombaton érhetik el a csütörtök óta válságos állapotban Suhajda Szilárdot.

Három profi serpából álló mentőcsapat indult helyi idő szerint péntek reggel Suhajda Szilárdért, nyilatkozta péntek délután a Világgazdaságnak Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője.

A mentőcsapatot helikopter vitte a 6400 méter magasan lévő 2-es táborba. A serpák az átlagos külföldi hegymászóknál jóval gyorsabban tudnak haladni, így akár már szombaton elérhetik a hegynek azt a pontját, ahol egy nappal ezelőtt egy hegymászócsapat a magyar hegymászót látta.

Pintér László arról nem kívánt részleteket közölni, hogy jelenleg hol tart a mentőcsapat, a várható érkezésük becsült időpontját sem árulta el, annyit mondott, hogy részletes, hivatalos információkat akkor fognak közölni, amikor lezárult a mentőakció. Erre tehát legkorábban szombaton vagy vasárnap kerülhet sor.

Pintér László elmondta, hogy a Suhajda Szilárdért küldött három serpa a világ legjobbjai, legtapasztaltabbjai, akik kipihenten, frissen indultak a hegyre.

Suhajda Szilárd első magyarként szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni a Föld legmagasabb hegyét. Műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor (magyar idő szerint 23:15-kor) érkezett, gyakorlatilag azóta nincs biztos hír arról, hogy életben lehet-e még.

Suhajda Szilárd hazai háttércsapata május 25-én, csütörtökön reggel értesült róla, hogy a hegymászó körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Legindi Tímea, Suhajda felesége az expedíció kommunikációs munkatársa azt közölte, hogy egy mellette elhaladó hegymászócsapat a ruházata alapján azonosította őt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Arról, hogy mi az a magashegyi agyödéma, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Suhajda túlélési esélyeiről Pintár nem sok biztatót mondott a Világgazdaságnak. A hegymászó harmadik éjszakáját tölti az úgynevezett halálzónában (8000 méteres fölötti magasságban), oxigénhiányos, kihűlt állapotban, étlen-szomjan, agyödémával küzdve, miközben abban a magasságban mínusz 30 fok alá hűl éjszakánként a levegő.

Az RTL Híradó péntek esti riportja a drámai fordulatot vett magyar hegymászó-expedícióról:


Nyitókép: Suhajda Szilárd hegymászó a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019. július 8-án. A Magyar K2 Expedíció keretében elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd, hogy megmásszák a Himalája egyik legveszélyesebb, 8611 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Sport#suhajda szilárd#mount everest#hegymászó#hegymászás#mentőakció#serpa

Címlapról ajánljuk