Belföld

Nem találták meg Suhajda Szilárdot, befejezték a keresést

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 13:50

A magyar hegymászóért küldött serpák nem találták meg azon a helyen Suhajda Szilárdot, ahol korábban egy másik hegymászócsapat látta. A földi keresést ezért befejezték. A hegymászó közösségi oldalára azt írták, hogy a megmentésére indult serpák „8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába”. Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője azt írta: Szilárd már az égi csúcsokon. Suhajda Szilárd lehetett volna az első magyar, aki minden segítség nélkül hódítja meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát. Csütörtök délutánra vált bizonyossá, hogy a 41 éves hegymászó nem fog visszatérni a négyes táborba, addigra már 16 órája nem érkezett jelzés a műholdas jeladójáról.

Nem találták meg Suhajda Szilárdot – közölték Suhajda Szilárd Facebook oldalán.

„A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába” – írták. Hozzátették:

az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása. 


Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője a Hóhatár Facebook-oldalon osztotta meg a szomorú hírt. Azt írta:

Szilárd már az égi csúcsokon.

A legjobb mentőcsapat ment érte

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja azt volt, hogy „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül érje el a 8848 méteres csúcsot. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült. Oxigén nélkül ez a folyamat nagyon lassú, Suhajda 60 méter szintkülönbséget tudott így megtenni óránként.

Magyar idő szerint szerda este Suhajda szurkolói még azt latolgatták, vajon a csúcsról vagy csúcs előtt fordult vissza az alaptábor felé. Mint a Fókusz beszámolt róla: felesége, Tímea utoljára szerda délelőtt 10 órakor beszélt vele telefonon (ez a helyi idő szerint majdnem délután két óra), azt mondta, nehezen értette a férjét, a hangja gyöngének tűnt, de fizikailag és mentálisan egyaránt rendben volt. Suhajda azt mondta, 4 óra van még vissza, de ő képesnek érzi magát, hogy elérje a csúcsot. Az expedíció követői úgy saccoltak, 5-6 felé ér fel, ami későinek tűnt, hiszen 6 után sötétedni kezd.

Az utolsó GPS-jel magyar idő szerint délután háromnegyed négy körül (nepáli idő szerint 19:30-kor) érkezett a mászótól. Az adott akkor még reményt, hogy Suhajda műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. Az utolsó jelzés azt mutatta, hogy a mászó 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de ez a távolság akár többórás mászást is jelenthet. A Hóhatár akkor azt írta, hogy a hegymászó 

az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. 

Mint írták, felkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda Szilárd elé a négyes táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. „Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet” – állt a bejegyzésben.

Nepáli idő szerint csütörtök délben egy nemzetközi hegymászóoldal arról írt, hogy egyre nő az aggodalom Suhajda miatt. 

Csütörtök reggel jött a hír, hogy körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta egy mászó csapat. Az őt észlelő elmondták: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Helyi idő szerint péntek reggel három serpa indult az utolsó ismert tartózkodási helyére. Bár eredetileg abban reménykedtek, hogy a három profi hegyi vezető akár egy napon belül elérheti Suhajda Szilárdot, a remény eloszlott, péntek éjjelre nem értek oda. 

A megmentésére indult serpák magyar idő szerint még szombat hajnalban is felfelé tartottak Suhajda Szilárdhoz. Ugyanakkor a világ legjobbjai mentek érte, köztük volt „a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa” is – számolt be róla a Hóhatár Facebook-oldalán szombat hajnalban Pintér Sándor, Suhajda Szilárd expedíciójának kommunikációs vezetője.

Feleségén kívül óvodás kisfia, Soma is várta haza.

Úgy érezte, készen áll

Suhajda Szilárd felesége, aki egyben az expedíció sajtósa is, a Fókusz szerdai riportjában láthatóan aggódott, a könnyeivel küszködött. 

Maga Suhajda az expedíció előtt nyilatkozott a műsornak. Azt mondta: „van egy reális képem, hogy mi vár majd rám odafent. Bár az is igaz, hogy az eddigi legnagyobb magasságaimhoz képest az Everest egy újabb dimenziót jelent majd.” A hegymászó tavaly a 8516 méteres Lhoce csúcsát,  2019-ben pedig a 8611 méteres K2 csúcsot hódította meg. 

Mostani, kinti akklimatizációja jól sikerült, folyamatosan küldött magáról felvételeket. Utolsó útja előtt úgy fogalmazott:

Kétségtelen, hogy jóval magasabbra teszem ezzel a lécet, viszont egyrészt azt szeretném hinni, hogy az elmúlt sikereim alapján képes vagyok erre, és jó esélyeim vannak, másrészt pedig úgy érzem ebben a pillanatban, hogy készen állok.

Az Everestet sosem adta fel

Suhajda Szilárd és Klein Dávid 2017-ben próbálta megvalósítani minden magashegyi hegymászó álmát: meghódítani a Mount Everestet. A Fókusz stábja is ott volt 5344 méteren, az alaptáborban, végül Szilárd egy nap után kénytelen volt lejönni a kettes táborból, Dávid pedig a rendkívül erős szél miatt hagyta abba a csúcstámadást.

Az Everestet azonban sosem adta fel. Mostani expedíciójának indulása előtt egy nappal, március 22-én a Fókusznak úgy fogalmazott:

Ha már ennyi munkát beleteszek, ennyi energiát fektetek ebbe az egészbe, erről szól az életem, és ennyi időt elveszek lényegében a családomtól és a közös időből, akkor igenis számít, hogy végül sikerül vagy nem sikerül.


A Suhajda Szilárdról szóló összes cikkünket itt olvashatja el.

Nyitókép: Nyitókép: Facebook / Suhajda Szilárd

#Belföld#suhajda szilárd#keresés#mount everest#serpa#ma

Címlapról ajánljuk