Tudomány-Tech

A munkahelyi mesterséges intelligencia rontja a dolgozók életminőségét

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 22:02

Egy friss kutatás szerint a mesterséges intelligencia pont az ellenkező hatást éri el, mint a hagyományos céges technikai eszközök, tehát a laptopok és a tabletek.

Ha nyomkövetőket, mesterséges intelligenciás szoftvereket vagy robotokat alkalmaznak a munkahelyén, akkor ne lepődjön meg, ha egy idő után zuhanni fog a munkakedve, és úgy általában az életminősége, figyelmeztet a Future of Work nevű think tank, amelynek legfrissebb kutatását a Guardian szemlézte.

A felmérés több mint hatezer dolgozó megkérdezésével valósult meg. A kutatók azt szerették volna tudni, hogy a mesterséges intelligencia – amely egyes jóslatok szerint 2030-ra világszerte 300 millió munkahelyet fog elvenni – jelenleg hogyan hat a dolgozókra. Kiderült: minél többet találkoznak az emberek az MI-vel a munkahelyükön, annál rosszabb az egészségük, és annál rosszabb életminőségről számolnak be.

A kutatók más információs technológiák hatásaira is kíváncsiak voltak, így derülhetett ki az is, hogy ez a hatás csak és kizárólag a mesterséges intelligenciára jellemző. 

A többi irodai technológia – a céges laptopoktól a tableteken át egészen az üzenetküldő szoftverekig – épp hogy könnyebbé tette a dolgozók életét, nem nehezebbé.

A Future of Work így összegezte a kutatás eredményeit: „a mesterséges intelligenciás technológiák erősítik a munkahelyi létbizonytalanságot, hatalomvesztés, valamint az autonómia elvesztésének érzését, a monotonitást, az értelem elvesztését, ami összességében komoly létminőség-romláshoz vezet”. Azonban figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem tudtak ok-okozati összefüggést bizonyítani az MI és a rossz közérzet között – azt azonban hangsúlyozzák, hogy az egybeesés több mint gyanús.

Hozzátették: „Azt állítjuk, hogy minden a körülményektől függ: sok strukturális tényezőtől, környezeti tényezőtől, valamint hogy az MI-t hogyan tervezik meg és alkalmazzák. Tehát nagyon sok emberi döntés is közrejátszik.” Dr Magdalena Soffia, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, sokrétűen akarták elemezni, hogy mi történik a dolgozók életében a mesterséges intelligencia hatására.

Mary Towers szakszervezeti vezető arról beszélt a lapnak: „Ezek az eredmények mindannyiunkat aggodalommal kellene, hogy eltöltsenek. Azt mutatják, hogy szigorú szabályozás nélkül az MI az egész világot elnyomó és egészségtelen hellyé teheti.” Azt is hozzátette:

Ennek nem kellene így lennie. Ha meghúzzuk a határokat, a mesterséges intelligenciát arra is fel tudjuk használni, hogy egyszerre növelje a produktivitást, és tegye jobbá a dolgozók életét.

Korábban az rtl.hu több cikkben foglalkozott a mesterséges intelligencia veszélyeivel és problémáival:

Az MI jogi szabályozásával is foglalkoztunk: megírtuk, hogy megszavazta az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely a mesterséges intelligenciával szemben védi az alapvető jogokat, a demokráciát, a jogállamiságot és a környezeti fenntarthatóságot. Az állampolgároknak joguk lesz panasszal élni a mesterségesintelligencia-rendszerek alkalmazásával szemben, és részletes tájékoztatást kell kapniuk azokról az alapvető jogaikra jelentősen kiható döntésekről, amelyek mesterségesintelligencia-rendszerek bevonásával készültek.

Keleti Arthur jövőkutató pedig arról beszélt a Reggeliben: bár a nagy techcégek álláspontja szerint a mesterséges intelligencia csak feljavítja az emberi tevékenység minőségét, ez idővel tényleg oda vezet, hogy bizonyos embereknek kevesebb lesz a munkája. Szerinte ennek jeleit már most látni lehet: úgy látja, a programozók 60-70 százalékára idővel már nem lesz szükség.


Az RTL Híradó pedig az MI pozitív hatásairól is beszámolt: szegedi kutatók készítettek egy olyan rendszert is, ami érthetően elmagyarázza a pácienseknek az elkészült diagnózist, valamint a radiológiai leletekből pillanatokon belül meg tudja állapítani, mi okozta a beteg panaszait. Jelenleg ugyanis az orvoshiány miatt akár napok is eltelhetnek a vizsgálatok és azok kiértékelése között.


Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#munka#kutatás#technológia#életminőség#romlás#állás

Címlapról ajánljuk