Belföld

Ezek a legfrissebb hírek a Suhajda Szilárdért indított mentőakcióról

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 8:25

A magyar hegymászóért küldött serpák jelenleg is felfelé tartanak, leghamarabb szombat délutánra érhetnek oda Suhajda Szilárdhoz.

A serpák jelenleg is felfelé haladnak

írta a Hóhatár Facebook-oldalán szombat hajnalban Pintér Sándor, a Suhajda Szilárd expedíciójának kommunikációs vezetője. A magyar hegymászóért küldött három serpa a világ legjobbjai, legtapasztaltabbjai, akik kipihenten, frissen indultak a hegyre. 

Pintér elmondta, hogy köztük van „a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa” is.

Pintér elmondta, hogy „a felesleges találgatások elkerülése érdekében” egészen addig nem közölnek részletinformációkat, amíg a művelet be nem fejeződik. Suhajda Szilárd hivatalos Facebook-oldalán pénteken késő este azt írták, hogy erre 12, de akár 24 órát is várni kell.

Pintér közölte:

Nagyon köszönjük továbbra is az elképesztő támogatást, megértjük, hogy a felfokozott várakozásban mindenki minden percben a híreket várja, de minden erőnkkel a mentés koordinálására szeretnénk fókuszálni, ezért bízunk a megértésetekben.

Suhajda Szilárd első magyarként szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni a Föld legmagasabb hegyét. Műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor (magyar idő szerint 23:15-kor) érkezett, gyakorlatilag azóta nincs biztos hír arról, hogy életben lehet-e még.

Suhajda Szilárd hazai háttércsapata május 25-én, csütörtökön reggel értesült róla, hogy a hegymászó körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Legindi Tímea, Suhajda felesége az expedíció kommunikációs munkatársa azt közölte, hogy egy mellette elhaladó hegymászócsapat a ruházata alapján azonosította őt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Arról, hogy mi az a magashegyi agyödéma, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Suhajda túlélési esélyeiről Pintár nem sok biztatót mondott a Világgazdaságnak. A hegymászó harmadik éjszakáját tölti az úgynevezett halálzónában (8000 méteres fölötti magasságban), oxigénhiányos, kihűlt állapotban, étlen-szomjan, agyödémával küzdve, miközben abban a magasságban mínusz 30 fok alá hűl éjszakánként a levegő.

Az RTL Híradó péntek esti riportja a drámai fordulatot vett magyar hegymászó-expedícióról:

#Belföld#suhajda szilárd#everest#mentőakció

Címlapról ajánljuk